nedelja, 27. april 2008

"Dan upora proti okupatorju"

Na današnji dan praznujemo zapovedan državni praznik. Do pred par leti se je imenoval "Dan OF", sedaj tako kot v naslovu, povod pa ostaja isti - 26. aprila 1941 se je v Rožni dolini, v razkošni buržoazni vili enega izmed njih, sestalo 8 mandeljcev iz Društva prijateljev Sovjetske zveze in ustanovilo Protiimperialistično fronto.
.
Poslušal sem Turkov govor z begunjske proslave, kjer je bil zbran cvet državnega in borčevskega vodstva ter nekaj ljudstva. Predsednik je poudaril predvsem 3 stvari - posvaril je pred "potvarjanjem zgodovine", opozoril, da moramo biti ponosni, "da smo bili na strani zmagovalcev", in pohvalil vlado, ki se je namenila razdeliti 600.000.000 evrov denarja današnjih davkoplačevalcev za poplačilo nekakšne materialne odškodnine v imenu nemške države (?). Pojdimo po vrsti.
.
1./ Potvarjanje zgodovine
.
Torej, hujšega potvarjanja zgodovine, kot je ta praznik, si ne bi mogli izmisliti.
Pozabimo, da se nekaj, kar se je zgodilo 26., praznuje na 27.
Pozabimo tudi, da so "Osvobodilno fronto" ustanovili šele, ko sta se Stalin in Hitler skregala, torej 22. junija 1941, mi pa smo "Dan OF" do leta 1992 praznovali na 27. aprila.
Spomnimo se predvsem povsem nespornega dejstva, da je naše slavno Društvo prijateljev Sovjetske zveze ustanovilo Protiimperialistično fronto v času, ko sta bila Stalin in Hitler največja zaveznika!
Glede na to, da sta zločinska režima Nemčije in Sovjetske zveze že poldrugo leto skupaj masakrirala Evropo (Poljsko sta Hitler in Stalin zasedla že septembra 1939!), je priseganje k "povezanosti slovanskih narodov pod vodstvom velikega ruskega naroda" (iz ustanovne listine Protiimperialistične fronte) v času nacifašistične okupacije Slovenije (takrat Jugoslavije) - naravnost nagravžno. Pomeni sodelovanje z okupatorjem, ne pa upora.
.
Ustanovitev Protiimperialistične fronte je za slovenski narod žalostno dejstvo, ki bi ga bilo najbolje pozabiti, če ne, pa bi se ga bilo treba vsaj precej sramovati. Vsekakor pa stvar predstavlja ravno nasprotno od "upora proti okupatorju".
Če nam torej potvarjanje zgodovine ni ljubo, obesimo praznik 27.4. raje na kako "prijetnejše" zgodovinsko dejstvo. Denimo na obletnico začetka slavnega upora kitajskih študentov na Trgu nebeškega miru, ki so ga oblasti kasneje krvavo zadušile.
Najbolj zgodovinsko korektno in tudi lokalno umestno pa bi bilo reči bobu bob in 27. april razglasiti natančno in samo za: "Povezovalni praznik, ki skupaj s 1. majem tvori tradicionalne slovenske prvomajske počitnice".
.
2./ Bili smo na strani zmagovalcev
.
Gospod predsednik bi se 63 let po koncu WW2 lahko zavedal vsaj tega, da v Sloveniji stvari niso bile tako črno-bele, kot zveni njegovo zatrjevanje.
Naj si pomagam s primerom. Če so zahodne 3/4 današnje Nemčije lahko pravzaprav ponosne, da so WW2 "končale na strani poražencev", ima vzhodna četrtina, ki je konec vojne dočakala kot plen drugih zmagovalcev, do tiste "osvoboditve" upravičeno mešane občutke.
Glede na državljansko vojno, ki se je po koncu WW2 pri nas končala s komunistično revolucijo, pobojem političnih nasprotnikov, demontažo tržne ekonomije in množično razlastitvijo, tako opevana slovenska "suverenost" pa se je utapljala v srbohrvaščini JLA - bi jaz o tistem času s pozicije demokratično izvoljenega predsednika uspešne suverene evropske države - govoril obzirneje. Glede na to, da se je od vseh pridobitev tiste "osvoboditve" do danes obdržalo edino dejstvo, da tisoči brez sodbe pobitih še danes ležijo brez groba pokopani, bi jaz z njegove pozicije tisto imenoval drugače kot "zmago".
.
3./ 600.000.000 evrov
.
Pomeni 300 evrov na vsakega državljana, vključno z dojenčki. Ali 10.000 stanovanj za mlade družine (po 60m2, zgrajenih za po 1000 eur/m2 na državnih parcelah Sklada kmetijskih zemljišč, ki se jim spremeni namembnost). S tem denarjem bi, nenazadnje, lahko naredili tudi enega uradno najbogatejšega Slovenca (to je namreč več, kot ima uradno Tuš).
Jaz pa bi ta davkoplačevalski denar raje pustil kar davkoplačevalcem, da ga spiči vsak po svoje.
.
*
Skoraj 2 leti nazaj sem tu objavil precej odmeven prispevek Spravite se.
Prebral sem ga še enkrat, pa vidim, da se je vmes spremenilo le par stvari:
- Upokojeni beograjski nadškof Perko je umrl.
- V Wikipedij "Protiimperialistična fronta" kot samostojno geslo ne obstaja več, se pa dejstva razbere tudi iz "OF".
- Spremenilo se je tudi nekaj številk. Takrat se je govorilo o 400 prikritih grobiščih.
Danes pa jih je v majhni Sloveniji evidentiranih že okoli 590.
.
Lahko noč.

10 komentarjev:

  1. Kaj je počela in za kaj se je zavzemala fronta od aprila do junija 41? Obstajajo zanesljivi zgodovinski viri? Je kdo naredil kakšne resne študije, raziskave?

    OdgovoriIzbriši
  2. Ne bi vedel. Da bi se na tem področju kaj pretirano trudil Repe, se pa tudi nima smisla slepiti… Je pa vsakemu približno razgledanemu človeku, ki ni popoln butl, jasno, da gre tu za veliko potvorbo zgodovine. Glej, jaz pri tem nimam prav nobenega pritlehnega osebnega interesa – noben moj bližnji sorodnik nima borčevske penzije, noben tudi ni denacionalizacijski upravičenec, noben ne leži ubit v kaki jami. Gre preprosto za to, da ne maram, da me imajo za norca.

    Predstavljaj si politični zemljevid Evrope aprila 1941: večino Evrope so okupirali nacisti, velik del Poljske in baltske države pa SZ. Svobodne so bile le še VB, nevtralna Švica in Finska, ki se je Rusov pogumno obranila. Hitler in Stalin sta si v prvem letu in pol skupaj, na osnovi pakta Molotov – Ribbentrop, razdelila ta del sveta. Mussolinija v tem kontekstu sploh ni vredno omenjati.
    Stalin je do tedaj imel na vesti že za dober holokavst svinjarij – v SZ je od komunistične revolucije po nepotrebnem umrlo že veliko milijonov ljudi - največ od lakote (čeprav je carska Rusija nekoč na veliko izvažala pšenico v ZDA!), ogromno pa jih je režim pobil neposredno. Naj povzamem: 26. aprila 1941 je bil Stalin v vseh pogledih večji Hitler od Hitlerja samega.

    Še o “zaveznikih” in “pravi strani”. Do operacije Barbarossa, ko je Nemčija napadla SZ, Rusi v nobenem pogledu niso bili naš zaveznik. Zaveznik svobodnega sveta so v smislu, da so se od tedaj hrabro borili proti Hitlerju, kvečjemu od 22.6.1941.
    V “protiimperialističnem” smislu pa SZ seveda ni nikakršen zaveznik svobodnega sveta – vse do 1990, ko so se izpod sovjetskega imperialističnega jarma osvobodile anektirane baltske države in vzhodnoevropske države z marionetnimi komunističnimi režimi, kajne.
    Če smo korektni, ne smemo pozabiti niti, da je Italija WW2 končala kot zmagovalec – zaveznik svobodnega sveta je od kapitulacije fašizma leta 1943, kajne.
    Da partizanščina z OF zahodnih demokracij ni gledala kot zaveznikov, kaže dejstvo, da so naredili vse, da se ti po kapitulaciji Italije ne bi izkrcali na jadranski obali. No, tudi YU vlada je vojno preživela, kot mnoge druge iz okupiranih držav, v Londonu, pa so nanjo gledali kot na največjega sovražnika.

    Tistim mandeljcem do boja proti okupatorju, ko so ustanovili Protiimperialistično fronto, po vsej verjetnosti ni bilo kaj dosti. Če si kaj študiral Lenina in Stalina, najbrž veš, da je najugodnejši čas za izvedbo komunistične revolucije, ko je država v vojni.
    Tudi po tem, ko sta se Stalin in Hitler skregala, novoimenovana OF dolgo ni ciljala okupatorjev. Samo v ljubljanski pokrajini so v teroristični maniri najprej pobili nekaj 100 Slovencev in precej prispevali k nastanku domobrancev.
    Po koncu vojne in uspešno izvedeni komunistični revoluciji pa je bila nova oblast zlizana s Stalinom do “Informbiroja”. Ko je Stalin padel v nemilost, so preostale staliniste strpali na Goli otok, Tito pa je kasneje izumil “neuvrščenost”.

    *
    V resnici sem pričakoval, da se bo pri tem prispevku razvila konstruktivna diskusija, v kateri bi sodelovali ZZB, Repe, Turkov pisec govorov, in predstavnik Vlade, ki predloga ukinitve vsakoletne farse še vedno ni ponudila Parlamentu.
    Jaz resnično iskreno hrepenim po tem, da bi me kdo končno razsvetlil in mi razložil, zakaj moram “dan boja proti okupatorju” praznovati na 27.aprila.

    OdgovoriIzbriši
  3. Čas do Barbarosse je res meglen... Tale komentar bo mogoče rahlo offtopic, pa vseeno. Meni denimo ni jasno:
    Kdaj se je recimo Kocbek priključil OF?
    Od kdaj je bila OF "večstrankarska" ali vsaj "večstrujna" (Sokoli, Kršanski socialisti itd), če pa je bila že v osnovi protiimperialistična oz. komunistična? In kako to, da je baje on žegnal/se strinjal/dovolil prvenstvo komunistov v "večstrankarski" OF, če pa so jo takoalitako ustanovili komunisti/stalinisti/revolucionarji/karkolihočete?

    lp Peter

    OdgovoriIzbriši
  4. Pač pa ostaja dejstvo, da so klerofašisti paktirali z okupatorjem, komunisti pa so s še nekaterimi domoljubi v hosti Sloveniji prvič v zgodovini priborili državnost.

    OdgovoriIzbriši
  5. Manca, medtem ko so Nemci, vir vsega zla v WW2, po vojni dobili demokracijo, blaginjo in svobodo, so domoljubi priborili državnost, ki je izgledala kako? Nedemokracija, nesvoboda in zavožena ekonomija. Izvensodni poboji, montirani procesi in Goli otok. Prevlada srbohrvaške kulture in JNA v vsako slovensko vas.

    Če smo bili zmagovalci, zakaj smo izgubili del Istre? Če smo bili zavezniki z Angleži, zakaj smo izgubili Trst? Se ti ne zdi, da je v zgodbi kup nelogičnosti?

    Da ne omenjam časovne komponente - če se dve skupini pobijata med seboj, je verjetno važno, kdo je začel. Tisti, ki ni, ima verjetno legitimiteto do obrambe, mar ne? Naj dodam, da jaz res ne vem, kdo je začel, ker me ni bilo zraven. Bi pa bil vesel, če bi se to razčistilo, ker je to ključno za razumevanje dogodkov.

    Ampak vse to ni tema Petrovega prispevka. Vprašal se je predvsem, zakaj praznujemo dan upora proti okupatorju na dan, ko so ustanovili "protiimperialistično fronto", uperjeno proti Angležem in v zavezništvu z Rusi, ki so imeli takrat pakt s Hitlerjem. Ne moremo biti tako površni, da bi to kar tako spregledali.

    Zanima me zgolj resnica, nisem nagnjen na nobeno stran, ne na rdečo ne na črno.

    OdgovoriIzbriši
  6. @peter: Kocbeka jaz na tem mestu ne bi kriminaliziral - Dolomitsko izjavo je v življenju dovolj drago plačal.

    @manica: tudi mene so tako učili v šoli, sedi 5!
    zelo globoko pa so mi tudi vcepili prezir do "buržoazije", ki je živela svoje grešno življenje v razkošju, oddaljena od "delavskega razreda", dokler je ni naša pravična oblast modro razlastila.
    zato sem vsakič, ko so nas gnali romat pred vidmarjevo vilo, spraševal tovarišice, kako to, da mi živimo v majhnem stanovanju v bloku, temu buržuju Vidmarju pa tako razkošne vile oblast ni vzela in je dala ljudstvu :))

    manica, sprašujem te samo, zakaj praznuješ "upor" na dan, ko so tile paktirali z nacisti?

    OdgovoriIzbriši
  7. Tole se je nekako ustavilo. V smislu: praznik je mimo, stvar ni več aktualna...
    Drugo leto pa spet, jovo na novo?

    Mislim, da je ravno zdaj vsaj tako dober čas kot kadarkoli drugič - da začnemo razmišljati o ukinitvi državno zapovedanega praznovanja dneva ustanovitve Protiimperialistične fronte.

    Sam sem tozadevno "poskušal" pri Turku (ki je, po nekih teorijah, menda zmagal zato, ker je strašno up-to-date in ima veliko frendov na fejsbuku, pompozno pa je tudi začel pisati blog, vendar se mu je ustavilo po 2 prispevkih),
    glej komentar #66.

    In pri Zares, kjer po branju tega afektiranega in naravnost histerično zboldanega prispevka nekako nimam občutka, da gre za novo politiko. Prej spominja na zatohlo pionirsko & ZSMS-jevsko tekmovanje v enoumju, pa v priseganju večne zvestobe zapovedanim interpretacijam svetih, tabuiziranih tem, in predvsem v zatiranju kakršnihkoli zametkov kritičnega, argumentiranega razmišljanja.
    Glej komentar #18.

    Vzemite, da je pobuda lansirana.
    Jaz pa sem na to temo seveda vedno na voljo za diskusijo.

    OdgovoriIzbriši
  8. Angela Vode v svoji knjigi Skriti spomin piše, da je partija do 22.6. prepovedovala vsako aktivnost proti okupatorjem, kar je sprožalo nemalo ogorčenja pri njenih članih oz. simpatizerjih.

    OdgovoriIzbriši
  9. Ko prebiraš komentarje, se hitro izrišeta dve različni struji: izvirna, resnicoljubna z odnosom do osnovnih civilizacijskih norm. Druga pa je njej nasprotujoča, naučena, pristranska, brez odnosa do osnovnega spoštovanja drugačemislečih, z žongliranjem z "resnicami" samozvanih zmagovalcev.
    Zato nekaj vprašanj, na katera naj si vsak sam pošteno odgovori, potem pa naj to sporoča drugim.
    Koga si je izbrala KP za sovražnika? Zakaj je obsodila za izdajalce vse ki bi organizirali odpor proti okupatorjun mimo OF, ki si jo je partija poppolnoma podredila) Zakaj so bile prvih 1000 žrtev osvobodilnega boja,(beri :revolucije) predvsem v ljubljanski pokrajini pošteni, zavedni slovenci, ki so se zavedali ali pa tudi ne, kaj KP v resnici je. Kdo in zakaj je ob začetku okupacije Italijanom izdal več sto oficirjev stare jugoslovanske vojske očitno zavednih domoljubov. Če bi šlo za izdajalce;bi jih Italijani res konfinirali? Izdani so bili na zelo "domiseln način"s pošto, ki so jo v pokrajini že nadzirali okupatorji. In komunisti so se s tem celo ponašali.Torej so komunisti v ljubljanski pokrajini "izbrisali" več kot 1600 slovencev, ukopatorju se v tem letu ni skrivil niti las na glavi. Domobrancev še ni bilo nikjer. Seznam okrutnih zločinov komunizma pa se vstrajno podaljšuje in iz mesta selijo na podeželje kjer so že oropane prve domačije katerih lastniki so bili slovenci pošteni vplivni katoliški ljudje. In proti komu je bila upirjena puška, ki je počila pod šmarno boro na dan vstaje slovenskega naroda proti okupatorju? Spet se izkaže da komunisti ne znajo drugega kot potvarjati dejstva, saj jim resnica nikakor ni v prid.Žrtev tiste nesrečne puške je bila spet slovenska duša. Ne sdpreglejte dejstva, da pri nas komunisti na osnovi zaveze Hitler- Stalin do njunega spora proti okupatorju niso sprožili nobenih aktivnosti razen izdajanja okupatorju svojih političnih nasprotnikov. S temi pritleshnimi dejanji pa so priznali ali ne nase prevzeli ppopolno odgovornost za rasplet vseh kasnejših dogodkov. Medtem pa je škof Gregorij Rožman sodeloval z okupatorjem,ko je od njega izposlpoval izpustitev več zavedniz slovence, med njini tudi nekaj zvenečih imen komunistov. Iz hvaležnosti so mu po vojni postavili ssramotilni steber pred škofijo in ga v njegovi odsotnosti obsodili na več let prisilnega dela. Ob koncu vojne so eni okupatorji odšli. In izkazalo se je, da so "osvoboditelji" postali nov, na žalost še hujši okupator domovine, ki se je "čiščenja" terena lotil z vso demonsko krutostjo satanskega sadizma. Zato postoj, kdorkoli si že. Utihni in sse z molkom pokloni vsem žrtvam zakaj dotrpele so. Še eno vprašanje se odpira, ki se mi zdi da je bilo na žalost prezrto. Kaj se je dogajalo z vsemi, ki so imeli okrvavljene roke? In kaj kličejo nad nedolžni narod tisti, ki zlopčine zagovarjajo in se jim celo kolca po njimi? KDako povrniti krivico tistim, ki jih ni več? Brezbožni komunizem nima tega dometa in ne odgovara na tako pomembna vprašanja. Tu namreč trčimo v usodno materialističnomarksistično ideologijo ki je mati vsega zla na zemlji. Treba je pripomniti, da marksizem ni prvi otrok zveri Antikrista. Je pa do sedaj najbolj popoln...z imenom Revolucija
    In v čem je ta grozna prevara in laž? Preprosto! Vzrok je v zanikanju Boga. V Njegovi odsotnosti v odsotnosti Resnice, Dobrega in Lepega kar Bog je, ze bohoti laž,pomnjkanje dobrea, grdobija. In vse,kar je v marksokomunizmu in njegovi revoluciji lepega dobrega in resničnega je le padli ange, ki nastopa v preobleki dobrega in vse kar se zdi lepo je le propačganda - ovčja preobleka pod katero se skriva volk, da lažje širigrozoto. "Tovariš, tvoj bog je rop, požig, umor"iz prepričanja zapiše pesnik.Da tovariš, tudi tvoj konec bo v ropu, požigu in umoru. Zato blagor nedolžnim žrtvam, ki so v nebo vpijoče pričevanje zoper vas. Vasše žrtve so umrle na pravi strani. In Bog mi prizanesi, da bi kdaj z vami delil vašo usodo ki je neizbežna, če boste trmasto vztrajali pri svojih lažeh. Včasdt mi bo, če bom nekoč v družbi vaših žrtev pozdravljal prihajanje nebeške glorije. Vidimo se nad zvezdami. In privoščim vam, da bi bili tam z nami tudi vi. Za zdaj pa prosim k Bogu za vas:" Oče, odpusti jim sdaj ne vdedo kaj delajo" Želim vam izkreno MIR v vaših srcih, ki ga boste pridobili samo s priznanjem in katarzo in iz tega izvirajoče vse DOBRO.
    LP Se vidimo nad zvezdami

    p.s. Ko spoznaš Resnico jo sprejmeš in svojo resnico(kakršna koli že je) priznaš, te ni več strah. Ni ti treba več ničesar skrivati.Tako postaneš svoboden in heroj. Pravi heroj pa nisi tedaj, ko zaradi prikrivanja zločinov načrtuješ nove, ampak takrat ko izpostaviš v nevarnost sebe za zavarovanje svoje kulture in prepričanja -za življenja drugih. V cerkvi častimo samo take heroje-svetnike, mnoge med njimi mučence in izkrene spreobrnjence kar so dokazali z svojim nadljnim življenjem.

    OdgovoriIzbriši