sreda, 25. januar 2006

Opaaa! #16

.
Ker so Mokrine od nekdaj naše, paše to v Opaaa, čeprav se formalno nahaja v Haiderjevi deželi.
.
Stvar je izjemna. Vrhunska arhitektura, z vsebino. Trendseterski poligon - sredi avstrijanskega kičeraja.
.
Cube je brezkoridorna stavba (prva taka pri nas je denimo osnovni kubus Bežigrajske gimnazije). Boksi so umaknjeni na obod kvadrata. Pregledno, komunikativno.
.
Cube je zgodba o arhitekturi. Vodi nas skozi modernizem, brutalizem. Danes je seveda norišniška belina in hladen surov beton premalo; ni dovolj, da arhitektura sledi funkciji - ustvariti mora zgodbo, dogodek.
.
Cube je iskren. Materiali predstavljajo sami sebe. Ničesar noče skriti. Zaman boste iskali Knauf, omet, belež, spuščene strope.
Boks v Cubu: strop - surov beton; tla - betonski estrih, prelit s trpežnim epoksijem; stene - surov lesonit!; "pohištvo" - bosanke (vodoodporne opažne vezane plošče); postelje - prozorno lakirano surovo železo; umivalniki - ulitki iz surovega betona!; stene "showroomov" (boks-avla) - kaljeno steklo z barvnim rastrom, prosojno; stropi javnega dela - surove kombi plošče, vidni prezračevalni jaški, kanalizacija, vodovod, protipožarni tuši in štrom kabli...
.
Cube je prijazen. Po rampi se pripelješ v 3. štuk z beciklom v sobo. Butaj z bootsi, brcaj s pancarji, zamahni z boardom - Cube je neuničljiv.
.
V Cubu dogaja. Noč in dan. Barve se spreminjajo - močni reflektorji barvajo stene. Stekleni boksi prijetno žarijo. Bele pleksi mizice-tabureji se dajo prižgati kot luči. Veliki ploščati monitorji - povsod. V avli - zakurjen kamin. Nad njim je edina ometana bela stena - platno digitalnega projektorja. Glasba, vrvež, šund, smeh. Boardi, smuče, skati, becikli, gume, trampolin, Playstationi, bar, ročni fuzbal, klub...
.
In, seveda - Cube je poceni! 4 - 5 jurjev, z zajtrkom (zajtrk je do treh popoldne!).
.
Postavite to v Bovec, Kranjsko, pod Vogel, v Lucijo in v BTC!
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

2 komentarja:

  1. kaj si ti ja nor. kaj tacga v sloveniji?! niti pod razno, v kolikor ni v BTCju ali nima dvokapnice ne boš tega naredu nikjer v sloveniji.

    sedaj pa resno:
    bi lahko kaj več napisal o tem stroju? sam še nisem bil v nobenem in me hudičevo zanima kako stvar "deluje". kot sem iz opisov po netu razbral gre za nekašen mainstream-ikea-youth-hostel navadno povezan s športom, v tem primeru smučanjem. huh, ali gre v primeru cubea tudi za serijske prefabrikate (kot naprimer francoska veriga hotelov formula 1) , ali je vsak cube unique?
    in sploh, ali je stvar živa?

    eee, tnx :D

    ps: pazi ta haider ne odstrani ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. zaenkrat stoji en nov v Švici, in ta dvojni v Nassfeldu. jih pa na veliko zidajo.
    zdi se, da je osnova res enaka, malo pa modificirajo glede na lokacijo. malo pa je tudi evolucije.

    mene fascinira, ker je poln res iznajdljivih rešitev, večinoma takih, ki jih pri ciljanju na manj skulirano klientelo ne bi mogli izpeljati.

    OdgovoriIzbriši