torek, 14. februar 2006

Sekularizirajmo!

Ta umeten, trgovski, forsiran,
instant praznik za zaljubljence,
je le povod za ilustracijo.
.
Vzrok za pisanje je srhljivo vrenje zadnjih tednov.
Asociacija na Valentinovo je v zadnjem odstavku.
.
* * *

Spopad civilizacij? Ne pustimo se sprovocirati v arhaičen diskurz!

Sekularizirajmo!
.
Edino kar mora ostati sveto, so univerzalne človekove pravice.
Religije naj si poiščejo prostor povsod drugje.
Sekularizirajmo!
.
New - age mesijanstvo našega predsednika?
Krščansko mesijanstvo predsednika velesile z atomsko bombo!?
Muslimansko mesijanstvo voditeljev islamske republike Iran?
Šeriatsko pravo v praksi. (ni za občutljive, res)
Sekularizirajmo!
.
Evropa temelji na kulturni dediščini krščanstva.
OK, ne vem sicer, ali je to nujno publicirati v preambuli E ustave,
sploh če se pogajaš z Bosno, Albanijo in Turčijo, ampak - že veste.
Sekularizirajmo!
.
Muslimani se zdijo tako nevarni le zato, ker vero jemljejo resno.
Obrezovanje, molitev 5x/dan, hadž, rute, burke, dieta.
Koran je podoben Stari zavezi. Kaj če bi večina izmed 80% katoliško krščenih Slovencev prakticirala religijo iskreno, resno, po knjigi? Pazi, katoliška vera ne dovoli kontracepcije, ne dovoljuje spolnih odnosov pred poroko. Smrtni greh.
Pazi: tudi krščanski fundamentalizem obstaja, le da ga je manj.
Slovenski katoliki vero jemljejo manj resno kot večina muslimanov, to je vse.
Sekularizirajmo!
.
Mati umorila hčer. Seveda, "ni odobravala njenih spolnih odnosov pred poroko". Tudi katoliški fundamentalizem ubija. V Sloveniji, danes.
.
Sekularizirajmo!
.
secularisation - Wikipedia.
Ustava Republike Slovenije - beri I / 7. člen

8 komentarjev:

  1. al prav se pishe - sekulirajmo?

    OdgovoriIzbriši
  2. ne vem, to se mi še manj sliši.
    predvsem pa je - precej nebistveno.

    OdgovoriIzbriši
  3. ce te sekira religija, zelo toplo in prijazno priporocam v branje GK Chestertona.

    OdgovoriIzbriši
  4. Eh, jaz pa, bolj ko razmišljam, bolj zavidam vernikom vseh vrst... Kaj bi dal, da bi lahko v kaj verjel in videl v stvareh kakršen koli smisel. Verski fanatizem je žalostna zadeva, ampak če človek nima v kaj verjeti, je pa vse skupaj tudi bolj klavrno.

    OdgovoriIzbriši
  5. Nič nimam proti vsakovrstnim religijam.
    Ob dogodkih po objavi tistih karikatur se mi pač zdi pomembo, da ne pristanemo na logiko spopada civilizacij, na logiko verskih vojn.

    Po mojem mnenju ne gre za spopad med krščanstvom in islamom, kot se dramatično prikazuje v medijih, in kot pride prav bušijem, ki skušajo v "njihovo stvar" spet povezati ves zahodni svet, ki je ostal zunaj "koalicije voljnih".
    Menim, da je Bushev protestantski diskurz ravno tako arhaičen, kot tisti fundamentalističnih islamistov.

    Je pa to kočljiva tema. In islam je religija, ki jo je težko ločiti od države. V ortodoksnem islamu enakopravnosti žensk ne moremo kmalu pričakovati.
    Še huje - uvedba demokratičnih volitev na Bližnjem vzhodu ne bo prinesla demokracije in človekovih pravic, kot si jih predstavljam sam, pač pa šiitsko teokracijo.
    Irak je po "demokratičnih" volitvah postal - Iran.

    OdgovoriIzbriši
  6. Kako si lahko nekdo jemlje pravico, da od mene v svoji lastni državi, zahteva poznavanje njegove vere? Od kod naj jaz vem, kaj jih žali?

    Sekularizirajmo! Ne bi se mogel bolj strinjat.

    OdgovoriIzbriši
  7. Ker prihaja do nesporazumov, naj pojasnim kar se da enostavno:

    - Pravica do svobode veroizpovedi je temeljna človekova pravica. Ampak možna je EDINO v sekularni družbi, torej tam, kjer je religija ločena od države (kjer je ena vera zapovedana, so druge prikrajšane).
    Pri nas je to na srečo zagotovljeno v ustavi, marsikje pa ne. Da v Saudovi Arabiji ne moreš postaviti katoliške cerkve, je slabo. Da v Sloveniji, kjer je veliko muslimanov, ne morejo postaviti džamije, je ravno tako slabo. Po ustavi sodeč - smo vendar boljši.

    - Statistično je dokazljivo, da se v hudih časih ljudje močneje obračajo k religijam. Spomnimo se Bosne iz YU – muslimani so bili v glavnem nadvse zmerni. Med srbsko-hrvaškim haranjem po Bosni pa so se mnogi muslimani v zatekli v radikalnejši islam. Hrvaška je postala izrazito katoliška, Srbija izrazito pravoslavna...

    - Bistvo mojega pozivanja k sekularizaciji sveta je pač tole:
    Skrajno nevarno se je zatekati na okope svoje religije in vzpostavljati konflikt "naših" proti "vašim", "prave vere" proti "krivi veri" in "nevernikom", vse skupaj pa podkrepiti s sklicevanjem na "preroke" in z nasiljem.
    V državah, kjer so verski voditelji v spregi z državnimi, se da z narodom lepo manipulirati. Celo tam, kjer cerkev in država sta ločeni, se da z verniki manipulirati.
    Po besnenju muslimanov zaradi tistih karikatur, so tudi mnogi, recimo, kristjani, postali za to dovzetni. Pristajanje na diskurz »verske vojne« pa je arhaično in pri razvitem delu sveta pomeni regresijo. Edino rešitev, nasprotno, vidim v postopni sekularizaciji vsega sveta.

    *
    Še o primeru matere – morilke:

    - Na ugovor, da iz članka ni razvidno, ali je bila mama res versko blazna, predlagam, da situacijo hipotetično obrnete tako, da bi hčer, katere »spolnih odnosov pred poroko« ne bi odobraval, ubil hipotetični oče – musliman. Stavim, da bi stvar sprožila vsesplošno reakcijo.
    Naj spomnim, da je dokumentiranih kar nekaj religiozno motiviranih ubojev lastnih otrok – vsake toliko časa se pojavi jehovec, ki otroku odreče transfuzijo, spomnim pa se tudi primera versko blazne ženske, ki je otroka, ki ga je imela s katoliškim duhovnikom (ki je kasneje abdiciral), tako izstradala, da je umrl po par dneh v bolnici…

    - Drugi ugovor je, da je bila ženska pač nora, in da ne gre za religiozni motiv.
    No, kar se mene tiče, je veliko religiozno motiviranih dejanj norih. En osnovnih klišejev »norca v norišnici« je, da misli, da je bog. Če razni »mesije«, ali pa »žive bombe« verjamejo v lastno poslanstvo, nebesa z devicami ali sveto vojno, niso zato, na nekem nivoju, ponavadi nič manj nori.
    Ampak če se morilkina utemeljitev dejanja prekriva z definicijo katoliškega »greha«, bi, nora ali ne, prav lahko bila pač samo »versko blazna«.

    *
    Škoda, da se o tem ne razvije polemika. Vem da je tema kočljiva, ampak bolje je razpravljati kot molčati.

    OdgovoriIzbriši
  8. Pozdravljeni in dobrodošli pri svetovalnih posojilnih storitvah Spotlight, moje ime je Claudia Klein, sem posojilodajalec in tudi posojilna svetovalka.

    Ali nujno potrebujete finančno okrepitev? Potrebujete posojilo za različne namene? če je vaš odgovor pritrdilen, vam svetujem, da se obrnete na moje podjetje prek | spotlightglobalservices@gmail.com | ali nam sporočite na WhatsApp: +4915758108767 | in imate posojilo na svojem računu v 24 urah, ker zagotavljamo odlične posojilne storitve po vsem svetu.

    Ponujamo vse vrste posojilnih storitev (osebna posojila, poslovna posojila in še veliko več), ponujamo tako dolgoročne kot kratkoročne posojila, poleg tega pa si lahko izposodite do 15 milijonov evrov. Moje podjetje vam bo pomagalo doseči različne cilje s široko paleto posojilnih izdelkov.

    Vemo, da je bilo pridobivanje zakonitega posojila vedno velik problem Posamezniki, ki imajo finančne težave in jih potrebujejo rešitev, veliko ljudi zaradi visokih obresti tako težko dobi posojilo za lastniški kapital od svojih lokalnih bank ali drugih finančnih institucij. stopnja, nezadostno zavarovanje, razmerje med dolgom in dohodkom, nizek kreditni rezultat ali kateri koli drug razlog.

    Ni več čakalnih dob ali stresnih obiskov bank. Naša storitev je na voljo 24/7 - dobite lahko posojilo in dokončate svoje transakcije, kadar koli in kjerkoli jih potrebujete.

    Nudimo 24 urne storitve posojila svetovnega razreda. Za vprašanja / vprašanja? - Pošljite e-pošto na | spotlightglobalservices@gmail.com | ali nam sporočite na WhatsApp: +4915758108767 | & Prejeti odgovor v trenutku.

    Tvoja družina, prijatelji in sodelavci ne potrebujejo vedeti, da imate malo denarja, preprosto nam pišite in prejeli boste posojilo.

    Vaša finančna svoboda je v vaših rokah!

    OdgovoriIzbriši