torek, 21. februar 2006

Ljubljana: "the projects", #3

Ostajamo v Šiški. Dravlje. Starost: kakih 25 let.
.
Nič čudnega ne bi bilo, če bi vrla bralca opazila subtilno podobnost s sosesko #2 - bloke so namreč ulili z istim opažem.
Zato pa je očiten napredek pri barvni shemi - namesto kombinacije surovega betona in umazanooranžne barve, so tokrat bloki odeti v najsodobnejši, vrhunski dosežek likovnoteoretske znanosti; medtem ko se prva polovica naselja kiti s kombinacijo vseh odtenkov takoimenovane cigansko-plave, je druga okrašena s krvavordečim kolažem.
.
Dovolj šale. Tole je med vsemi ljubljanskimi spalnimi naselji najbolj zanikrno. Pred njim se zloglasni Fužine in Štepanjsko lahko osramočeno skrijeta.
.
Objekti propadajo. Kriza vzdrževanja in upravljanja. Stihijsko menjavanje oken. Vrtičkasto zastekleni balkoni. Oluščena barva razkriva surovi beton. Obupano obnavljanje delov fasad je karikatura karikature. Sprehod je srhljiv. Lokali opuščeni. Grafiti kličejo na pomoč. Smeti. Avtomobili. Blato.
Ljudi preseliti. Zrušiti.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

7 komentarjev:

 1. Soseska Brilejeva in Kunaverjeva, sta bili zgrajeni z montažnim načinom gradnje, ki je bil k nam prinešen iz Francije, kjer so ga v času gradnje omenjenih sosesk že opuščali (kot neprimernega-ne vem?).
  Osnovni motiv soseske je široka peščeva površina-ploščad, ki jo obrobljajo enako visoki bloki. Cilj je bil, da se jih zasnuje univerzalno zaradi različnih smeri postavitve v prostor, tako, da bi bila stanovanjem zagotovljena osončenost.
  Osnovno izhodišče urbanističnega koncepta soseske je v osnovi dober in sicer strogo ločevanje peščevega in motornega prometa. Ves motorni promet (dostava, odvoz smeti, parkiranje) poteka na nivoju kleti, nivo terena pa je namenjen pešcu - več prostora ostane za javne površine: ploščadi, zelenice, igrišča. Pozitivna stran take organizacije je manjši hrup, omogočena pa je tudi dostava kar najbližje do vhoda v stanovanjski blok.
  Eden večjih problemov soseske so dotrajane ploščadi. Tlak odpada oz. je mestoma zakrpan z betonom, saj so stanovalci sami skušali odpravljati zamakanje. Stanovalci posegajo tudi v izgled objektov z različnimi zasteklitvami balkonov, ureditvami atrijev (pokrivanje) in širjenjem pritličnih prostorov na ploščad. Tudi klopi in ostala oprema na ploščadi niso v najboljšem stanju.
  Če zanemarimo stihijsko menjavo oken in zasteklitve balkonov, ki se lahko opazijo tudi po drugih blokovskih soseskah – najbolj očiten dokaz, da Slovencem močno primanjkuje arhitekturne kulture in občutek za prostor – še največji problem predstavljajo ploščadi. Problem je v tem, ker je lastnik ploščadi mesta občina Ljubljana, ki bi potemtakem morala poskrbeti tudi za obnovo, po drugi strani pa je ploščad streha garaž, katerih lastniki so stanovalci. Vsak meni da bi škodo moral poravnati drug. Tako nihče ne stori nič, ploščadi ostajajo takšne karšne so, začaran krog se vrti naprej.
  Kar se tiče lokalov v pritličju, je to bolj posledica ''slovenskega slabega okusa'' – beri zgoraj. Sicer bi se stvar lahko reševala z urbanisitčnimi določili, vendar sosesko še vedno ureja načrt zazidalni načrt iz leta 1973, ki problema z lokali takrat preprosto še ni predvidel…
  In tako naprej in tako naprej…

  OdgovoriIzbriši
 2. Ahh, Brilejeva. Lepi spomini, do takrat, ko sem srecal tistega prijaznega fanta v kamuflaznih hlacah in wifebeater spodnji majici...

  Lift vsake toliko casa smrdi po scanju, najbrz uide ubogim otrockom, ko letijo z dvorisca domov. Ce se ze poprej ne pomocijo za kaksen vogal.

  Hmm, krvavordeca? Vedno sem mislil, da je roza in to zanalasc. Lahko, da je samo zbledela, lahko pa da sem jaz farbenblindt.

  Najvecja debilnost pa je, da je takoj za temi bloki v bistvu dokaj veliko nepozidane, "kmecke" zemlje. Kajti koruza ima pred ljudmi prednost do mesta na soncu. Da bo rasla solata in cvetelo polje, pa stare babe pulile rdeco peso za to kurcevo betonsko zaveso.

  OdgovoriIzbriši
 3. ja, crni nekaj je pa tud treba jest v tej Sloveniji pa magari rdečo peso in koruzo,(sej se to rabi tud za fast food-al je to v Ameriki že vse kemijsko)
  tista nepozidana''kmečka zemlja''je pa elektro varstveni pas in rezervat za predvideno železniško progo. Pod visokonapetostnimi vodi pa najbrž tudi ti ne bi hotel imeti svoje hišice...ki bo ...najbrž bela, ker pobarvan beton očitno ni v redu, pa siva naravna barva betona tud ne...
  pa napiši, ko najdeš rešitev kam in kako in s čim preselit teh cca 1000 stanovalcev

  OdgovoriIzbriši
 4. Ce bi morala jaz ziveti na Briljevi, bi verjetno tudi nosila kamuflazne hlace in za zabavo pretepala mimoidoce bezigrajcane. Poznam en par iz Siske, ki je pred kratkim tam kupil stanovanje, ker sta pac celo zivljenje odrascala v Siski in je "Siska zakon". Ne, nismo prijatelji.
  Se popolnoma strinjam, zloglasne Fuzine so raj na zemlji, v primerjavi s tem.

  OdgovoriIzbriši
 5. @Poulette: Mmm, potem se pa z exhibit A preselita na Brilejevo, pa se bom veckrat tam sprehajal. Njegov kolega ni imel kamuflaznih hlac, tako da lahko ex. A mirno nosi kaksne fajn spicaste crne skornje pa to.

  @K: Hrane je itak v SLO in EU pridelane prevec in kmete se neumno subvencionira. Ampak to je ze druga tema. Dejstvo pa je, da zraven taksnih betonskih blokov nima smisla imeti kmetije. Ali so betonski bloki out of place ali pa je kmetija. Tisto o elektriki in zeleznici je pac dober urbanisticni razlog, nikakor pa ne razlozi vsega neporabljenega zemljisca v blizini.

  OdgovoriIzbriši
 6. Če pogledam kvaliteto oken na bloku v katerem živim, ki niti ni tako zelo star, me sploh ne preseneča "stihijsko menjavanje oken" in zastekljevanje balkonov. V enem momentu ti pač poči film in greš zamenjat okna, ker imaš že dovolj vlažnih madežev in uničenih sten, in takrat izbereš najugodnejšo ponudbo. Seveda bi bilo fino, če tvoja okna ne bi preveč uničevala podobe celega bloka, ampak bodimo realni, gleda se na razmerje cena/kvaliteta, ne pa na cena/kvaliteta/podoba bloka.

  OdgovoriIzbriši
 7. Auuuuu, vas je lepo slisat, tale bloger, k je po poklicu verjetn veterinar, pa prav konstruktivne kritike glede arhitekture spalnih naselij spušča. "...le čevlje sodi naj Kopitar...", naj raje pokaže slike svoje kolibice, pa se bomo lahko pogovarjal...

  OdgovoriIzbriši