sobota, 3. september 2005

Opaaa! #9

Se peljem zadnjič skoz Velenje proti Hudi luknji, pa opazim tale blok.
Stavbo z globokim prerezom, visoko P+4, ki stoji kot osamelec, obdana s parkirišči, in v kateri se skriva veliko poceni stanovanj, lahko mirne duše primerjamo z Uh, uh #8.
Ampak ta blok je posrečen, da se ti kar smeje.

.
Osnovni kubus prijetne sive barve prekinjajo živobarvni stekleni prosojni veliki volumni požarnih stopnišč, na prisojni strani pa iz njega izstopajo pomoli, obloženi s tropskim lesom.
.
Monotonost velikega objekta je duhovito razdeljena na 4 segmente z enotnimi barvnimi shemami, dodatno pa jo uspešno razbijajo naključno posejani majhni kockasti balkončki. Velika enokapna streha z dolgimi previsi blok optično zmanjša. Tople lesene površine, komplementarne z ostalim, ga naredijo prijetnega.
.
Blok je oblikovan vehementno, jasno. Detajli so domiselni, preprosti. Poceni, a iznajdljivi.
S tem vpadljivim, markantnim blokom s "prezenco", ki se bo najbrž lepo staral, se za razliko od podutiškega, prebivalci lahko pozitivno identificirajo.
.
ps
Da močno spominja na tegale, treba je priznati - precej bolj dognanega, ki sem ga pred leti fotografiral na Nizozemskem, je samo dobro.












.

6 komentarjev:

  1. Tale blok pri Velenju. Vsaj od zunaj izgleda precej zanimiv. Ce je pa tudi funkcionalno narejeno, pa ne vem.
    Ljubljana bo verjetno se vsaj 50 let rabila, da se bo "pobrala" iz postsocialisticne urbane depresije. Razen ce pride kaksen nov Hribar na zupansko mesto, samo upajmo, da ne bo rabil potresa za svoje udejstvovanje. ;o

    Zadnjic sem "odkril" ene razpadajoce bajte direkt ob Trzaski... :O

    OdgovoriIzbriši
  2. Da ne bo nesporazuma - v Lj se zadnje čase precej dobrega gradi. Mnogo boljšega kot ta blok. Ampak primerjajmo primerljivo.
    Ta blok je primerljiv s tistim v Podutiku, je pa precej lepši.

    OdgovoriIzbriši
  3. Zakaj je primerljiv s tistim v Podutiku? A ker gre za relativno ogromno gomilo, torej strukturalno?
    Drugace me prej spomne na tiste nove "socialne bloke" pri zeleznici. :)

    OdgovoriIzbriši
  4. No, primerljiv je, ker stanovanja niso enako osvetljena, ker je podobno velik, ker je spodrezan - atriji na približno polovici obsega so precej za lase privlečeni, pa otroci nimajo igrišč, razen če se prebijejo skozi parkirišča do gmajne.
    Soseska v Polju pri Lj, ki jo omenjaš, je kar se tiče okolice in prometa zgledno, čeprav poceni (ni podz garaž) rešena.

    Ampak tale blok vseeno vsekakor spada med opaaa.

    OdgovoriIzbriši