torek, 20. september 2005

Opaaa! #11

.
Baronica Kristina Lazarini Stupica in Evgenija Marjeta Lazarini sta skromni, izobraženi dami. Ampak po tem, ko so Lazarinijem vrnili Smledniški dvorec (do leta 90 je bila v njem "Poboljševalnica Frana Milčinskega") in pripadajoča velika posestva, upravljata s premoženjem šorokopotezno in plemenito. Kri ni voda...
.
Del posestva med Šmarno goro in Smlednikom sta namenili naselju stanovanjskih vil, z izkupičkom pa obnavljata graščino Lazarini v Valburgi. Ob novem naselju načrtujeta seveda tudi golf igrišče.
Kupce vabi velika tabla ob cesti, kjer so računalniško ilustracijo pred časom zamenjali s fotografijo prve zgrajene hiše.
.
Nekaj tehničnih podatkov: Skupna površina naselja je 123.000 m2, od tega je parkovnim površinam namenjeno 35.000 m2, širokim cestam 14.000 m2, ostalih 74.000 m2 pa pomeni 59 komunalno urejenih zazidljivih parcel, namenjenih individualni gradnji. Velikost zazidljivih parcel je od 782m2 (129.030 EUR) do 2.541m2 (508.200 EUR). Neprodanih je le še 25 parcel.
Investitor kupcu ponuja 3 tipe enodružinskih stanovanjskih vil (290m2 - 132.109 EUR, 331m2 - 150.573 EUR in 413m2 - 188,097 EUR). Cene so za tretjo podaljšano fazo. Če želi kupec graditi v lastni režiji, lahko za 13.000 EUR kupi projekt z gradbenim dovoljenjem. Ponujeni tipi hiš naj bi poskrbeli za enoten videz naselja. Na treh največjih parcelah pa so predvidene mnogo večje vile, precej nad 1000m2 neto. Zaenkrat je pod streho 6 hiš, ena pa je že vseljena.
.
Za razliko od Tacna, Šmartnega, Pirnič in Zavrha pod Šmarno goro je Brezovec ravno dovolj daleč, da hrib služi kot prekrasna kulisa.
.
Med hidrantom in gozdom bo golf igrišče.
.
.
.
Projekta so se lotili vehementno. Poskrbeli so za spremembo namembnosti, odmerili parcele. Izkrčili so borov gozd, ohranili slikovit, razgiban teren. Naselje so komunalno opremili; zemljišča so povezana s široko asfaltirano cesto s pločniki, na vsakem je priključek za vodo, kanalizacijo, elektriko, kabelsko televizijo, telefon, napeljan je celo plin.
Do naselja vodi 3km nove, široke ceste, ki se na obstoječo priključi z velikim krožiščem (na sliki). Ceste so investitorji izročili v upravljanje Komunali Kranj, ki jih bo plužila in vzdrževala.
.
Slikovita cesta skozi naselje.
Na vsaki parceli stoji stebriček s priključki.
.
V grapi na levi, čez katero zavije most, bo jezero, ki bo služilo kot vodni zbiralnik za vzdrževanje golf igrišča.
.
.
Naselje povezuje cesta v obliki osmice, slepih ulic je malo.
.
Grapo premošča čisto pravi, 60m dolg most, kakršnega se ne bi sramovala magistralka državnega pomena.
V ozadju rastejo prve hiše.
.
Se obeta enotno, kvalitetno naselje, ki bo postavilo pri nas doslej neznane standarde?
.
Preberi tudi povezan prispevek.

Ni komentarjev:

Objavite komentar