četrtek, 31. maj 2007

"Merjenje lulčkov"

V soboto ob 3 zjutraj so na bencinski pumpi v Trebnjem (takrat sem se pač znašel tam) slučajno že prodajali sobotno Mladino. Tako da sem bil, ampak res brez kakršnihkoli hintov, zgolj po naključju, med prvimi bralci izjemne kolumne, objavljene levo od Rolanja po sceni. Duhovitež, ki v Mladini sicer pripravlja stran, ki jo sponzorira državni telefonist, me je med drugim nesramno ozmerjal z "vsestranskim umetnikom". Še več - ves trud, ki sem ga nesebično vložil v obrambo cenjene materiščine, je gladko prezrl, visoko v nebo pa povzdignil (že tako precej zviška spuščen) izredno moder prispevek neke gospodične Centrifuzije.
Omenjena je pičel poldrugi dan kasneje objavila izjemen prispevek k slovenskemu nacionalnemu programu, s katerega se je na 3,5 mesecev star zapis na tem blogu vsul neverjeten plaz obiskovalcev. Čeprav je, kot sem pravkar preveril, njenim cenjenim, dobro obveščenim komentatorjem vse jasno, pa se mi vendar zdi, da bi slovenski blogovski sceni nekako koristil tale skromen:
.
Vodič po debati z Mrkaićem
za telebane
.
Komentarjem tam nisem dolgo sledil, ker se je Mićo kmalu blagovolil preseliti sem. Na oslikarstvuinšečem je zaenkrat pustil dobrih 40 komentarjev, razporejenih takole (teme se prepletajo):
.
thread "past"
Takoj za statistiko "anonimneža" sem objavil nagradno igro. "Anonimnež" se je razkril in zahteval nagrado.
.
thread "nagradni link"
Prva Mićotova izbira je bil arhitekt Mies, tule.
Druga izbira stran proizvajalca penkal, tule.
Tretja - reklama za njegovo zbirko kolumen, tule.
.
thread "diskusija ali debata?"
Ko se je "anonimnež" razkril, je Mićo zaćel debatirati tule.
.
thread "sintetični apriori"
Mićo je želel povedati, da ve, da obstaja definicija "sintetičnega apriori", da pa le-ta ne obstaja. Začel je tule, vmes pa je na temo opozarjal še tule in tule.
Rezultat tega dela debate sta že 2 zadetka pri guglanju "sintetičnega apriori".
.
thread "Wolfowitz še pol leta"
Poznavalec Mićo je par dni, preden je odletel, Wolfowitzu prerokoval še pol leta, tule. Izjemna prerokba pa je ovekovečena tudi tule.
.
thread "po čem je pa tole?"
Ljubitelj umetnosti Mićo se tule zanima o cenah slik.
.
thread "dva dripca".
Ker sta "2 dripca" dobila nagrado, se je Mićo razhudil tule.
.
thread "čudežni dečki"
Aktualna tema o čudežnih dečkih pa je prišla na dan tule.
.
Z Mićem je bilo sicer zabavno, izgleda pa, da je konec. Žena se namreč pritožuje, da je vse skupaj zašlo v nekam homoerotične vode :))

7 komentarjev:

  1. a se tudi ona (žena) pridružuje mislim centrifuzije?

    škoda, da je konec, ker je bilo zabavno (poučno) branje.

    srečno,

    -sv3

    OdgovoriIzbriši
  2. Mimogrede, če gre v Mrkaićevem linku za vino kristančič ali kaj podobnega, se ime pijače pravilno piše z malo začetnico. :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Gospodična - no, po nekaterih definicijah sem bojda že gospa, ampak priznam, da to zveni obupno - je vesela, da ste jo polinkali, saj na dan prejme kakšnih pet obiskov iz vašega naslova.

    Lep dan še naprej.

    OdgovoriIzbriši
  4. @sv3der:
    če se z ženo strinjava, da je za to počasi škoda časa, to ne pomeni, da se pridružuje centrifuzijinemu pokroviteljstvu.

    @ervinator:
    no, ker je napisano hitro, bi se dalo kaj bolj izpiliti, popraviti, se kdaj izogniti iteracijam in kako vejico bolje namestiti, ampak pustmo tko kot je.
    itak pa menim, da je "pitje Kristančiča" slovnično primerljivo z "branjem Drnovška". med "brati Drnovška" in "brati drnovška" pa obstaja legitimna razlika. prvo je splošno, drugo konkretno.

    @Ms* Centrifuzija:
    čestitam!

    * za vsak slučaj še razlaga tokratne drzne oznake (Wikipedija):

    Ms., or Ms (UK usage), (pronounced /mɪz/ or /məz/) is a title used with the last name or full name of a woman. Unlike the more traditional titles Miss and Mrs., it does not bear any reference to the woman's marital status, as Mr. does not for a man. Ms. was originally promoted in — and is now widely used in — the United States, for this precise reason and usage.

    The Times (UK) states in its style guide that "Ms is nowadays fully acceptable when a woman wants to be called thus, or when it is not known for certain if she is Mrs or Miss."

    The Guardian (UK) states in its style guide that: "We use whichever the woman in question prefers: with most women in public life (Ms Booth, Mrs May, Miss Widdecombe) that preference is well known; if you don't know, try to find out; if that proves impossible, use Ms."

    OdgovoriIzbriši
  5. Piti Kristančiča je morda primerljivo z branjem Drnovška, vendar ne slovnično. Pri pitju kristančiča gre namreč za uživanje pijače iz grozdja, pri branju Drnovška pa gre za branje Drnovškovih idej. Pitje Kristančiča bi lahko pomenilo biti vampir, v prenesenem smislu pa bi skozi šla metafora o uživanju v Goriških brdih. Brati Drnovška v prenesenem pomenu bi pomenilo, razumeti njegove zblojene motive - lahko seveda tudi kaj drugega. Brati drnovška (z malo) pa se nanaša na njegove knjige, pri čemer jih imamo v mislih kot materialne stvari (poudarek ni na vsebini). Take posledice imata mala in velika začetnica v slovenščini. ;)

    OdgovoriIzbriši
  6. @ervinator:
    saj s tem se načelno strinjam, ampak glede na to, da gre pri sommelierskih nebulozah v glavnem za sinestezije, naj ostane tako kot je ;)

    OdgovoriIzbriši
  7. A mi lahko zrihtaš ikono, da bom lahko tiskal (samo komentarje) in u miru užival, ker nimam tolk časa za PC-jem sedet. Hvala. LP A.

    OdgovoriIzbriši