sobota, 24. september 2005

Uh, uh #11

.
Nastajanje "elitnega naselja vil" spremljam že dve leti. Elitizma nisem nikoli maral; ali je kdo v Lions ali Rotary in ali igra golf, me ne bi moglo manj zanimati. Ampak Brezovec je peskovnik, kjer se vsi skupaj lahko navajamo na vedno večje razlike med smrtniki.
.
Najcenejša vstopnica, glede na siceršnje strahotne cene novih hiš, sploh ni tako draga - 80M (najcenejša parcela, 782m2: 31M + najcenejša hiša, tretja faza, 290m2: 32M + 17M za dokončanje hiše in opremo ter ureditev okolice). Povprečna vstopnica velja 100M. Ampak kakor jaz in večina lahko samo sanjamo o hiši za 100M, tako so reveži tudi povprečni bodoči prebivalci Brezovca, v primerjavi s tistimi v palačah. V naselju bodo tri palače, vredne svojega imena. Ena se že gradi, 1400m2 neto. Na sliki: notranji "olimpijski" bazen. Vstopnica: menda dobrih 300M.
Ampak kako majhne ribe so tudi ti, v primerjavi z graščakinjo baronico Kristino Lazarini Stupica, ki prodaja parcele...
*
Skratka, če pozabimo te pomisleke, od elitnega naselja vil sem pričakoval mnogo.
Mešane občutke sem sicer imel že od začetka, zaradi brezveznih hiš, ampak če bi naselje s temi projekti uspeli izpeljati enotno, bi bilo čisto v redu. Na sliki: Prva ometana hiša v naselju, izpeljana "v duhu" načrta.
.
S to lokacijo se je ubadala vsaj ena diplomska naloga na FA, in bilo je dobro. Namesto vsaj nekaj trendseterske ambicije, ki bi si jo Lazariniji lahko privoščili na takem "green field" projektu, so se odločili za všečni konformizem. Trdim, da se da za 25M eurov, kolikor znaša skupna investicija, 59 družin precej bolje nastaniti.
.
Realnost ni ničkaj elitna. Je prav tipično slovensko zabukovska. Pozabite na urejeno, enotno naselje. Pozabite presežek. "Želja po presežku" namreč roolz again.
Pod streho je zaenkrat 6 hiš (od 59). Na prvi pogled sicer delujejo enotno, a samo na prvi pogled. Predpisan projekt služi le kot izhodišče za besno modificiranje. "Enotni načrt" parafrazira vsak po svoje. Nekateri so si najeli arhitekte, da jim "zrišejo" nekaj "v duhu" pogojev, a na vsak način "drugačnega". Nekateri se špilajo na črno.
Okna vsak namontira po svoje. Frčade vsak drugačne. Namesto kovinske kritine s temnim posipom, se je pojavil emajliran! tondach. Na sliki: v ozadju lepa Šmarna gora, spredaj grda zbrka.
Pa zakaj, ljudje božji!
.
Višek je zaenkrat tale hiša. Lastnik ma menda neke neporavnane račune z umetnostno zgodovino, in se ji je odločil kruto maščevati s 350 stebri. Posneto imam samo zunanjost, ampak not je še huje. Stebri, stebrički, stebrčki, kamorkoli pogledaš. Pravi pacient. Seveda ni mogel da ne bi v notranje vogale postavil stolpičev.
Hiša, ki čez celo naselje kliče "na pomoč!".
Prav zanimivo se je sprehodit skozi tako gradbišče, si predstavljat investitorja in ga skušat "pročitat". Bi ga spoznal na ulici? Žalostna resnica je, da bi lahko bil skoraj kdorkoli...
.
Naselje Brezovec postaja zbrka. Še ena izgubljena priložnost.
.
Preberi tudi povezan prispevek.

4 komentarji:

  1. Se popolnoma strinjam.

    Živim zelo blizu tega nastajajočega naselja in hiše so po mojem mnenju zares grde, to leti predvsem na frčade.

    Lokacija je odlična, a žal je ostalo bolj slabo.

    OdgovoriIzbriši
  2. Pa sem se zadnjič že ustrašil, da si ZARES navdušen nad še eno slovensko zasvinjano sosesko. Zdaj si me malo pomiril. Je pa vsekakor pozitiven premik, da se take, ki imajo preveč denarja in premalo okusa, skrije nekje med gozdove in čimbolj stran od oči. Naj mučijo sami sebe.

    OdgovoriIzbriši
  3. Po zdravljeni,
    po mojem ste vsi eni navadni nevoščljivci in kreteni, ki skušajo biti pametni. Seveda, ko kdo naredi kaj dobrega in primernega pa pljuvate čez njih! Še dobro, da so hiše umaknene v gozd se strinjam, da ni potrebno ljudem živeti poleg takih idijotov kot ste vi!
    Lep pozdrav vsem!

    OdgovoriIzbriši
  4. pikica....se popolnoma strinjam s tabo

    OdgovoriIzbriši