četrtek, 2. junij 2005

Konurbacija

Mesta požirajo primestna naselja. Avtomobili krojijo način življenja. Oddaljenost od točke A do točke B se ne meri več v kilometrih, ampak v času; vsakih 22 km pomeni 10 minut (po predpisih). Avtoceste so fizični broadband koridorji. Broadband koridor v internet obstaja v točki A in v točki B.
.
Ljubljana je že zdavnaj požrla Šentvid, Jarše, Moste, Rudnik, Črnuče, Vrhovce. Zadnja leta pa se intenzivno dogaja nekaj drugega: velike nove stanovanjske soseske poganjajo v krajih, ki jih nismo šteli pod Ljubljano.
Jasno: Podutik, Tacen, Gameljne, Polje, Brezovica. Ljubljana si je priključila tudi Zalog, Dragomelj, Trzin, Mengeš, Domžale, Dob, Škofljico, Turjak, Ig, Rakitno, Kamnik pod Krimom, Borovnico, Vrhniko, Stanežiče, Medvode, Vodice, Kamnik, Grosuplje.
Ljubljančani kupujejo poceni stanovanja celo v Trbovljah, zemljo za novogradnje pa ob vseh krakih avtocest: proti Trebnju, Celju, Jesenicam, Postojni.
.
Zakaj ta uvod?
Ker kot da se urbanisti in investitorji tega ne zavedajo.
Nove soseske v naseljih v okolici Ljubljane niso odgovor na potrebe lokalnih centrov, pač pa spalna naselja za ljudi, ki so po službah in po duši Ljubljančani. Izobraženi, bogati, mladi urbani ljudje, ki hodijo "ven" v Ljubljano, v kino v Kolosej, in v trgovino v BTC.
Nove soseske z visoko gostoto prebivalcev niso "mestotvorne" v smislu, da bi urbanizirale lokalni center. So čudni spalni sateliti, na videz priključeni na bližnji zaselek, v resnici pa diirektno na Ljubljano.
.
Nekaj nevrotičnega je na tem, ali pa hinavskega, da namesto "vrtnih mest", zelenih naselij nizke zgoščene stanovanjske zazidave držinskih hiš, za Ljubljančane 30 km iz Ljubljane gradijo blokovska naselja.
Nekaj nevrotičnega je na tem, ali pa hinavskega da, če že gradijo naselja visoke gostote, ne izpeljejo projektov podobnih Mostecu, ampak zidajo kvazidomačijske, kvazi"ruralne" žrtve PUPov. Bloke z opečnimi dvokapnimi strehami, frčadami in čopi. Uh.
.

1 komentar:

  1. krave so pa ja kul - v naši vasi je 5x več krav kot ljudi, pa mam vseen samo 12 km do kolizeja. In ni ga čez vonj sveže gnojšnice!

    OdgovoriIzbriši