torek, 18. oktober 2005

FAQ DIY

na sliki: vaš gostitelj po eni izmed osvežujočih DIY seans

*

  • DIY me mika, ne vem pa če se spodobi, ker sem urejen(a) in izobražen(a).

Pravi moški se ne boji štemarce, rorcang in fazenprifra! Prava ženska se ne boji lopate, kele in špohtla!

  • DIY me mika, ampak imam 2 levi roki.

Vsak hobi nekaj stane.

  • DIY me mika, ampak ne vem če bi zmogel, saj nisem "mojster".

Mojster? Zidarji, keramičarji, fasaderji in parketarji so pocepali v osnovni šoli. Mizarji, vodovodarji in štromarji so pocepali v srednji. Če zmorejo oni, zmoreš zagotovo tudi ti! Če si napredoval od faze, na kateri je občepel kak majster, ne pomeni da z malo muje ne bi zmogel njegovega dela!

  • DIY me mika, tudi spreten sem, pa ne vem če se splača.
No, če vzameš majstrov predračun, odšteješ razliko med materialom, ki bi ga uporabil on in najboljšim, ki ga kupiš s polnim ddv, in če preostanek razdeliš na dnevne obroke dela, ki jih še zmoreš, in če je rezultat 30.000SIT/dan, se ti vsekakor splača žrtvovati vikend ali celo dopust. Če je rezultat 10.000SIT/dan si na meji, in na zeleni veji, če sfolgaš po službi. Če je rezultat manj od 10.000/dan, gre za hobi. Kar pa ne pomeni, da se ne splača!
  • DIY me mika, ampak nimam orodja. Mojster ima profesionalno orodje.
Praktično vse lahko narediš tudi s smešno poceni hobi orodjem, ki se od profesionalnega razlikuje predvsem po tem, da je izdelano manj solidno, za manjše in krajše obremenitve. Nič zato - trgovci dajo na poceni mašince 5let garancije! Shrani papirje v mapico! Skuriš mašino - zamenjajo brez besed!
  • Katere so moje trgovine? Kam po kaj?
Tvoje trgovine so Bauhaus, OBI, Baumax in Merkur. Vsak trgovec med smešno poceni, reklamirane izdelke, skrije dražje artikle, ki se v vozičku radi znajdejo po inerciji. Tega nočeš, zato pred vsakim projektom obhodi vse trgovine, primerjaj cene in posnami smetano!
  • Orodje - kaj bi skoraj moral imeti?
Vsak DIY fan bi skoraj moral imeti
kladivo, kombinirke, papagajke, ščipalke za ploščice, rorcange, ključe, gedore, inbus ključe, šraufencigre, baterijsko (14,4 ali 18V) bormašinco, nastavke filips in torx, manjše elektropnevmatsko kladivce, srednjetežko štemarco s sds vpetjem, svedre za les in železo, mešalni nastavek, sds dleto, špico in svedre za beton, ubodno žago, vibracijsko brusilko, tračno brusilko, ekscentrično brusilko, električni oblič, manjšo (plošče 115mm) in večjo (plošče 230mm) fleksarco, s pripadajočimi ploščami za kamen in železo, najbolje diamantnimi, zajeralno žago, manjšo stabilno cirkularko, ročno cirkularko, aligatorja, stabilno bormašino z jermenom, frezer, električni brusni kolut, primež, pištolo za silikonski kit, plinski brener, spone za les, kolekcijo dlet, špohtle, gladilke, zobato gladilko, pripravo za rezanje ploščic, olfa nože, fazenprifer, izolir trak, krep selotejp, armiran selotejp, jeklen perforiran trak, škarje za pločevino, nekaj kg cvekov, par 1000 šraufov, nekaj 100 plastičnih vložkov za beton, nekaj tulcev silikonskega in nekaj akrilnega kita, purpen, nekaj ajmrov, mrežic, penzlov in valjčkov za belit, kolekcijo različno zrnatih šmirgl papirjev, belo lepilo, cianokrilatno lepilo, nitro razredčilo, laneno volno, žago za železo, žago za veje, žago za drva in siporeks, tridelno alu lestev, mešalec betona, šajtrgo, kelo in fangl
- ne nujno v tem vrstnem redu, in ne nujno samo tega. Za tako osnovno kolekcijo mora pozabiti od pičlih 300, do solidnih 500 jurjev.
Seveda si DIY zanesenjak zbirko orodja dopolnjuje sproti - kdor bo začel z menjavo vtičnice, naj si zaenkrat kupi samo fazenprifer.

*

  • Hey! With DIY I can have fun and save money at the sam time!
You bet!
* * *

7 komentarjev:

  1. Ugibam lahko, razglasi me za...pa mi povej kaj je DIY?

    OdgovoriIzbriši
  2. se popravljam, mislim da sem dojela, da ni šala...ko se mi je odprla vikipedija...tudi jaz sem potemtakem DIY...ker je edino tako narejeno/popravljeno/vzdrževano kot hočem, ker to rada počnem, ker me ni sram in me sploh ne zanima, da bi me moglo biti, orodje dopolnjujem sproti po potrebah in razpoložljivih financah...

    OdgovoriIzbriši
  3. Do It Yourself, naredi sam. Ampak "naredi sam" se mi nekako ne sliši dovolj fancy, se opravičujem.
    Izgovori se "diajvaj". Pri vseh DIY prispevkih je vsaj en link na razlago v Wikipediji, ponavadi v naslovu.

    Za vsak slučaj: FAQ pomeni Frequently Asked Questions, pogosto zastavljana vprašanja.

    Domneval sem, da sta obe kratici dovolj samoumevno prepoznavni.

    OdgovoriIzbriši
  4. ...na sliki pa sem ponavadi zaprašena, pobarvana... težko razpoznavna skratka :)


    "ne rabim, da me vsak "mojster" na....."

    OdgovoriIzbriši
  5. - ja a cela familija v ameriki studira?

    - avto šraufat je tud zame tabu. no, bencin znam natankat, kak gumidefekt sem že mel, pa brisalce sem že zamenjal - za olje je pa servis.

    - hvala za link, ACE=majka!
    ker mi ni znano da bi bil že kak ACE v Sloveniji, in ker vabijo k ustanovitvi franšize, sem se lotil izponjevati tale Preliminary Evaluation Form. ampak ko so vprašali, če imam "at least $150.000 in cash for each store", in sem obkrožil da ne, me je vrglo ven. amerika.

    OdgovoriIzbriši
  6. ... nikjer ne najdem tvojega mejla; čemu je tako? Tako bi te rad na tem mestu prosil za Blogger kodo "Najnovejših komentarjev", ki se pokažejo malo bolj spodaj. Bi mi jo lahko mejlal na bole79@email.si? Lepa hvala za čas in trud.

    DIM!

    OdgovoriIzbriši