ponedeljek, 8. februar 2010

Brcajmo!

Seveda sem podelitev Prešernovih nagrad spremljal.
Stvar si zasluži daljši komentar, denimo v tem stilu, zaenkrat pa čisto lakonično.
.
Zupanič je dobro omreženemu avditoriju prekrasno serviral Žižka -
bil je res čudovit moment. Kasneje pa je povedal tudi, da je treba bolj brcati.
Tudi to je bilo lepo poslušati.
.
Ker jaz zase menim, da že brcam. Denimo takole.
Ali je tako v redu?
.
Lahko noč.

2 komentarja:

  1. Ja, dober moment je bil :-)
    Slavnostni govorec je razpredal, da bi bilo za kulturo najbolje, če bi pod Cankarev dom podstavili bombo in vso kulturniško elito vrgli v zrak, nastal bi kup trupel, primerljiv s Hudo jamo, potem pa bi jim še zagotovili pieteten pokop. Šele na koncu je dodal, da je to povedal slavni Žižek.

    Še odgovor na vprašanje:
    Tako je v redu.

    OdgovoriIzbriši
  2. Leni

    Tole razmišljanje B. M. Zupančiča se mi zdi aktualno za zadnja dogajanja med "elito".

    'Nasilni prihod na oblast, pa naj gre za državni udar ali revolucijo, poraja negativno "naravno selekcijo", povsem drugačno od tiste, s katero je prišlo na oblast meščanstvo po francoski revoluciji 1789. Je že res, da je bila tudi francoska revolucija nasilna, vendar je z njo prišel na oblast razred, ki se je bil po merilih pozitivne selekcije (pridnost, varčnost, prizadevnost, energičnost, protestantska etika) strukturiral ter se kot razred po sebi in zase vzpostavil že davno prej.

    Naša komunistična elita pa se je vzpostavila ex abrupto in izključno na podlagi reaktivnega sovraštva do buržoazije. Edini pozitivni vidik te selekcije v elito je bilo "prvoborstvo", če temu lahko tako rečemo. Zanimivo je seveda, da je komunizem v Rusiji in pri nas propadel natanko takrat, ko so se "prvoborske" generacije umaknile s prizorišča. Današnja "kontinuiteta" je zato precej zavajajoč pojem, razen kolikor meri na povsem p a r a z i t s k o vlogo dedičev bivše komunistične elite. Pravi meščanski mehanizmi pozitivne selekcije bi se šele zdaj sploh lahko vzpostavili - pa se seveda spet pojavljajo kot farsa.'

    Boštjan M. Zupančič v knjigi esejev Prva od suhih krav, Ljubljana: Cankarjeva založba, 2009

    OdgovoriIzbriši