četrtek, 25. februar 2010

Kruha in iger!

Tole pišem odrezan od sveta. No, kaj se dogaja po svetu, bi sicer lahko preveril na Al Arabia ali CNN, pa mi seveda ne pade na pamet. V zvezi s to kolumno je bistveneje, da sem tu popolnoma odrezan od Slovenije. Tu je resda vseskozi jasno, čez dan je 30°, morje jih ima pa 25 – ampak z internetom je letos tu problem (če to berete, sem ga nekako rešil). Ker sem tu odrezan od sveta, nimam pojma, kaj se zadnje dni pri vas dogaja. V srcu nosim Slovenijo, kakršna je bila v petek popoldne, in pri tem pisanju se bom skliceval izključno na ta spomin, čeprav se je vmes gotovo že vse uredilo. Tu, v našem nemškem hotelu (če si lahko sposodim besede ministrice za notranje zadeve, ko je bila prejšnji teden na obisku pri privržencih v Trbovljah in je spregovorila o tem, da s partnerjem rada potujeta, denimo v Namibijo) – vsi Arabci govorijo nemško in tudi organizirano je vse po nemško, teče ko ura. Z internetom je tu tokrat sicer problem, ampak jaz ne dvomim, da doma naši vrhunski strokovnjaki tistim uglednežem, ki so hodili »na pse«, že dihajo za ovratnik…
.
No, preden smo odšli, sem zasledil, da je naš Predsednik odlikoval našo smučarsko tekačico. Predsednik se redko oglasi, sploh v zvezi s temami, ki se mu zdijo drugorazredne, pa je tako molčal kar 14 dni, ko smo se vsi ukvarjali s pasjo zadevo in doživljali medijsko cenzuro. Pred tem smo se ukvarjali z njegovim modrim odlikovanjem nekega daljnega predhodnika partnerice odvetnika Senice - ampak najnovejše odlikovanje je narod sprejel enotno in navdušeno.
.
Miljenka Jergovića so baje večkrat vprašali, kako to, da so njegove knjige tako lepe, blage in prijazne, njegove kolumne pa zatežene, na nož in v nasprotju s splošnim javnim mnenjem – pa jim je povedal, da ljudje ne rabijo kolumen, kjer piše kot njim ugaja. Rabijo ravno nasprotno, da bi začeli misliti.
.
Zato bom tu, odrezan od sveta, z varne distance razvil svoj pomislek v zvezi z medaljo Petre Majdič.
»Važno je sodelovati, ne zmagati,« so govorili nekoč. Gladiatorstvo, ki ga nagrajuje naš prvorazredni Predsednik, je s tem v popolnem nasprotju.
Ko sem videl tisti njen padec v luknjo in ko so po osvojeni bronasti medalji povedali, da ima naša tekačica 4 zlomljena rebra in pneumothorax, se nisem mogel prepustiti zapovedanemu veseljačenju. Kot po navadi, me je začel kljuvati črv dvoma, z vprašanji:
- Ali niso davkoplačevalci financirali poti v Vancouver tudi nekašnemu strokovnemu štabu, trenerjem, fizioterapevtom, zdravnikom?
- Ali je kdo odgovoren za to, da so našo tekačico v finale spustili tako polomljeno?
- Ali cenjeni strokovni štab z zdravniki vred ni uspel diagnosticirati 4 zlomljenih reber in predrtja pljučne votline? Ali so si, po ogledu nazornega posnetka tistega base jumpa brez padala, sploh prizadevali ugotoviti njeno zdravstveno stanje? So si, pa niso dovolj »strokovno podkovani«? Zakaj so torej sploh tam?
- Ali pa so strokovnjaki njenega spremljevalnega tima za poškodbe vedeli, pa si oči zatisnili namenoma? Ali so o zlomu reber vsaj slutili, ali so za pneumothorax vedeli že pred finalom, ali so vsaj slutili, da divje tekanje z zlomljenimi rebri lahko pneumothorax povzroči (če je to nastalo med zadnjim tekom)?
- Ali je Petra nastopila na Specialni, ali navadni zimski Olimpijadi? Ali nastop tako ali drugače hendikepiranega športnika v absolutni konkurenci - pri našem predsedniku avtomatično zagotavlja »prvorazrednost«?
- Ali bi Tina Maze, če bi izpeljala smuk z zavezanimi očmi (»Vozi, Miško!«, saj veste), za morebitni bron avtomatično dobila Predsednikovo odlikovanje? (Kaj pa, če bi si na štartu z žarečo iglo iztaknila oči – bi za odlikovanje zadoščal že uspešen prihod do cilja?)
- Ali bi potemtakem Tine Strela, denimo, če bi nastopil dodatno hendikepiran, doživel Predsednikovo odlikovanje? Če bi se denimo spustil po Gradaščici, a z gojzarji namesto plavutk, in povrh brez kapljice cvička?

.
Olimpijada ne sme biti freak show. Če se vrhunski športnik hudo poškoduje, mu je treba priskočiti na pomoč, ne pa ga priganjati v hazardiranje z lastnim življenjem ali vsaj z njegovo športno prihodnostjo. Športniki, niti vrhunski, niti slovenski – niso gladiatorji. Pravico imajo vedeti, da za zabavo rojaških kavč-potejtovsov in Predsednika – NISO dolžni žrtvovati svojih življenj.
.
Tako. Povedal sem, zdaj pa zaradi mene stresite po tem ves svoj gnev, vse frustracije. Brez skrbi, jaz se v komentarje tokrat ne bom vmešaval, ker sem odrezan od sveta.
Meni hodi po glavi izključno, da bom tudi danes posnel 400 podvodnih fotografij, kolikor sem si postavil za dnevno normo, vmes pa bom kar se da intenzivno »hvatal braun boju«. Ker sem včeraj povrh malo jadral katamaranček, mi hodi po glavi tudi, da ga bom tudi danes popoldne ubodel za dobro urico. Vmes pa me (naju) greje prijeten starševski občutek, da je lepo malemu tu in tam zagotoviti malo sonca (30) in morja (25°).
Čau! :))

2 komentarja:

  1. ja pa ne. Res je, da so v številnih športih športniki gladiatorji, ki tvegajo glavo že samo s tem, da nastopajo - npr. alpsko smučanje in nogomet sta športa z največjim deležem športnih poškodb, pa kakšen ameriški nogomet, razni bencinski športi itd. Potem so tu športi, ki so močno podvrženi dopingu, kot npr. atletika in kolesarstvo, kjer z uporabo raznoraznih poživil športnik svoje telo razvije/obremeni do skrajnih meja in kot pričajo razni primeri zaustavitve srca, tudi preko njih.

    Pri vseh navedenih (pa še marsikaterih drugih) športih se človek že s tem, ko se odloči vstopiti v svet vrhunskega športa podvrže zdravstvenemu in varnostnemu tveganju, ki je popolnoma nesorazmerno s koristmi, ki jih ta odločitev prinaša.

    Tudi če ne bi tvegal zdravja, se športnik z vključitvijo v vrhunski šport radikalno odpove vsemu življenju izven tega, glavna negativna posledica tega pa je, da je slabo usposobljen za življenje po športni karieri.

    Ampak.

    Tudi če vse to upoštevamo, dogajanja v zvezi z nastopom Petre Majdič ne moremo vrednotiti negativno. Zakaj?

    - smučarski tek ne spada med športe, ki bi bili zdravstveno škodljivi ali nevarni
    - ob pregledu ni bilo ugotovljeno, da gre za resne poškodbe
    - vrhunski športniki so fizično bistveno bolj odporni, imajo višji prag bolečine in sposobnost premagovanja velikih naporov, zato odločitve Petre Majdič ne moremo vrednotiti skozi oči sosedove Francke
    - odločitev, da odlaufa do konca je mogoče razumeti tudi kot odločitev za to, da kljub bolečini in težavam vsaj poskusi in da od sebe vse, kar pač lahko (ob tem, da če bi vedela, da ima pneumotoraks, najbrž ne bi šla na progo).

    Vztrajnost, vzdržljivost, volja, odločnost in tudi (pridobljena) sposobnost, prenesti takšen napor, to pa so lastnosti, ki jih vrhunski športniki imajo, večini drugih ljudi pa jih močno manjka.

    Tako da jaz go.Majdič povsem razumem.

    Razumem tudi gizdalina malomeščanskega, ki jo je odlikoval zato, da bi se spet malo prikupil plebsu, katerega je razočaral s svojimi cicibanskimi odločitvami in dejanji.

    OdgovoriIzbriši
  2. pa saj - ko sem jaz to pisal, je veljalo, da je takorekoč na smrtni postelji.
    če bi ji bilo treba "priskočiti na pomoč" v smislu, da bi jo "strokovni štab" prijel za ušesa in z lisicami priklenil na radiator, dokler finale ne bi bil mimo, da bi se izognili posledicam, kot so se zdele tedaj - jaz ne bi imel nič proti.

    ko pa jo danes po TV vidim na Prešercu, se mi, nasprotno, zdi da njen torzo ni zagipsan in da govori brez težav.
    nas je torej dildomafija s tistim pneumothoraxom in odprtim (na noter) zlomom 4 reber - nategnila!? :))

    kakorkoli že, narod si je zaslužil malo veselja, da pozabi na vse sranje...

    Petri pa seveda svaka čast!
    in svaka čast še enkrat - 100.000 ojrof tiste Foxove nagrade, ki si jih je prekleto zaslužila, je baje podarila za dobrodelnost.
    mogoče naivno, ampak vsekakor izjemno!

    OdgovoriIzbriši