sreda, 27. maj 2009

Svetlana Makarovič

V ponedeljek, na Dan mladosti, se je v bližini stavbe ljubljanskega sodišča sprehajal slovenski novinar.
.
V grmu pa ga je pričakal slovencelj (v uredništvu oslikarstvuinšečem smo skonstruirali fotorobota, na sliki) in, takoj ko se mu je novinar dovolj približal, z vsemi štirimi planil po njem. Omenjeni slovencelj je novinarja premlatil na žive in mrtve - s pestjo ga je vžgal po gobcu, mu na tla zbil očala, za vsak slučaj pa ga je tudi izdatno opsoval in mastno opljuval.
Istega dne, še vedno je bil Dan mladosti, je večerna informativna oddaja javne televizije z omenjenim pretepaškim slovenceljnom objavila izčrpen intervju. Med drugim smo izvedeli:
"ovu klofutu šparala sam 9 let... zna on dobro, zašto jih je dobio... već sam povedala, da boljš za nj, da mi se nije približevao, pol pa mi se približao, pička mu materina... pa itak jaz nisam njega napadla, ampak on mene napado - najprvo me napado okom u pesnicu, a potem napado trbuhom u koljeno! ... ajde sad, novinaru, sve sam ti povedala, nemoj mi se preveč približavati, da nisam še tebe naućila manire... sapramiš! ..."
.
Zjutraj naslednjega dne sem odprl Ono, ki pride zraven Dela. Osrednji slovenski dnevnik je, v skladu z najvišjimi novinarskimi standardi, nemudoma odreagiral.
S kolumno Vesne Milek, posvečeno omenjenemu slovenceljnu. Dva navedka:
.
- slovencelj: "Tisto, kar šteje, so srečanja... Živim za trenutke srečanj."
- o slovenceljnu: "Lepo je biti obsijan s soncem. Le redki pa zmorejo ta žgoči žarek prenašati s seboj. Čeprav prebodeni z njim nikoli ne morejo videti svetlobe, ki jo izžarevajo."
* * *
.
Nadaljujmo bolj resno. Popolnoma nesporno je, da je Svetlana Makarovič ena najmarkantnejših osebnosti slovenske kulture. Seveda pa to ne pomeni, da ji apriori pripada odveza za kakršnekoli pobalinske ekscese - vsakdo, pa če je še tako osvobojenega duha, mora prevzeti odgovornost za svoje ravnanje.
.
Za slovensko močvaro je prilagajanje načel sprotnim potrebam itak značilno. Ampak vseeno bode v oči nenavadno strpen odziv, posebej tistega dela politike in civilne družbe, ki se sicer nadvse rad ponaša s posebno občutljivostjo za avtonomijo novinarskega dela. Ko je denimo pred par leti nek minister kolerično nakazal, da bi novinarko najraje vžgal, so ga hitro odstavili. Tu pa imamo zdaj izvršen fizični napad na novinarja. Svetlane se seveda ne da odstaviti, pričakujem pa najmanj nedvoumno načelno opredelitev do tovrstnih izpadov, a ne. Ali pa naj se vsaj primerno spokori, kot se je denimo tisti režiser filma Babica gre na jug, ki je pred leti takorekoč obredno primazal klofuto tedanjemu utelešenju funkcije ministra za kulturo, nato pa ga je samozavest postopno minila in se je za dolgo umaknil v Višnjo goro ovce past.
.
Če pri nas že obstaja tak hecen pokojninski sistem, si Svetlana Makarovič izjemno penzijo gotovo zasluži. Nekako neokusno pa je, da se omenjeni gospej davkoplačevalcem ne zdi vredno izkazati niti toliko osnovne hvaležnosti, da bi se ji zdelo primerno izdaten denarni tok počastiti z dolžnim spoštovanjem do splošne spodobnosti. Kot je razvidno iz tega sklepa, Svetlana Makarovič že deveto leto prejema pokojnino v višini 90% zneska najvišje pokojnine za polno pokojninsko dobo, čeprav to ne izhaja iz vplačanih prispevkov. Koliko točno dobiva, jaz sicer ne znam razbrati, vsekakor pa tam reda velikosti 1.700 ojrof neto. Resnično ogromna penzija!
.
Svetlana Makarovič je pred leti lansirala izraz slovencelj, glavna agenda te dejavnosti pa je bila, da je s tem sebe postavila na vzvišen moralni piedestal. Z aktualnim fizičnim znašanjem nad slovenskim novinarjem se ji je projekt nekako sfižil - izkazala se je za slovenceljna in pol.
.
Številni forumaši si dajejo duška z navijanjem v smislu: "še premalo ga je..., jaz bi ga tudi, kako si drzne tako pisati..., Svetlana, mi smo s tabo, vse kar ti narediš, je za nas absolutno idealno..."
To bi sicer moralo biti samoumevno, pa očitno ni - v vsaki družbi posamezniki določene svobode in odgovornosti izročijo skupnosti, to se v glavnem kar obnese. Če bi si preveč devijantnih posameznikov uzurpiralo pravico jemati v svoje roke in si svoje domnevne svoboščine zagotavljati na račun pravic drugih, bi katerakoli družba zdrsnila v anarhičen razkroj. Državljanka Svetlana Makarovič na račun te družbe kasira dividende v obliki izjemne penzije, ampak to je v resnici tu manj bistveno. Tu bi rad le opozoril, da bi morali osnovne norme, ki veljajo za vse, spoštovati tudi Elka Strojan in Svetlana Makarovič, v nasprotnem primeru pa nositi posledice, kot vsi ostali.
.
Svetlana Makarovič ima pri iskanju pravice na razpolago nešteto možnosti - odmev na novinarjevo pisanje bi ji gotovo kadarkoli povsod objavili, gotovo tudi ne obstaja poseben razlog, da mu ne bi z bogatim besednim zakladom zmogla krepko vrniti. Povrh bi se lahko lotila popularnega slovenskega hobija - tožarjenja. Če ji do satisfakcije, zaradi notorične neučinkovitosti našega sodstva, ne bi uspelo priti tu, bi gotovo dočakala vsaj odgovor z evropskega sodišča zaradi zavlačevanja sodnih postopkov. Sistem "klofuta za članek" pa je še slabši od šeriatskega prava...
Aja, ker je cenjena kulturnica po javni televiziji razlagala, kako se ji določeni ljudje ne smejo približevati ali pa jih bo po gobcu - zakaj ni svoje ogroženosti formalizirala tako, da bi si priskrbela restraining order? Če ne gre za blodnje, ampak karkoli oprijemljivega, bi za sankcioniranje tistih, ki bi se ji približali kljub prepovedi, poskrbela policija.
.
Svetlani Makarovič se zdi pobalinsko pretepanje novinarjev, ki napišejo drugače kot ji je všeč, upravičeno. Meni se zdi slovenceljsko, najbolje pa je, če bralca o grehu Marijana Zlobca presodita sama.
Kakorkoli že, sam sem pred par leti omenjenega novinarja tule pohvalil, za zapisanim pa stojim še danes.
.
Auf bix!

21 komentarjev:

  1. Se nič ne bojiš, da ima noro ženšče tudi sistem "klofuta za blog"? :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Zdi se mi, da jih bo naslednji fasal France Bernik.

    OdgovoriIzbriši
  3. "Če pri nas že obstaja tak hecen pokojninski sistem, si Svetlana Makarovič izjemno penzijo gotovo zasluži"

    Ne, ne zasluži si. Je privilegij, ki s pokojnino - ki je ekonomska pravica in izhaja iz vplačanih prispevkov, ne pa socialna pravica - nima nič skupnega.

    OdgovoriIzbriši
  4. Med slovenceljni je gospa iz marginalke postala ikona, ker je zavrnila Prešernovo nagrado in sicer le zato, da je nebi dobila skupaj s "farjem". Pa čeprav je pater Rupnik - za razliko od gospe - globalna avtoriteta. To pove veliko o njenem formatu. Glede mlatenja in pljuvanja po Zlobcu pa sklepam, da jo je devet let po zadnjem incidentu obče pomanjkanje pozornosti navedlo na desperate measures. Sicer pa gospa tudi kot umetnica ni ravno Astrid Lindgren, saj so njene otroške knjige predvsem sredstvo za sproščanje osebnih obsesij in frustracij in tega otroci ne potrebujejo.
    LP, Andrej

    OdgovoriIzbriši
  5. Ali še bolj nazorno - pri nas bi si avtorica Harryja Potterja, J. K. Rowlingova, zaslužila izjemno penzijo. Kljub temu, da tehta 800.000.000 dolarjev, bi pri nas z davki, ki jih plačuje živelj nižjega srednjega sloja z mesečno plačo 1.000 dolarjev, zbirali za njeno penzijo za izjemne zasluge.

    Menda S/M piše odlične in zelo brane otroške knjige. To ji mora ustvarjati dober prihodek, morda ne tak kot J.K.R., a zadosten, da bi lahko zaslužila bistveno več kot njen povprečen sodržavljan, ki ji plačuje penzijo. Če ne zasluži toliko (v koliko jezikov je prevedena Sapramiška?), očitno potrebuje menežerja, kot ga imajo drugi umetniki (na primer pop pevci in fuzbalerji).

    J.K.R. se denarja ne brani, a vsako leto prispeva v dobrodelnost kar nekaj milijonov svojega denarja. Za razliko od nje uspešni slovenski kulturniki denar prezirajo (denar ni vse, kapital je hudič itd.). Namesto da bi ga s svojimi talenti zaslužili in z njim pomagali manj srečnim, brez sramu in slabe vesti, v nehigienični spregi s politiko, parazitirajo druge državljane, ki morajo vsak dan od jutra do večera delati ne tisto, kar jim paše, temveč tisto, kar prinaša plačo.

    OdgovoriIzbriši
  6. @Blitz: eee?
    tisti članek je o Janezu Berniku, iz njega pa tudi izhaja, da bi moral biti spet tepen Marijan Zlobec :))
    še enkrat preberi

    @anonimni:
    v absurde se tu namenoma nisem podrobno spuščal, to je pač zajeto v sintagmi "hecen pokojninski sistem".
    pravim le, da so za Svetlano Makarovič že vsi vsaj slišali, med dobitniki izjemnih penzij pa je tudi na desetine anonimnih potuhnjencev, kar je precej bolj nezaslišano.

    @Andrej:
    jaz seveda ne skrivam, da mi Rupnikovi bizantinski mozaiki, vključno s tistim v papeževi kapeli, resnično ne sedejo. svet se mi zdi preprosto lepši brez njegovih bizantinskih mozaikov. po drugi strani pa se mi pravljice, slikice in pesmice Svetlane Makarovič resnično dopadejo.
    iz česar pa, in to je bistvo zapisa, nikakor ne izhaja, da sme kdorkoli sredi Ljubljane pobesnelo pretepati sočloveka.

    @anonimni:
    o našem hecnem pokojninskem sistemu je seveda vredno razpravljati. predvsem bi blo po mojem mnenju treba vse rente, ki ne izhajajo iz dejanskih vplačil zavarovancev, prenesti iz enotne pokojninske malhe (izjemne, borčevske, vdovske, invalidske pokojnine ali dodatke, pa tudi morebitno 3k ojrof visoko "pokojnino" od 35. leta starosti tistemu Kozmusu).
    izjemno visoke izjemne pokojnine, ki jih vlečejo izjemno srečni kulturniki, seveda niso pokojnine, ampak nagradne rente. seveda bi bilo za oko svetlobna leta prijetnejše, če bi take rente izplačevali zasebni meceni iz zasebnih skladov...

    OdgovoriIzbriši
  7. No, Svetlana je pač Svetlana. Od umetnice, ki jo vodijo čustveni zgibi, pričakovati logično dosledno ravnanje je pač preveč, kajneda. Kaj šele pričakovati ponižnost zaradi prejete penzije! A po tvojem je vsak najmanjši evrocent prejet od države podkupnina, da moraš biti za večno tiho? Kako nizkoten 'ad hominem' napad - čez devet let gotovo dobiš klofuto!

    Zdi pa se mi, da vem, s čem se ti je Svetlana zamerila. Zadnjič je povedala, da vsaka domobranska ličinka že ne more soditi o Titu. Morda se je kdo (wink) v tem stavku prepoznal.

    Sicer pa je na prvem fotorobotu nedvomno Michael Jackson!

    OdgovoriIzbriši
  8. @slovencelj:
    bravo! zapis je bil mišljen kot muholovec za slovenceljne, lepo si se zelepil, čestitam!
    hm, kako te naj zdaj zabijem, grdo ali lepo...? Te bom lepo, ker ravno sonce sije :))

    tudi Elka Strojan je ene sorte "umetnica, ki jo vodijo čustveni vzgibi", kenede, tudi ona je na državni renti (resnici na ljubo od davkoplačevalcev prejema 500 ojrof/mesec manj), popadljiva pa je tudi podobno. bodi vendar načelen, anonimni slovencelj! :))

    posebej pa me veseli, da si opozoril tudi na naravo "vzvišenega moralnega piedestala", na katerega se je naša, kot praviš sam, Michael Jackson, smoplasirala že pred leti.
    zanimivo je dejstvo, da je njen diskurz izrazito nestrpen, da naravnost prekipeva od sovražnega govora. njeno medijsko pojavljanje pozorno spremljam in sem jovo na novo resnično fasciniran nad njenim "kulturnim nivojem".

    anonimnim pizdekom tvoje baže diskurz Svetlane Makarovič nedvomno masovno ovlažuje mednožja, vsi ki upajo podvomiti v vzvišeno moralno poslanstvo pocestnih pretepačev pa so itak avtomatično "domobranske ličinke".
    kar vidim te, anonimni slovencelj, kako ti prihaja ob izjemni misli Velike Svetlane, naj jo kar prepišem:
    "vsaka domobranska ličinka že ne more soditi o Titu"
    izjemno!

    jaz sicer (v slovenceljski močvari je treba to v nedogled ponavljati, čeprav posebnega efekta nima smisla pričakovati) niti v širšem sorodstvu nimam nobenega domobranca (wink wink wink), ne dvomim pa, da terminu "domobranska ličinka" ustrezam (wink wink), sploh v tvoji popreproščeni percepciji sveta, kjer razen slovenceljnov (wink) obstajajo le še "domobranske ličinke".

    naj strnem:
    na vrhu je Tito, potem je Svetlana Makarovič, potem so slovenceljni, spodaj (in v jamah) pa so "domobranske ličinke". z neba pada 1.700 ojrof na mesec, pravica pa se deli na ulici, s pestjo po gobcu. tu in tam pa kak anonimni slovencelj v toplem objemu svojega monitorja doživi izliv.

    čao! :))

    OdgovoriIzbriši
  9. "da boljš za nj, da mi se nije približevao, pol pa mi se približao, pička mu materina... pa itak jaz nisam njega napadla"

    Podobnost z Elko Strojan je res huda. Še lokacija je bila skoraj ista (sodišče).

    OdgovoriIzbriši
  10. O, poskušam se odlepiti od te nadvse domiselno nastavljene pasti, pa ne gre. Bravo!

    Proti Elki nimam nič, v moji okolici je precej ciganov in z načelnostjo načeloma nimam težav. Jebiga, smrdljivi kolumnist je dobil šamar od neuravnovešene umetnice in to je to. Nisem jaz tisti, ki od In nisem jaz tisti, ki od neuravnovešenih umetnic pričakuje logično dosledno načelno ravnanje, ki se bo lepo vklopilo v poštirkano slovenceljsko deželo.

    Sploh pa nisem slovenceljn, ampak čefur.

    Svet je sicer lepo enostaven, kadar so tvoji internetni sorazpravljalci lepo popredalčkani in o njih že vnaprej veš vse, a ne!

    V pričakovanju novega Izliva Vas prav lepo pozdravljam.

    OdgovoriIzbriši
  11. @čefur:
    kdo pravi, da čefur ne more biti slovencelj? :))
    no, dovolj heca - sploh ker je bil tvoj drugi komentar že takorekoč čisto spodoben.

    glej, jaz sem nestrpen kvečjemu do nestrpnosti, na rasizem pa sem sploh naravnost alergičen.
    Elka Strojan je rodila 14 otrok in ji kot državljanki te države, po istih pravilih kot veljajo za kogarkoli drugega, tistih 1200 ojrof/mesec otroških doklad in drugih socialnih transferjev pač pripada (ker so nekateri od njenih polnoletnih otrok v zaporu, prejema tudi preživnino za nekatere vnuke).
    Svetlana Makarovič je, se pravi, slepa veja evolucije, 1700 ojrof/mesec izjemne penzije pa ji, po pravilih (pa če se meni zdijo še tako čudna, luknjičava in podvržena klanovskim lobiranjem), ki veljajo tudi za kogarkoli drugega, pač pripada.
    oboje pa ne sme pomeniti, da komurkoli ne bi bilo treba registrirati avtomobila, ali pa da se sme na ulici pretepati sočloveka novinarja (wink wink wink)

    OdgovoriIzbriši
  12. Haha, tale Zlobec je res ena šleva, če se pusti babici oklofutat.

    OdgovoriIzbriši
  13. hehehe, peter, sem vedel, da bo težka uganka. Daj še enkrat preberi tiste sklepe, do katerih si dal link

    OdgovoriIzbriši
  14. @Blitz:
    vem da nisi površen, me veseli da si napisal kot si hotel
    res pa je, da še vedno ne štekam, razsvetli me!
    lahko le ugibam: France - "domobranska ličinka"? :))

    OdgovoriIzbriši
  15. "...Svetlani Makarovič, v višini 90% zneska..."
    "...Francetu Berniku, v višini 100% zneska ..."

    OdgovoriIzbriši
  16. @Blitz:
    aja sklepe o izjemnih penzijah - js pa berem tiste 3 svoje "sklepe" pod "Bernik v MG", pa nč jasn.
    precej je Bernikov :))

    OdgovoriIzbriši
  17. Insiderska: Zlobčina ji pripravlja hudo frko! To bo še zabavno.

    OdgovoriIzbriši
  18. Zanimivo ob vsem tem je, da je Svetlanino "ravnanje" predvsem simptomatično za nek širši družbeni kontekst, ki kaže na konkreten obračun človeka s povsem določenim, "drugačnim" mišljenjem, ki pa (sic!) ne doživi splošnega neodobravanja, temveč je prav nasprotno pozitivno sprejeto. Ekonomija je Peter tu žal le neka izsiljena forma, v precepu so višje vrednote . Tako si lahko svobodno privoščimo aluzijo na Svetlanino, pred kratkim »iz pravih rok« prejeto nagrado kot poziv h dokončnem obračunu s slovencelji, s tistim »ličinkami«, ki so se za kratek čas vr(i)nile k izvorom oblasti, kamor de facto ne sodijo in katerim je, hvala bogu, le zmanjkalo sape. Sedaj sledi nujno pričakovan kulturni obračun, ki pa ga je po teoriji dialektike same začela že odpoved nagradi tako sumljive kakovosti! Tudi nova »titova« ulica je stranski produkt tega obračuna, saj slovencelji vendar ne potrebujemo globokoumnih utemeljitev poimenovanj ulic – ulice pač morajo imeti imena, potrebujemo pa eklatantno gesto kulturnega obračuna, čeprav hudičevo zaplankano kot je namembnost te ulice same. Svetlana, med drugim, bije »kulturni boj« , toda kako to razložiti nadobudnim ljubiteljem Sapramiške, ki se v mojem primeru bolj kot za preživeto Sapramiško, začenjajo zanimati za Svetlano samo. Morda na ta način, da je Svetlana intelektualno »v letih« in vedno manj »dejavna«, da se ji kot vsej tej »nesrečni« generaciji velikih kataklizem prejšnjega stoletja vračajo vzgibi v obliki travm, vendar ji je občutek za podrobnosti upada. Kako pojasniti fenomen kulturnega boja (govorimo zgolj o slednjem, saj je političen boj inherentno vključen v samo počelo demokratične družbe), kjer se sčasoma zgublja občutek za podrobnosti in se merodajno presoja le po povnanjenem, ad-hoc vrednotenju: kdor ni »ličinka« in je za »titovo« ulico je »kulturno napreden«, demokratičen, uveljavlja človekove pravice in je Slovenec, skratka otrok Slave. Zame osebno je prav kultura, enkratno sredstvo za preseganje tega črnobelega sveta in vsakomur, ki mo tu uspe, sem pripravljen izkazati vredno »spoštovanje«, vse ostalo je zgolj pocestniška zloraba kakršnega koli etičnega zadržanja. Skozi ta aspekt je primerjava z Jelko več kot na mestu. Čaka pa nas še ustrezna primerjava za družbo v kateri živimo in močvirje njenih vrednot, za kar pa potrebujemo bolj klene kulturnike in ne zgolj zmagovalne pesti iz ulice!

    Kačur

    OdgovoriIzbriši
  19. Zdravo Peter,
    a obstaja morda kak alternativni link do teksta, ki ga je o Berniku zapisal Zlobec? Sem malo klikal, pa ga nisem našel, me je pa zadeva zintrigirala...

    OdgovoriIzbriši
  20. joj, če je ta link mrtev, bo treba poiskat po arhivu Dela, datum je pa napisan.
    kritika je bila res uničujoča :))

    naj za vsak slučaj še čisto direktno zapišem:
    jaz se z njo ne strinjam, resnično pa spoštujem dejstvo, da v naši močvari kdorkoli upa izpljuniti vrednostno sodbo.
    družba, ki tiho prebavi poulično pretepanje novinarjev zaradi njihovega pisanja, pa si odsotnost likovne (in drugačne) kritike pač zasluži.

    OdgovoriIzbriši
  21. 'tiho prebavi poulično pretepanje novinarjev '?

    S strani sedemdesetletnih krvoločnih stark, ki harajo po ljubljani in ustrahujejo poštene kritike, ki si zaradi tega komajda upajo napisati kakšen stavek, kaj šele pomoliti nos iz lukenj, v katerih se skrivajo... :D

    OdgovoriIzbriši