nedelja, 6. april 2008

Slovenci Slovencem Slovenci

Zadnjič smo šli spet na Dunaj, pa smo nazaj grede zavili še v Bratislavo, ker je samo dobrih 50 km stran.
.
Razsekani ptiči
Iz rodovitne ravnine na vzhodu Avstrije poganjajo propelerji. Tega je ogromno. Na stotine. Ma - na tisoče.
Seveda sem skrbno pogledoval pod stebre, kje so torej tiste grmade razkosanih ptičev, zaradi katerih je tako zelo ekološko dušebrižniška Slovenija, poleg kake državice v podsaharski Afriki, ena poslednjih oaz na svetu, kjer leta 2008 nimamo ene same vetrne elektrarne.
Opazil nisem niti razsekanega komarja, kaj šele vrabca...
.
Pravi Slovenci
Skozi železno zaveso je speljana nova avtocesta. Na meji ni več zapornic, je le napis "Dobrodošli v Sloveniji". Ti vragi, kot vesta, sebe nazivajo s Slovenci.
O Slovaški smo veliko poslušali, ko so jo na začetku mandata te vlade, ob debatah o reformah, nekateri zlorabljali za zgled, drugi pa za svarilo.
Avtomobilov je res manj in so za odtenek slabši in v predmestju praktično ni hiš, le socialistične soseske. Ampak - bloki so okusno prenovljeni, gradijo veliko lepih novih, ceste so v redu. Povsod poslovne stavbe, ogromno bleščečih izveskov globalnih znamk, staro mestno jedro obnovljeno kot iz škatlice, po mestu vozi tramvaj. Ljudje izgledajo podjetni, zaposleni in urejeni. Pritličja tekmujejo v zasebni pobudi. Enotna davčna stopnja se očitno super obnese. Gospodarska rast? 14% na leto!
.
Seveda pa podrobnejši pogled razkrije precej bolj klavrno podobo. Sredi Bratislave, v samem poslovnem središču, je najti zadnji zanikrni ostanek komunizma na EU vzhodu. Na slepo fasado stavbnega niza, tik ob steklenem kompleksu raznih evropskih služb, je obešen gigantski plakat z reklamo za gospodinjske aparate, pod njim, tik ob kurvenhausu, pa ima ista tvrdka še velik "prodajni salon".
Poleg zgoraj omenjenih obstaja v EU še ena skupina ljudi, ki sebe imenujejo Slovenci. Ti so na pričujočo tvrdko, ki poleg gospodinjskih aparatov v najnovejši tovarni izdeluje tudi Patrije, neizmerno ponosni.
Kaj si o nas, glede na "ko to tamo pjeva" trgovino na elitni lokaciji sredi Bratislave, mislijo oni drugi Slovenci, pa ugibajta sama. Po moje nam boh pomagi...
.
Kupiš cote?
Ker se navadno ne maram vračati po isti poti, smo se nazaj grede, namesto proti Dunaju, usmerili proti Budimpešti in kanili zaviti z avtoceste na lokalno bližnjico, ki pelje proti Gradcu. Tokrat smo imeli s sabo GPS, kar vožnjo dejansko močno olajša. No, GPS-teta je oznanila, da moramo z avtoceste pri nekem "outlet centru".
Sredi ničesar, sredi neskončnih njiv, iz katerih poganjajo tisti veliki propelerji - ogromen kompleks. En objekt je povsem soliden (leva slikca), vse ostalo pa je narejeno v kičastem kolonialnem slogu. Pravcato Potemkinovo mesto, kaj vas! Ker sem o tem pred kakim letom bral v Oni, smo naredili en krog čez ogromna, a popolnoma zatrpana parkirišča. Izgleda, da famozni outlet center funkcionira kot ciljna destinacija v krogu 500 km! Slovaki, Madžari, Romuni, pa Avstrijci, Nemci, Slovenci, pa Bosanci in ogromno Zagrebčank - tu se oblači pol Evrope!
Hitro smo se pobrali domov.
.
Lahko noč.

2 komentarja:

  1. Med zimskimi počitnicami sem se vsak dan potepala
    okoli vetrnic, pa nisem videla niti enega razcefranega ptiča:-)

    OdgovoriIzbriši
  2. haha, Peter, ze tri leta se vozim vsaj 3x na mesec mimo neskoncnih polj vetrnih elekrarn v Nemciji in ne bos verjel, edino skodo, ki jo utrpi narava je grmada mrcesa, ki ga pobijem s svojim vetrobranskim steklom. To s ptici, itaq vemo vsi cigavo malso je ;) Slovenci zelo radi nasedamo na podobne mahinacije. Me zanima, ce bi se tako zelo 'borili' ako bi bil v igri kaksen Outlet Store na podobnem 'zascitenem' podrocju. Jaz mislim, da ne, ...

    -sv3

    OdgovoriIzbriši