četrtek, 12. april 2007

S katamarančkom

Ker je ravno pogorel Seaway (če je zgorel desni objekt (razen uprave in dizajna), so poleg enega praktično končanega Shipmana 63, pa najbrž (ugibam) tudi prototipa in kalupa napovedovanega Shipmana 80, za kar so pred kratkim dobili 350.000.000 SIT davkoplačevalskega denarja, ter še kakšne drobnarije, šli v luft tudi en res velik 5-osni robot, ena manjša milling mašina in gigantska peč za karbon-epoksi odlitke, kar vse pomeni resen zastoj proizvodnje), pa dajmo spet nekaj o jadranju.
V Sharmu sva, za oba je bilo prvič, dvakrat najela katamaranček. 15 feetnega Hobieja. Enkrat levega, drugič desnega, na sliki.
Zelo lepo je bilo, da se v hudem vetru nisva uspela prevrniti. Še lepše je bilo prehitevati surfe. Najlepše se je pa bilo igrati s subtilnim dviganjem privetrnega trupa iz vode, (tako da flokistka žena ni opazila).
Zanimiva izkušnja, katamaran se jadra malo drugače kot jolo. Zvadila sva obrat v veter, se povsem izognila obratu od vetra in krepko doživljala nevarnost "obrata čez kljun".
Je blo fajn, bo treba še.

4 komentarji:

  1. sliši se super. tisto s katamaranom namreč, zgodba o seawayu je pa itaq tragika na kvadrat.

    jaz se že nekaj časa spravljam na eno jezerce v bližini ali na atlantsko obalo na kakšen daljši podaljšani športni vikend s katamaranom. problem je le, ko ne dobim "žene flokistke", ki bi bila pripravljena deliti te radosti :)) sicer pa, kako že pravijo? upanje umre nazadnje ;)

    še to: je upravljanje s katamaranom precej drugačno od navadne jadrnice te velikosti?

    OdgovoriIzbriši
  2. Hobieja lahko obvladaš tudi sam; če je vetra preveč in ne najdeš voljne flokistke, pa naloži za balast vrečo peska ;)

    no, zdaj pa resno.
    - obrat v veter:
    1. pazi da imaš dovolj hitrosti!
    2. krmili suni do konca, škoto glavnega jadra zategni do konca in jo takoj sprosti iz zagozde (ne vem kako se prav reče).
    3. obračaš s flokom - čakaj, da ujame nasprotni veter in dovolj obrne. Katamaran je med tem popolnoma miren in stabilen tudi v močnem vetru. Vmes se lepo preseli na drugo stran in počasi zamenjaj uzde floka in poprimi za škoto glavnega.
    4. že leti.

    - obrat čez kljun:
    Ker nožasta trupa praktično nimata rezerve vzgona (kot ga imajo podobno velike jadrnice brez balasta), posebej malo vzgona imata špičasta premca, je pri katamarančku v bistvu največja nevarnost obrat čez kljun. V močnem vetru v pol krme ali krmo ti ni spasa - full battened jadra se ne da skrajšati, posadka pa tudi pomaknjena čisto nazaj ne odtehta tega navora. Trapez skoraj ne pomaga, razen če greš viset za krmilo... Sunek vetra ali nalet v val je lahko dovolj, da te prekopicne naprej.
    Iz istega razloga je pri mejnih pogojih bolje obračati 270° v veter, kot 90° z vetrom.

    .
    Ko sem se že razpisal, pa še nasvet:
    Če le imaš možnost, najemi katamaranček čimvečkrat. Na Jadranu se tega v glavnem ne da početi, se je pa pred par leti pojavila firma Tikomar v Grosuplju, ki daje v najem Tornade. Ampak pazi:
    - cena najema je nekajkrat višja kot kjerkoli drugje na svetu
    - katamaran ti pustijo najeti le v primeru, da pri njih narediš nekakšen štiridnevni tečaj, ki ti ga zaračunajo, na pamet govorim, zdaj nisem preverjal, menda okrog 200 Eur.

    OdgovoriIzbriši
  3. Spoštovani jadralci in ljubitelji katamaranov. Preveril sem podjetje TIKO&MAR iz Grosuplja in res oddajajo katamarane vender ne Tornado kot pravite ampak TOPCAT-e. Super zadeva! Na Velenjskem jezeru imajo demo center, kjer sem te male formule preizkusil-ADRENALINA ZA ZNORET. Probajte tudi vi! Igor

    OdgovoriIzbriši
  4. Prijatelj in, mislim, tudi ribiški vajenec, sta se odlično zabavala in marsikaj naučila. Od hrane so bile poleg ciplov v oštariji za hribom daleč najboljše rakovice, ki nam jih je nabral Peter. So bila ostala spoznanja o razlikah človeških narav vredna vsaj cene pršuta.

    Primi, glej ga zlomka! Veš, da ne vem, če je sta bila s Perotom na istem jadranju takrat, ko ste nalovili toliko rib, da jih še pojesti niste mogli. Baje se je tud neki pršuta ujel na trnek - in to že vakuumsko pakiranega. A ste tudi kakšnega morskega psa ujel?
    A maš ti kakšne drugačne slike kot samo mrčes na Perotovih fotkah.


    http://oslikarstvuinsecem.blogspot.com/search/label/Z%20jadri

    OdgovoriIzbriši