sreda, 11. april 2007

Inženir

Pred časom so sprejeli tisto bolognsko reformo, da bi bili študiji v EU med seboj kompatibilni. Ker se je pojavila možnost, sem ravnokar vskočil na "enotni magistrski študij".
Torej, zadnji izpit na FA sem napravil pred 7 leti, nisem pa napisal diplome. Zdaj moram naredit 6 (bolj ali manj brezzveznih) izpitov, diplomo pa smem pokazati po zadnjem, ki se ga bi dalo v prvem roku narediti oktobra.
Namesto "univ.dipl.inž.arh" kanim torej postati kar kao "magister inženir arhitekture".
Sam naziv mi ne pomeni ne vem kaj, zna pa biti praktičen na trgu dela. Drugi razlog je, da me stvar v primerjavi z 200 diplomanti, ki se zanimajo za drage diferencialne izpite (ampak zanje še vsaj 1 leto ni zagotovljenih mest) ne bo stala skoraj nič. Tretji, da se da spet fino "pasti noter", če guliš klopi z nekimi tujimi, mnogo mlajšimi, zelo zagnanimi ljudmi (tisti iz moje generacije so že davno skozi, ali pa so se sprijaznili, da so falirali). Četrti razlog je pa dejstvo, da si lahko relativno enostavno pridobim naziv, pravnoformalno kompatibilen s tistim, ki so si ga kolegi zelo drago plačevali na "podiplomskem" študiju na AA ali Berlage (staro diploma FA so namreč Evropejci nostrificirali kot triletni program).
.
Glavni razlog, zakaj si končno želim postati "iženir", je pa v spisu, ki kroži po internetu, lepo opisal nek mladi genialec:
.

3 komentarji:

  1. Dobrodošel nazaj na faksu. Kako se ti kaj zdijo predavanja zelenih površin in prostorske sociologije? Poleg gradbene fizike so to po mojem še najbolj uporabne vsebine predmetov.

    lp peter

    OdgovoriIzbriši
  2. namest "zelenih površin" sem vpisal "krajinarstvo...", o "prostorski sociologiji" vem pa zaenkrat toliko, da baje predava Gantar LDS.
    lp!

    OdgovoriIzbriši
  3. Glede sociologije mali nasvet: Hodi na predavanja, ker se izmenjuje 5 profesorjev (so-nosilcev predmeta). Iz tistih powerpoint prezentacij se človek kar težko uči, če ni bil prisoten. Sploh pa znajo sprovocirat zanimive in žgoče debate. S Hočevarjem je šlo par slušateljev prav na nož, ko je ošvrknil sociološko nerazgledanost/samovšečnost/ignoranco/aroganco arhitekturne srenje. Meni je šlo na smeh... :)

    Se vidimo.LP Peter

    OdgovoriIzbriši