četrtek, 17. april 2008

"Triggerfishes"

Ribe koralnih grebenov imajo hecna imena. Uradno menda nimamo prevedenih, zato si bom (poleg latinskega) pomagal kar z angleškim poimenovanjem.
Ime "triggerfishes" si je tokratna skupina rib prislužila zaradi izredno nestanovitnega značaja.
Preden začnem, pa še pojasnilo v zvezi s "fishes". Beseda "riba" ima v angleščini nepravilno množino - "fish" lahko označuje eno ali več rib. Obstajajo pa tudi izjeme, tule je relevantna naslednja: kadar govorimo o več ribah, ki pa niso vse iste vrste, je treba uporabiti "fishes".
Pri milijonu, denimo sardel, torej zadostuje "fish", če pa govorimo o, denimo, dveh ribah dveh vrst, gre že za "fishes".
Danes torej nekaj malega o treh čudovitih vrstah iz familije "triggerfishes".
.
Za te ploščate ribe z veliko glavo je značilno, da imajo namesto prve hrbtne plavuti tri z membrano povezane bodice, s katerimi se lahko dobro pričvrstijo med korale, ki so jih z majhnimi zobatimi usti sposobne tudi drobiti, a jih v glavnem ne jejo. So mesojede in se prehranjujejo z nevretenčarji (školjke, rakci, črvi, ježi). Slovijo po tem, da se premikajo zelo čudno, samo z zadnjima hrbtnima plavutima, sposobne pa so iti celo rikverc.
.
"Giant triggerfish"
.
"Giant triggerfish" (Balistoides viridescens) je najbolj agresivna in nevarna riba Rdečega morja! Hecno, ampak ta vrsta ima na vesti precej več napadov na potapljače in kopalce, kot tam pogosti morski psi in barakude! Ko je čas, ta prekrasna črno-rumena riba agresivno čuva gnezdo, in takrat se ji je dobro na široko izogniti.
Zrasejo do 75 cm, največja, na katero sem naletel jaz, pa jih je imela kakih 40.
Ko sem jim težil s fotoaparatom, na vajino srečo seveda še nisem imel pojma o grozeči nevarnosti - o tem sem prebral kasneje.
.
.
.
.
.
.
.
.
"Blue triggerfish"
.
"Blue triggerfish" (Pseudobalistes fuscus) je tista temna senca, ki se nadvse čudno samotno premika tik ob peščenem dnu. Nanje sem pogosto naletel 5 - 15m globoko, vsakič pa sem se neskončno začudil načinu, na katerega se poganjajo. To je res treba videti v živo - rep je pri miru, veliki zadnji plavuti pa se vrtita kot propeler.
Te ribe se ne marajo fotografirati. Če jo zasleduješ, vrag pospeši in ti pobegne. Zato sem jim sledil po površini in jih presenečal z vrha.
A bo za silo?
.
.
.
"Arabian picassofish"
.
A ni fajn ime, sploh za na oslikarstvuinšečem :))
"Arabian picassofish" (Rhinecanthus assasi) ima lepo ime tudi v latinščini - namiguje najbrž na to, da se ta hecna (in povsem neškodljiva) riba navidez obnaša kot kak prihuljeni asasinator :))
Te pogoste samotarke je v glavnem najti na zgornji površini koralnih grebenov, tik pod gladino. So zelo radovedne, čeprav se delajo, da te opazujejo povsem slučajno.
Predvsem pa je "arabski pikasofiš" nekakšna tragikomična karikatura pojma "riba". Res, če jih ne bi precej videl v živo, mi na kraj pameti ne bi padlo, da kaj tako grotesknega sploh obstaja. Jaz, priznam, si česa tako zanimivega ne bi upal niti izmisliti. Katanec bi rekel: "Bog je", jaz pa se lahko le čudim skrivnostim mutacij, naravnega izbora in evolucije, in se še naprej trudim čimveč tega videti na lastne oči v naravnem okolju. Vsem pa bi moralo biti vsaj malo do tega, da se tale zanimivi planetič kolikor toliko ohrani vsaj še nekaj generacij.
.
.
.
.
.
.
.
.
Naslednjič pa kaj o "surgeonfishes". Lahko noč.

3 komentarji:

  1. We miss the arhi...

    OdgovoriIzbriši
  2. Se strinjam. Šeee bi arhitekture in urbanizma.. :)

    OdgovoriIzbriši
  3. vesta kaj! a bi preveč zabolelo, če bi kdo vsaj malo pohvalil lepe ribice?

    o arh... bom seveda še pisal.
    za prvo silo pa se priklopita na TRAJEKT, najboljši slo arh portal.

    OdgovoriIzbriši