petek, 22. maj 2009

Plamenke

Pa dajmo spet nekaj spod vode, ker slišim da je morje še vedno mokro.
.
Plamenke (Pteroinae) spadajo v družino škorpinid (Scorpeanidae).
Le da se jih, za razliko od domačih škarpen in škrpočev, pri nas najde kvečjemu v akvarijih.
Jih je pa zato v Rdečem morju, kjer sem nedavno namakal svoj mali fotić, ko dreka. :))
.
Najprej naj svoja bralca opozorim, naj ne nasedata zlonamernim insinuacijam v zvezi s strupenostjo teh prekrasnih ribic - res je, da njihov pik strašno boli, človeka pa praviloma vendarle ne ubije; za atentat je pa denimo zelo primerna riba "stone fish", veščec po slovensko (tudi to sem že videl v živo, nisem pa se je še dotaknil), pri kateri je smrtnost takorekoč zagotovljena.
.
Najpogostejša vrsta plamenk v Rdečem morju je takoimenovana rdečemorska plamenka (Pterios miles). Zamenjati se jo sicer da z navadno plamenko (Pterios volitans), se pa to seveda ne spodobi.
Tu imata zdaj še ene par rdečemorskih rdečemorskih plamenk:
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Pri pregledu fotografij pa sem začuda ugotovil, da imajo nekatere plamenke nad očmi dolge izrastke, podobne antenam.
Ne upam si pa trditi, da gre pri teh ribah za drugo vrsto (Pterois antennata), saj naj ta sploh ne bi živela v Rdečem morju. Gobsmacked, totalno...
.
Tu je sedaj idealna prilika za domnevnega komentatorja, da me topogledno razsvetli, se vnaprej najlepše zahvaljujem. Do tedaj pa lahko s svojima bralcema la zamišljeno strmim v te antenaste izrastke in si mislim svoje.
.
.
Povsem nesporno pa je, da pri spodnjih dveh ribah ne gre za rdečemorsko plamenko v ožjem smislu (se pravi Pterios miles).
V Rdečem morju se da torej dokazano najti vsaj še vrsto Pterios radiata, v čem je drugačna od prej omenjenih, pa lahko bralca med seboj na žive in mrtve razpravljata v komentarjih, ker se meni zdaj ne da, ampak grem raje malo na morje, pogledat če je še kje kak jastog :))
.

4 komentarji:

  1. Verjetno gre za individualno raznolikost posameznih osebkov, čeprav nekateri pravijo, da gre pravzaprav za novo vrsto.
    ...
    There is talk in Egypt that this is a newly evolved species, the featherlike tentacles above the eyes seem to be a new development. This species has not been named yes, therefore i used the common name. [P. miles].

    http://www.fishdb.co.uk/findpicture.php?family=Lionfish&top=true

    O.

    OdgovoriIzbriši
  2. ej, hvala!
    nova vrsta, a!
    če še ni zasedeno, predlagam ime "Pterois slovenskisvetilnik" :))

    nekoga bo treba dol poslat, da polovi nekaj parov navadnih in nekaj antenastih, pa da jih pod budnim očesom spari v vseh možnih kombinacijah, pa da vidmo kaj se zgodi.
    jaz bi težko verjel, da so enake antene, ki sem jih našel pri več osebkih, le fenotipska variacija. bi blo pa možno, da se v določenih primerih (pogojih) prebudi kak speči gen, čeprav ne vem kaj bi ga sprožilo, glede na to da v natanko istem okolju najdeš obe varjanti...
    hvala še enkrat!

    OdgovoriIzbriši
  3. Mogoče pa je variacija po spolu? Tudi ti imaš, v primerjavi s puncami, kakšno "anteno" več.

    OdgovoriIzbriši
  4. na to sem itak najprej pomislil, ampak se mi zdi da ribe glede spolne identitete niso tako čvrsto definirane kot ljudje. za tele itak ne vem, vem pa da nekatere vrste skozi življenje spol menjavajo.
    sploh pa - če bi bila rešitev tako očitna, se ne bi razpravljalo o novi vrsti ;)

    OdgovoriIzbriši