ponedeljek, 13. februar 2006

Še 2 sta padli

Nazadnje sta padli Poslovanje @ s hitrostjo misli in Pitanja Lenjinizma.
Obe knjigi sta danes nekako passé, hkrati pa vseeno aktualni.

Poslovanje @ s hitrostjo misli Billa Gatesa je padla v sredo. Zanimivo je, da je trdo vezana knjiga solidnih dimenzij, debela 360 strani, ki se poleg vsega ponaša s podobo nasmejanega Gatesa na hrbtišču, v špeceriji Leclerc stala smešnih 600 tolarjev. Zato sem jo tudi kupil, nemudoma.
Uspešnica leta 99 apelira na velike direktorje, naj digitalizirajo svoj poslovni živčni sistem. Meni pa je bilo zanimivo predvsem ugotavljati, kako dober stilist je najbogatejši možakar na svetu, in kako dober prerok je (6 let je pač minilo vmes).
Torej: čeprav se je marsikatera napoved uresničila drugače (ali pa sploh ne),
*
Pitanja Lenjinizma Josipa Visarionoviča Stalina so padla v četrtek. To lepo, trdo vezano, odlično ohranjeno knjigo sem tokrat prebral prvič. Od kod mi take knjige, sem bežno omenil že tukaj.
Pitanja Lenjinizma, prevod ruskega 11. ponatisa iz leta 1939, so v Jugi natisnili leta 1946, se pravi 2 leti pred Informbirojem, v nakladi 120.000.
  • Naj za svoja mlada bralca na kratko orišem zgodovino: Yu partija se je šolala v 30tih pri Stalinu. V času, ko je bil veljaven pakt Ribbentrop-Molotov (Hitler in Stalin sta si razdelila Poljsko in še kaj), so pri nas ustanovili Protiimperialistično fronto (kasneje OF), naperjeno proti anglo-ameriškemu imperializmu. No, po koncu vojne so komunistično revolucijo izpeljali tudi pri nas in par let smo imeli stalinizem. Dokler se ni Stari skregal s Stalinom (Informbiro) in najbolj zavzetih komunistov, ki niso uspeli čez noč obrniti plošče, poslal na Goli Otok (mlajši bralci naj se zavedajo, da so na Goli otok pošiljali predvsem staliniste, in manj klasičnih disidentov).
Recimo da živimo v času, ki ima do tistega določeno distanco. Ampak da je dejansko bilo tako noro, kot čas revolucije, petletk in Velikih vodij izgleda po branju knjige, si danes težko predstavljam. Več 10 milijonov mrtvih opozarja, da je bilo res.
574 strani jako zanimivega branja.
.
Nekaj aktualnega (str. 68):.
- Neki misle da je lenjinizam protiv reformi... To je sasvim netačno. Boljševici znaju isto tako dobro kao i ma tko drugi da je u izvjesnom smislu "svaki poklon dobrodošao" i da su, u određenim uslovima, reforme uopće, kompromisi i sporazumi napose, - potrebni i korisni.
- Za reformista reforma je sve, a revolucionarni rad - to je tek onako, radi pričanja, radi bacanja prašine u oči. Zato se reforma pri reformističkoj taktici, dok postoji buržoaska vlast, neizbježno pretvara u oruđe za učvrščivanje te vlasti, u oruđe za dezorganiziranje revolucije.
- Za revolucionara, naprotiv, glavno je revolucionarni rad, a ne reforma, - za njega je reforma uzgredni proizvod revolucije. Zato se reforma pri revolucionarnoj taktici, dok postoji buržoaska vlast, prirodno pretvara u oruđe za dezorganiziranje te vlasti, u oruđe za učvrščivanje revolucije, u oslonac daljeg razvitka revolucionarnog pokreta.
- Poslije obaranja imperializma, pod diktaturom proletarijata, stvar se donekle mijenja. U određenim uslovima i u određenoj situaciji proleterska vlast može biti primorana da privremeno siđe s puta revolucionarnog preuređivanja postojećeg poretka na put njegovog postepenog preobražaja, "na reformistički put", kako to kaže Lenjin ..., na put zaobilaznih pokreta, na put reformi i ustupaka neproleterskim klasama, kako bi se te klase dezorganizirale, kako bi revolucija došla do predaha, kako bi se prikupile snage i pripremili uslovi za novu ofanzivu.
- Dok su prije, pod buržoaskom vlasti, reforme bile uzgredni proizvod revolucije, sada, pod diktaturom proletarijata, izvor reformi jesu revolucionarne tekovine proletarijata, rezerva nagomilana u rukama proletarijata, sastavljena od tih tekovina.
.
In še zaključek (Izvještaj na XVIII kongresu Partije, str. 574):
...Nema sumnje da će tako i biti. (Burni i dugotrajni pljesak.)
Živjela naša pobjedonosna radnička klasa! (Pljesak.)
Živjelo naše pobjedonosno kolhozno seljaštvo! (Pljesak.)
Živjela naša socialistička inteligencija (Pljesak.)
Živjelo veliko prijateljstvo naroda naše zemlje! (Pljesak.)
Živjela Svesavezna komunistička partija boljševika! (Pljesak)
(Svi delegati ustaju, stojeći pozdravljaju druga Staljina i priređuju mu dugotrajne ovacije. Poklici: "Ura! Živijo drug Staljin! Velikom Staljinu - ura! Našem voljenom Staljinu - ura!")
.
Lahko noč.

Ni komentarjev:

Objavite komentar