torek, 14. junij 2005

DIY #5

D. je lani podedovala tole hišo:

Hiša je pravi biserček, ker je praktično nezafurana. Stara kmečka hiša, z gankom po celi dolžini in s sekretom na štrbunk, nekaj zemlje in krasno zelo staro brajdo. Ker zaenkrat nimava pravega interesa, niti preveč dnarja, investirati tja dol, atelje mava pa itak tu, sva šla za začetek bolj po površini. Hišo sva prebarvala.

Zgornji del s čisto navadnim gašenim apnom, brez odra, kar z lojtro, z velikim čopičem. Apno slabo prekriva, tako da je bilo treba 3x - nič nenavadnega, včasih je treba tudi 4x. Porabla sva 6 ajmrov po 25 litrov.

Spodnji del sva najprej pobarvala z z vodo razredčenim cementom, kamor sem zamešal nekaj obstojnih pigmentov. Saje (ogljik) niso obstojne na soncu, se pa v vsaki Mavrici dobi črn železov oksid (pa zelen in rdeč), anorganski, poceni in obstojen. To se je izkazalo za slabo, ker se je takoj začel izločati soliter in je postalo grozno lisasto. Zato sem ves spodnji del premazal z akrilno emulzijo in nato zamešal barvo iz gašenega apna, veliko pigmenta in akrilne emulzije - ta se je obnesla. Na sliki je še malo lisasta, ker še ni bilo čisto suho.

Za fasado sva porabila: ne 2M, ampak 20t tolarjev, in 3 dni.
Nauk: U can make a difference! DIY rulz!
.
Okrog hišce je zdaj nova travca in izgleda precej idilično, lepše kot na sliki.

Jaz bi to hišo seveda prodal Angležem, ampak D, kako slovensko, o tem noče niti slišati. Nabijmo ji davka!

2 komentarja:

  1. Vidim da nisi en tistih, ki občasno pustijo po 200.000 v Bauhausu ali Obiju.

    - Ja ajmer navadnega gašenega apna je pač okrog 3 jurje, žakl cementa 600 sit, akrilna emulzija jurja liter, kila črnega železovga oksida pa tud ni zastonj - vidiš, še malo čez 20.000 pridemo.
    - Obnova ometa nic ne stane, malo apna, cementa in peska skup zmešaš, ampak ni blo potrebe. Hiša je brez izolacije, treba bi jo blo pa tud spodrezat da se prekine pot kapilarni vlagi iz temeljev, ampak why bother zaenkrat.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja z lojtro se daleč pride, je pa precej stresno trepetat na vrhu, pomakat v ajmer in mahat po zidu. Sleme je na tej strani 8m visoko, tako da sem improviziral tudi skozi podstrešno okno, pa še čopič sem privezal na dolgo palco in nekako zmotovilil pri vrhu. Večino stvari se da začuda rešiti na nekonvencionalen način, s preprosto kmečko pametjo.

    Zabukovsko hišo pa sem izoliral in ometal z lahkim prostostoječim premičnim odrom, ki ga premakneta 2 osebi, iz 4 4m pokončnih smrekovih lat 5x8cm, zavetrovanih z latami 2,5x5cm, tako da je bila delovna površina na 2 in 4m višine, doseg pa 6.5m visoko.

    Je pa vse to precej v nasprotju s pravili varstva pri delu, ampak sebi pač zaupam.

    OdgovoriIzbriši