torek, 8. december 2009

Percepcija

V soboto so mi na Vesti naredili kolumno. V nekem smislu sem torej takorekoč kolumnist na Vesti. No, za prvič sem poslal kar Trst je naš, sem ga pa samoiniciativno malo priredil. Za naslov sem uporabil kar strašno popularen tržaški grafit iz časov, ko so partizani Trst osvobodili /okupirali (odvisno pač od percepcije), namesto "peljati scat" pa sem uporabil "zabiti gol". Zdaj pa k Miheljaku.
.
Mnenjski voditelj Miheljak je zadnjič prijavil, citiram:
"Slabo je, če so novinarji politično opredeljeni, še bolj pa se je treba bati novinarjev, ki trdijo, da imajo ekvidistanco do vsega..."
.
V luči Miheljakove misli zdaj razmišljam, zanima me pa tudi vajino mnenje.
No, jaz zase vsekakor mislim, da imam "ekvidistanco do vsega" ("kritični intelektualec je vedno v opoziciji"), in se mi to zdi celo fajn. Me pa nekateri percipirajo kot "levičarsko indoktriniranega", zadnje čase pa slišim celo, da naj bi bil preveč "desno usmerjen". Veren sicer nisem, na "avantgardizem" naše nominalne levice pa sem precej alergičen, tako da najbrž veljam za bolj "desnega", karkoli naj bi to že bilo.
Vest pa, kolikor slišim, v glavnem percipirajo za boj levo kot ne. Če Miheljakovo modro misel z novinarjev prenesemo na novičarske portale, pa je kakršnakoli profiliranost Vesti itak boljša, kot "ekvidistanca do vsega".
Omeniti moram tudi Mladino, ki velja za prorežimsko glasilo, za stalnega kolumnista pa ima dr. Nežmaha (doktoriral je na temo "Kletvice in psovke"), ki je, kako bi rekel, pravi disident (ob menjavi oblasti se vloge zamenjajo, to je treba povedati). Po Miheljaku je Nežmah Mladini v škodo - sam pa njegovo kolumno, glej ga zlomka - percipiram ravno obratno.
.
Kako torej percipirata dejstvo, da imam jaz lahko kolumno na Vesti?
Pripravil sem dve priročni anketici, svoja bralca pa lepo prosim, da s klikanjem uveljavita svoji pravici do izraženja cenjenih mnenj.
.


10 komentarjev:

  1. anketi sem naredil pri blogpoll.com, zgleda pa, da jim server nagaja (hecno - 5 let nazaj je stvar čudovito delovala :)). vidim, da se pogosto sploh ne naložita in da pogosto, če se že naložita, glasovanje ne deluje.
    spreminjal ne bom, le pojasnim, če kdo anketic slučajno ne vidi.

    OdgovoriIzbriši
  2. al prov se pishe percipirati al percEpirati :)

    OdgovoriIzbriši
  3. pa res, kako je prav?
    če je cipa, je cipcija, če je cepec, je cepcija.
    ampak če je participacija, vseeno ne participaraš, ampak participiraš
    -cipacija > -cipirati
    -cepcija > -cepirati al -cipirati?

    jaz vseeno upam, da sta moja bralca zapisano percepcipcapcuperala dobronamerno in smiselno :))

    OdgovoriIzbriši
  4. Bohnedej v SSKJ pogledat http://bos.zrc-sazu.si/sskj.html

    OdgovoriIzbriši
  5. no, saj jaz Amebisovo aplikacijo z vsemi slovarji, tudi SSKJ, itak mam, nisem pa prej niti pogledal, ker se mi ni dal popravlat, sploh anket.
    sem pa zdaj celo pogledal, pa vidim, da sem imel itak prav. percipirati. :))
    na E je edino "perceptiven", kar je pa tudi razumljivo.

    OdgovoriIzbriši
  6. Jah, 'prorežimsko glasilo' Mladina sicer ne izpusti veliko priložnosti, da ne bi kritiziralo Pahorja.

    OdgovoriIzbriši
  7. Čisto ob-stranski komentar: izjemno pogrešam zajedljivo zlobne ter pravično hvaljene arhitekturne stvaritve naših hribov in dolin. Ali bo še kaj tega? To je bil edino branje o čem takem in v našem prostoru ni prostora za razpravo o take vrste prostorih. Kje se, denimo, lahko človek pri nas dokoplje do kakšnih eko prefab hišic? Redna bravka pošilja pozdrave.

    OdgovoriIzbriši
  8. @kinky tone:
    "prorežimsko glasilo" lepo zveni, pa rad uporabljam. seveda se tudi Mladina po svoje trudi, vseeno pa je v aktualnem mandatu ne moremo ravno označiti za "opozicijsko trobilo". itak sem pa omenil, da ima v vsaki situaciji za interni antipod Nežmaha

    @redna bravka:
    pa ja, o hišah so radi brali.
    problem je v tem, da vzornih primerov praktično ni in karkoli izberem, izpade nesorazmerno preveč pohvaljeno (dokler se ne bi nabralo par 100 primerov). kar je vsaj približno dobrega, pa je v glavnem tudi neokusno nedosegljivo.
    kar je slabega, pa je v glavnem rezultat hudega odrekanja in najboljših namenov "investitorjev", ki se potem počutijo užaljene.
    ampak vse to sem itak vedel že na začetku.
    no, mogoče bom pa res še kaj o hišah spet napisal...

    OdgovoriIzbriši
  9. Saj ne rečem, da je opozicijsko. Ampak v Demokraciji, na primer, ne boš nikoli našel članka, kjer bi posmehljivo pisali o Janši, v Mladini pa to o Pahorju zelo radi počnejo.
    Mislim, da je to ena glavnih razlik med levičarji in desničarji.

    OdgovoriIzbriši
  10. joj, ampak zakaj bi pa Mladino primerjal z Demokracijo? tega časopisa sicer še v življenju nisem odprl, pa vseeno vem, da gre za popolno strankarsko trobilo SDS.
    Mladino lahko primerjaš kvečjemu s starim Magom ali Reporterjem, s tem je približno komplementarna.
    kaj Mladina trenutno piše o Pahorju, sicer ne vem, ker nisem več reden bralec (občasno jo kupim na bencinski pumpi), ampak tudi če je tako hudo kot praviš, gre po moje predvsem za kake interne fore - Pahorjev PR adjutant je po novem nekdanji dolgoletni fotograf Mladine, pa se malo medsebojno podjebavajo...

    OdgovoriIzbriši