sobota, 9. julij 2005

Uh, uh #7

Vzorčne hiše

Takole so napovedali leta 1999:
"Na zemljišču Gradbenega centra Slovenije na Dimičevi 9 v Ljubljani postavljajo vzorčne montažne hiše podjetij Marles Hiše d.o.o., Jelovica Lesna industrija d.d. in Lumar hiše d.o.o. Obiskovalci Gradbenega centra bodo tako lahko na enem mestu primerjali izdelke treh največjih slovenskih izdelovalcev montažnih hiš. Projekt postavitve vzorčnih montažnih hiš si je zastavil Gradbeni inštitut ZRMK ob 50. obletnici svojega delovanja, njihovo slovesno odprtje pa bo predvidoma 27. oktobra v sklopu prireditev ob proslavitvi obletnice inštituta."
Na sliki: puščica kaže, kam so se to naselje namenili postaviti. Tako je, točno za Esmeraldo (SVA), stavbo GZS, največjim dosežkom sodobne slovenske arhitekture. Kmalu so zasadili lopate in hitro zmontirali nekaj hiš, eno lepšo od druge, pravi Disneyland. Komplet s firnki, palčki in bazenčki.
.
Vidite, po petih letih pa izgleda takole.

Hiše, ki so jih postavili z namenom, da bi prepričali kupce kako so trdne in trajne, so v petih letih izpuhtele. Na zemljišču Gradbenega inštituta ZRMK, ki naj bi bdel nad kakovostjo gradnje v Sloveniji, vlada opustošenje. Naselje vzorčnih montažnih hiš, ki ga še vedno označuje tabla na povešenih vratih, je usrano in zanemarjeno.
Za lahkimi, a trdnimi hišami, ki so izpuhtele, so ostali težki, a trajni betonski temelji. Travica se je spremenila v plevel, grmički so odšli, bazenčki so prazni. Razen seveda nekaj cm rjave smrdljive brozge, v kateri še žab ni.
Iz temeljev štrlijo ostanki napeljav, tu pa tam je prilepljena še kakšna ploščica.

Ostala je le ena hiša, s stebri okrog vhoda, z belimi križi v oknih, z muslimansko štirikapno streho iz katere štrlijo velike frčade s čopi. Tale model, malo modificiran. Na vratih piše, da je ogled hiše možen še do 1.7.2005.
V ozadju pa dominira zelenkasta pisarniška fasada Esmeralde, nadrealistično.
Čudno sporočilo nam pošilja Gradbeni inštitut ZRMK, čudno sporočilo naši vrli proizvajalci: "Ne kupujte naših hiš, vidite, to je vse skupaj eno sranje. Poglejte", nam pravijo: "če je že naše izložbeno, reklamno, vzorčno naselje tako u kurcu, kakšno hišo, mislite, bomo šele vam dostavili za tistih 100.000 eurov?"
.

Lahko noč.

3 komentarji:

  1. Dobro jutro. Nevem - jaz poanto tega posta nisem čisto dojel. Ne bi bilo prvič, da se neka suhoparno ideja iz nekih »akademskih« krogov ne prime. Je pač vprašanje kdo pije in kdo plača: Stroške projekta bi naj verjetno krili proizvajalci, ostali pa... Taka oblika marketinga ni ravno pogosta. Projekt propadel - so what?

    Ogledal sem si strani Marlesa, in sem pravzaprav prijetno presenečen. Tukaj sem že pokomentiral da pričakujem, da se, tako kot pri avtomobilih, navede porabe nafte. In poglej: »Količina porabljene energije: V hiši grajeni v sistemu BASIC boste za ogrevanje v eni kurilni sezoni potrošili predvidoma 5 - 7 l olja na kvadratni meter; v sistemu MEGA se poraba v eni kurilni sezoni zmanjša na 3 - 5 l olja na kvadratni meter stanovanjske površine.« Zadovoljen! In kaj se oblik tiče: morajo zadovoljit potrebe trga! In če Marles prodaja 70% proizvodnje v Nemčijo in Avstrijo bomo pač šimfali butaste Avstrijce in stupidne Nemce. Tale model tu zgoraj je definitivno za nemški trg! In: na razpolago imajo 33! modelov: tudi z ravno streho (no skoraj!)

    Kaj se pa SVA tiče: so že postavili kakšno bajtico? Recimo za 100.000, magari za 150.000? Takoj jo grem gledat! In če primerjam avtomobilsko industrijo: meni se zdi zelo zanimiv razvoj recimo Dacie Logan. Dober avto za dobrih 5.000EUR. Kakšna dača bi bila Dacia? Marlesov model »SVA« za 75.000???

    OdgovoriIzbriši
  2. Taka oblika marketinga za montažne hiše je pogosta. Ta poskus je propadel zaradi povsem napačne izbire lokacije in zaradi povsem napačno izbranih modelov hiš.

    Montažne hiše imajo nekaj prednosti, ki sem jih vedno hvalil. So energetsko učinkovite in potresno varne. Tehnologija je v redu. Njihovi modeli pa so praviloma velika zbrka.

    OdgovoriIzbriši
  3. ... ja to pa je nekaj drugega :) Jaz pač dvomim, da te centre v Avstriji vodi nek njihov gradbeni inštitut. Za Marles bi verjetno bila vzorčna hiša v Grazu tudi boljša naložba kot v Ljubljani...

    Kakorkoli, v glavnem dominira domača »rustikalnost«. Ko pa vidiš cene, recimo za Griffnerjevo »O sole mio« (356.370EUR) ali za Hanlo Peichl (262.218EUR) se tudi moj okus zna spremenit....

    OdgovoriIzbriši