četrtek, 21. avgust 2008

Olimpio-/ "PENZIONIKI"

Vidim da je nek skromni Brežičan posebej dobro vrgel kladivo in kot prvi državljan samostojne Slovenije dobil zlato olimpijsko medaljo v atletiki. Svaka čast!
.
Potem pa gledam včeraj dnevnik POP TV, kjer ga imajo v studiu in se malo pogovarjajo.
Pa pojamra, da je za medaljo iz enega naslova dobil 30.000 ojrov, Italija (ki ima tridesetkrat več davkoplačevalcev) pa da iz podobnega naslova daje po 4x toliko. O tem, koliko športnikov v olimpijskih finalih svoj trud izračunava iz obljubljenih državnih nagrad, tu nima smisla razpravljati. Niti o tem, ali mora manjša država (čeprav obljubljen denar prav nič ne vpliva dejanski rezultat, razen morda v primeru, ko država "kupi" uveljavljenega šampiona) deliti milionske zneske, velike države (kjer je v reprezentanco nekajdesetkrat težje priti), pa naj delijo drobiž - ali je bolje ravno obratno. Posvetimo se tule izključno "upokojenski problematiki".
.
Mladenič olimpionik je namreč nato odločno, skoraj nestrpno in na način, kot da mu to pripada, oziroma skoraj na način, kot da so mu nekaj, kar mu pripada, vzeli, spregovoril o tem, kaj da mu pripada.
Omenjal je športnike na splošno, ki se "upokojijo" prej, in posebej športnike z vrhunskimi rezultati (do 8. mesta na OI), za katere bi morala država bolje poskrbeti:
.
"Hočem penzijo v višini dveh povprečnih bruto plač, od 35. leta starosti.
To mi pripada."
.
Glede na to, da je bila izjava v studiu iste TV hiše, ki se ponaša s številnimi uspehi na temo socialne demagogije na področju pokojnin, se mi je zdelo čudno, da sta cenjena novinarja zahtevo sprejela mirno, z odobravanjem in predvsem brez kakršnihkoli podvprašanj.
No bom pa jaz.
.
1.
Torej - zdrav fant v najboljših letih, ki lahko vrže kladivo 82 metrov, ni za v penzijo.
Če je profesionalni športnik za kariero delno žrtvoval šolo, ali pa če ravno za doktorat tudi sicer ni bil - še ne pomeni, da si po 35. letu ne bi mogel najti dela. Ne silim ga v Revoz (vzamejo vsakega) - naj s prihranki odpre gostilno ali začne kak drug biznis. Če že nikakor noče svojega znanja in izkušenj (ki jih je v največji meri financirala ravno ta "nehvaležna" država), deliti z mladim rodom in služiti kot učitelj telovadbe, kondicijski ali specifični kladivometalski trener, pa seveda športni funkcionar. Ali če denimo nikakor noče odpreti zasebne kladivometalske šole, kot delajo številni "upokojeni" športniki, od tenisačev do atletov.
Predvsem pa naj meče tisto svoje kladivo vsaj še do Londona, zdaj pa naj, dokler je še posebej "hot", posname čimveč reklam in sklene čimveč sponzorskih pogodb itd.
.
2.
V tej državi imajo v zvezi s penzijami ljudje vedno bolj nerazčiščene pojme.
Pokojninsko (in invalidsko) zavarovanje je ZAVAROVANJE. Za čas, ko človek ne more več delati - zaradi starosti ali zdravstvenih težav. Kot pri vsakem zavarovanju (čeprav je državni pok. sistem specifičen zaradi prisilne udeležbe in socialnih korektivov) - je renta odvisna od prispevkov. Izplačilo pa se da uveljavljati, ko napoči škodni primer (starost...). Če denimo nekomu, ki hišo zavaruje proti požaru, ta ne zgori - mu zavarovalnica na tem planetu ne izplača odškodnine.
Naš olimpionik, ki ga nihče od davkoplačevalcev ni posebej silil, naj v njihovem imenu meče kladivo, pa trdi, da mu iz žepov davkoplačevalcev (iz proračuna ali pa iz prispevkov, ki jih od plač ljudem trga ZPIZ) - pripada renta, primerljiva s poslansko plačo. Od 35. leta do smrti. Če bo po tem kaj delal ali ne.
Glede na to, da je povsem jasno, da se naš olimpionik za zahtevano rento ni posebej zavaroval, se meni nekako zdi, da mu ne pripada. Če bi, glede na znano specifiko kuglometalske športne kariere, sam odgovorno sklenil zavarovanje na prostem trgu, tu ne bi bilo nobenega problema. Še šivilja plačuje prispevke za penzijo 30 let in ji potem (10 - 15 let?) pripada borna renta - zakaj bi mlademu, zdravemu (in relativno premožnemu) olimpioniku ogromno rento plačeval "jaz"?
Če so športne kariere bolj koncentrirane in lahko v kratkem času prinesejo ogromno denarja - si naj pač kuglometalci, če si to lahko privoščijo, 10 let na mesec plačujejo 5.000 ojrov zavarovanja, pa bodo mogoče pri 35 res dobili dosmrtno rento v višini "dveh povprečnih bruto plač". Ali pa naj pač investirajo v nepremičnine, delnice in zlato, ali pa denar spičijo za luksuz - njihova stvar.
.
3.
Če kani naš olimpionik po 35. živeti še 50 let in zahteva 3.000 ojrov neto na mesec, nas bo stal, poleg nagrade 30.000 ojrov, ki jo je dobil z nekega naslova, še 1.800.000 ojrov. Skoraj 2 milijona.
Glede na to, da izkušena novinarja v studiu POP TV ob taki zahtevi nista niti trznila, bi jaz tule predlagal, da stvar popravijo tako, da zahtevajo od sodelujočih na predvolilnih soočenjih, da se o omenjeni stvari izrečejo. Naj začnejo z Ehjavcem in nadaljujejo po spisku.
.
Kaj pa vidva mislita?

20 komentarjev:

  1. Jaz "penzijo v višini dveh povprečnih bruto plač" razumem kot 1800€ neto in ne 3000€.

    Pa tudi tole je povsem irelevantno: "velike države (kjer je v reprezentanco nekajdesetkrat težje priti)", ker Primož bi s svojimi rezultati zlahka prišel v katerokoli reprezentanco na svetu.

    In če lahko za zanič avtoceste zmečejo na stotine milijonov evrov, zakaj nebi pa Primožu, za izjemen dosežek in za promocijo Slovenije, dali rento, ki bi davkoplačevalce stala bornih 21.600€ na leto?

    Če bi favšija gorela ...

    OdgovoriIzbriši
  2. Nikakor ne. To se mi zdi pretirano. Je prav, da se mu država tudi finančno zahvali, ampak takšna pokojnina in to po 35.letu - ta je pa prehuda.

    OdgovoriIzbriši
  3. Že mene je tista njegova penzija pojezila, pa je iz lenobe nisem postavil v kontekst.
    Kakšna aroganca!
    Amapak napravi anketo med rajo, ki se hrani z dosežki "olimpionikov" in ti bodo vpili, da je še to premalo.

    Frenk

    OdgovoriIzbriši
  4. borih 22000 evrov na leto mu ne privoscite. sej to se za spodoben avto ni.
    po 35. letu vsekakor. vprasajte kdaj kasnega vrhunskega sportnika kako zjutraj vstane. koliko casa porabi da spravi telo toliko v pogon da pride do wcja.
    nobeden od nas ga ni silil v to da se ukvarja z vrhunskim sportom. tudi vas ni nihce sili v to da hodite vsak dan za 8 ur v sluzbo.
    vecina celo tocno za osem ur in ne se prevec pretegnit pri tem. ze to da komentirate take zadeve v sluzbenem casu nekaj pove o vasi delovni vnemi.
    in vse to za borih 22000 € na leto...

    Primoz

    OdgovoriIzbriši
  5. Osebno poznam par vrhunskih sportnikov in lahko recem, da je njihov trud izjemen. Rezultat tega je tudi izjemno vecja promocija in prepoznavnost slovenije v svetu, kot pa jo dosezejo nasi turisticni promotorji, ki, verjemite, za to uporabljajo pregresno drage promocijske kampanije.

    Ce nasim sportnikom zagotovimo boljse pogoje, lahko pricakujemo tudi boljse rezultate. In verjemite, zasluzijo si jih... ko pa boste vi naredili nekaj tako izjemnega za naso drzavo, takrat boste tudi vi lahko delezni podpore celotne drzave...

    OdgovoriIzbriši
  6. Nevem kakšen je problem v tem kar je povedal. Zahteva/želi si spodobno pokojnino, ki jo ima marsikdo, sam pa bo do 35 leta tudi mnogo "delal" in kar je še najpomebneje dostojno predstavljal Slovenijo in ji s tem delal najlepšo reklamo.

    Takšna reklama, ki jo je Primož prinesel Sloveniji z zlato Olimpijsko medaljo, se v razvitem svetu plača z več 100.000€ in ne borimi 30.000€. Poleg tega, da so zaslužki naših športnikov tudi čez leto tako mizerni v primerjavi s razvitim svetom, da nikaor ni mogoče dostojno prišparati za pokojnino. Saj je potrebno računati, da tudi vsi njihovi treningi in oprema še zdaleč niso zastonj.

    Res, da lahko svoje izkušnje in znanje potem prenaša na mlajše rodove, kar vsekakor tudi bo, ampak tisto je zaslužek za sproti in nekdo, ki je bil v svoji aktivni karieri tako uspešen si verjetno tudi zasluži da preostanek preživi brez finačnega primankljaja. Kar bi bil zame absurd in če država poskrbi za vse priseljence, cigane... z denarno pomočjo, jim ne bi smelo biti žal dati takšne pokojnine takšnim športnikom, ki si to res zaslužijo.
    Saj ne vsem enako, pač zaslužek je pogojen tudi z rezultati, kot je tudi Primož sam rekel.

    OdgovoriIzbriši
  7. Jaz mislim da se je za športno pot odločil po svoji izbiri, dobil od Slovenije nagrado v višini cca. 30.000 evrov in pač toliko sponzorskih sredstev kolikor si jih bo izboril. Da bi mu pa država pri 35 letih dajala pokojnino se mi zdi pa skrajno bolano. Sej izgleda je sposoben dečko, se bo že znašel.

    OdgovoriIzbriši
  8. fuzbalerji v naši velecenjeni in nadpovprečno kakovostni prvi ligi služijo po par tisoč evrov na mesec.

    lahko bi malo primerjali njihove dosežke in dosežke atletov

    OdgovoriIzbriši
  9. @Frenky:
    - Jaz 1800 ojrov razumem kot penzijo v višini 2 neto povprečnih plač. Zahteval je 2x bruto.
    - V olimpijsko reprezentanco se pride (poleg dosežene norme) po nacionalnem ključu. Kitajci niso smeli nastopiti s 750 metalci kladiva, čeprav jih je 1.300.000.000.
    - Primož ima res vrhunske rezultate in "bi lahko prišel v katerokoli reprezentanco", ampak če bi hotela, bi tudi Sara Isakovič lahko plavala za Dubaj, kajne.
    - Ne gre za favšijo, samo za princip.

    @preostali:
    - Vrhunskim športnikom država omogoča zaposlitev v vojski in policiji, kjer razen uniforme in udeležbe na športnih in promocijskih dogodkih teh inštitucij - nimajo hudih delovnih obveznosti in lahko svobodno trenirajo, dokler so aktivni.
    Vrhunski športniki imajo tudi ugodnosti pri prispevkih za socialno in pokojninsko zavarovanje, ko se upokojijo (s polno delovno dobo), pa lahko pričakujejo še velik dodatek.

    - Olimpijski zmagovalec je za svoj dosežek okoli vratu dobil zlato medaljo. To ostane za večno zapisano (čeprav je Matti Nykaennen, ko se je zapil, svoje medalje prodal). Olimpijski zmagovalec je Kozmus osebno, ne Slovenija, ne ti, ne jaz. On.
    Zastopanje države na OI je pa vendarle tudi čast, a ne. Če je med tem, ko so milijarde ljudi njemu v čast poslušale Zdravljico, on predvsem tuhtal, koliko denarja bi mu dala Italija, je to njegov problem.
    Pa tudi denarna nagrada, ki jo je prejel, ni tako majhna - 35 povprečnih slovenskih neto plač mora večini Slovencev več kot zadoščati za celotno "olimpijsko obdobje", kajne. On ima samo s tega naslova tak standard zagotovljen do Londona, a ne.
    Če pa si kot olimpijski zmagovalec ni sposoben nabrati nekajkrat več sponzorskega denarja, se mu pač splača najeti boljšega managerja.

    .
    Še o tem: če taka renta pripada enkratnemu zmagovalcu - ali bi bilo fer, da večkratni dobitnik zlate medalje izvisi? Še bi denimo Phelps računal "po slovensko" - ma po prvi zmagi bi dal vse 4 od sebe in si rekel: "za koji kurac naj se še trudim, če sem rento že dobil".
    Zato predlagam, da se rente seštevajo. Ko bo Phelps sprejel Slo državljanstvo, mu po 35. ne uide renta v višini 18 povprečnih bruto plač (misliti pa je treba tudi na to, da še nima niti 20 let in da ima na stopalih št. 48,5 naravno plavalno kožico - do 35. bo še veliko zlatih...).

    Kaj z nekdanjimi dobitniki kolajn? Glede na to, da Kozmusu renta ni bila obljubljena, ampak jo hoče po medalji, bi morali rento dobiti tudi drugi. Največji poračun bi za nazaj dobil olimpionik Miro Cerar, zelo se bomo skeširali za Marlenne Ottey itd.
    Najbolj oškodovan pa ostaja naš Največji: Leon Štukelj. Ko smo že pri njem: preračunajte zneske na življenje, dolgo 96 let :))

    Na koncu pa preračunajte ceno tako zastavljenih slo "penzionikov" v enote minimalnih pokojnin, ki izhajajo iz polne delovne dobe in dejansko plačanih prispevkov :))

    - Naj pa seveda, da ne bo nesporazumov, tule še enkrat ponovim uvodno misel o Kozmusovem dosežku:
    Svaka čast!

    OdgovoriIzbriši
  10. Peter,
    danes si se nadmašil, priznam.
    In, ko sem bral vse te "slovenske" komentarje - jao.
    Pa kaj ima vsa ta raja od tega, da nekdo pozna Slovenijo?
    Bo naše gospodarstvo prestavilo v najvišjo prestavo, zdaj, ko IMAMO zlato medaljo?
    Bo vsak dobil pri plači poračun za prepoznavnost SLO v svetu?
    Odpadejo vse turistične promocije in sejmi, saj od medalje naprej vsi vedo kje smo in kaj počnemo.
    Kozmus sam je s svojo izjavo povsem benigen nasproti, miljonu malih ljudi, ki so mu ukradli medaljo.
    Medalja tukaj, stadion za Bežigrad, kakšna sponzorirana dokapitalizacija ala NKBM in srečen je slovenec.

    Frenk

    OdgovoriIzbriši
  11. Sam se popolnoma strinjam da bi vsi dobitniki medalj na olimpijskih igrah dobili "PENZION".

    Vsak šport je garanje in zakaj ne bi bili nagrajeni za zelo uspešne rezultate.

    OdgovoriIzbriši
  12. Heh, sem tudi jaz debelo pogledal, ko je prijavil tole priceless izjavo. Dobro, zlata medalja je pohvale vredna, vendar prav ugotavljaš, da po 35. nikakor ne bo za odmet (v predoru :)). Za penzijo bo navrgel še do kakšne zlate, pa tudi svetovni rekord naj mu ne uide.

    Za vse ostalo je tu MasterCard.

    OdgovoriIzbriši
  13. če smo v devedesetih z lahkoto upokojili nekaj sto ali tisoč udbovcev in ostalih miličnikov od katerih je bilo kar nekal mlajših od 35 mu po moje nagrada v obliki rente vsekakor pripada, posebej če vzamemo na znanje da se na njegovem uspehu in pa na uspehih drugih športnikov "pase" četa fukcijonarjev in ostalih koritnikov ki mesečno potrošijo več cekinov!

    OdgovoriIzbriši
  14. Pa ja, to bomo pa že zmogli!
    Se mi zdi fer predlog, saj če se lahko mozoljasti piflarji - dobitniki medalj s fizikalnih in matematičnih olimpijad upokojijo še preden bi lahko zaključili s srednjo šolo, zakaj ne bi dali penzjona enemu takemu klenemu dedcu pri 2x njihovi starosti?
    Pa se identificiraj s tistim geekom od očalarja, če se moreš!
    Bog ne daj, da ti zlato domov prinese - ves svet bi potem prepoznaval našo prelepo domovino kot deželo jebenih odličnjakov.
    Al bi gospodarstveniki in turističarji cvilili!
    In kaj en tak negodnež potrebuje denar ob bogati Zoisovi apanaži?
    In sploh, če se mu v življenju kaj sfiži, še zmeraj lahko živi od nagrad za križanke in deco lahko uči uporabljati abak.
    Kozmus se je tukaj leta odrekal in garal, šol ni mogel skončati (tisti naš špriner je menda za dohtarja doštudiral - za medaljo mu je zato zmanjkalo, oslu), piflarji o katerih pišem ti pa gredo skozi življenje, kot da jadrajo na oblaku.
    Pa razumi, kdor more.

    Frenk

    OdgovoriIzbriši
  15. Kaj ima država od ene zlate medalje? Kaj ima država in državljani od prepoznavosti na OI? Kje se to pozna?

    Mogoče sem neuk, ampak ne vidim nobene koristi za državo.

    Če si dobr športnik si dobi sponzorje. Če nisi, delaj kaj drugega.

    OdgovoriIzbriši
  16. Tole sem še enkrat prebral, pa vidim, da moram svoj komentar popravit. Vsebinsko vse drži, sem bil pa površen pri podrobnostih, ker sem napisal hitro in iz glave.

    - Seveda na Kitajskem nimajo 750, ampak le okoli 650 krat več davkoplačevalcev kot v Sloveniji (nagrade, ki jih je zmagovalcem obljubil njihov olimpijski komite, pa so kljub temu 4.ooo ojrov manjše).

    - Zapiti olimpionik, ki je prodajal svoje medalje, seveda ni Matti Nykaennen, pač pa Matti Ensio Nykänen.

    - Ne "Še bi Phelps...", ampak "Če bi Phelps..."

    - Phelps kljub vsemu tokrat ni dobil 9, ampak pičlih 8 zlatih medalj. Ergo - zaenkrat si lahko obeta rento v višini 16 in ne 18 povprečnih Slo bruto plač.

    - Phelps seveda že ima 20 let. Še več - star je okoli 23.

    - Skeširali se ne bomo za Marlenne, pač pa za Marlene Ottey.

    - In še glavno: Leon Štukelj seveda ni živel le 96 let (je pa v Atlanti leta 96 zasenčil vso konkurenco, zato lapsus), pač pa 3 dni manj kot 101 leto.
    Če Ima Kozmus prav, je bil olimpionik Štukelj (ki je doštudiral pravo in delal kot sodnik še dolgo potem, ko bi se lahko upokojim s polno pokojninsko dobo), nosilec 3 zlatih olimpijskih medalj (pa 1 srebrne in 2 bronastih), oškodovan za 66 let rente v višini 6 povprečnih Slo bruto plač.
    Če ima Kozmus prav, smo Leona Štuklja oškodovali za 7.128.000 ojrov (to pomeni 1456 let minimalne pokojnine za polno delovno dobo v višini 408 ojrov).

    .
    Naj samo še dodam, da je meni osebno strašno všeč, da bo Sara Isakovič letos začela študirati na slavnem Berkleyu.
    Kot krasen primer na področju delovne etike, odgovornosti in zdravega duha v zdravem telesu, pa bi svojemu otroku za zgled, poleg Štuklja itd, priporočal predvsem slovenskega Usaina Bolta - zobarja Matica.

    OdgovoriIzbriši
  17. Sicer nisem bral vseh komentarjev, vendar predvidevam, ker je vsaj zacetnih 5, 10 zelo podobnih, da tudi ostali sledijo trendu prvih parih komentarjev.

    Ce se ze gremo kapitalizem in bi bili radi podobni Zahodni Evropi in ZDA, potem ne vem zakaj se ne gremo tega tudi v tem primeru. Dosmrtne rente za sportne dosezke so izplacevali v Sovjetski zvezi in Vzhodni Nemciji, mogoce jih danes se na Kitajskem, drugje pa definitivno ne. V vecini razvitega sveta je sportnik odvisen od svojih uspehov in znanja trzenja le-teh, nikakor pa ne od pomoci drzave in ne vem kaksnih dozivljenjski rent in pokojnin. Ce pa sportnik ni dovolj uspesen (sportno ali marketinsko) je pa po koncu kariere to njegov problem, prav tako pa tudi njegovo in njegove druzine prezivetje. Na zalost se ne slisi lepo, ampak tako pac je.

    Tudi sam sem bil kar nekaj let v vrhunskem sportu, tako da mi je povsem jasno, kaj te stvari zahtevajo in ce bi imel moznost zavrteti cas 20 let nazaj, bi se enkrat sel isto pot, kljub temu da imam danes malo morje zdravstvenih problemov ravno zaradi tega. Ampak po pravici povedano, mi na misel ne pride, da bi pricakoval kaksno posebno pomoc s strani drzave, ali kogarkoli drugega. Je pa po drugi strani tudi res, da sam spadam med tiste, kateri niso nikoli imeli nobenega pametnega rezultata. Ampak ne glede na vse, ko sem zakljucil s sportom sem dokoncal solo in si nasel sluzbo. Ravno tako kot si jo bo vsak drug sportnik v katerikoli normalni drzavi. Konec koncev imajo redne sluzbe brez drzavnih pokojnin ljudje, ki so dobili po 10 medalj na Olimpijadah, pa se ne pritozujejo nad tem. Zato mi ni jasno, zakaj bi nekomu morala pripadati dozivljenska renta... sploh pa v taki visini.
    PS: Pa da ne bo pomote. Nisem Sicer nisem bral vseh komentarjev, vendar predvidevam, ker je vsaj zacetnih 5, 10 zelo podobnih, da tudi ostali sledijo trendu prvih parih komentarjev.

    Ce se ze gremo kapitalizem in bi bili radi podobni Zahodni Evropi in ZDA, potem ne vem zakaj se ne gremo tega tudi v tem primeru. Dosmrtne rente za sportne dosezke so izplacevali v Sovjetski zvezi in Vzhodni Nemciji, mogoce jih danes se na Kitajskem, drugje pa definitivno ne. V vecini razvitega sveta je sportnik odvisen od svojih uspehov in znanja trzenja le-teh, nikakor pa ne od pomoci drzave in ne vem kaksnih dozivljenjski rent in pokojnin. Ce pa sportnik ni dovolj uspesen (sportno ali marketinsko) je pa po koncu kariere to njegov problem, prav tako pa tudi njegovo in njegove druzine prezivetje. Na zalost se ne slisi lepo, ampak tako pac je.

    Tudi sam sem bil kar nekaj let v vrhunskem sportu, tako da mi je povsem jasno, kaj te stvari zahtevajo in ce bi imel moznost zavrteti cas 20 let nazaj, bi se enkrat sel isto pot, kljub temu da imam danes malo morje zdravstvenih problemov ravno zaradi tega. Ampak po pravici povedano, mi na misel ne pride, da bi pricakoval kaksno posebno pomoc s strani drzave, ali kogarkoli drugega. Je pa po drugi strani tudi res, da sam spadam med tiste, kateri niso nikoli imeli nobenega pametnega rezultata. Ampak ne glede na vse, ko sem zakljucil s sportom sem dokoncal solo in si nasel sluzbo. Ravno tako kot si jo bo vsak drug sportnik v katerikoli normalni drzavi. Konec koncev imajo redne sluzbe brez drzavnih pokojnin ljudje, ki so dobili po 10 medalj na Olimpijadah, pa se ne pritozujejo nad tem. Zato mi ni jasno, zakaj bi nekomu morala avtomatsko pripadati dozivljenska renta zaradi nekega sportnega dosezka.

    OdgovoriIzbriši
  18. Ljubi bog, kaj mi je pa sedaj uspelo narediti iz preprostega komentarja... Bom poskusil se enkrat, pa upam da tokrat lepse in lazje berljivo :)

    Sicer nisem bral vseh komentarjev, vendar predvidevam, ker je vsaj zacetnih 5, 10 zelo podobnih, da tudi ostali sledijo trendu prvih parih komentarjev.

    Ce se ze gremo kapitalizem in bi bili radi podobni Zahodni Evropi in ZDA, potem ne vem zakaj se ne gremo tega tudi v tem primeru. Dosmrtne rente za sportne dosezke so izplacevali v Sovjetski zvezi in Vzhodni Nemciji, mogoce jih danes se na Kitajskem, drugje pa definitivno ne. V vecini razvitega sveta je sportnik odvisen od svojih uspehov in znanja trzenja le-teh, nikakor pa ne od pomoci drzave in ne vem kaksnih dozivljenjski rent in pokojnin. Ce pa sportnik ni dovolj uspesen (sportno ali marketinsko) je pa po koncu kariere to njegov problem, prav tako pa tudi njegovo in njegove druzine prezivetje. Na zalost se ne slisi lepo, ampak tako pac je.

    Tudi sam sem bil kar nekaj let v vrhunskem sportu, tako da mi je povsem jasno, kaj te stvari zahtevajo in ce bi imel moznost zavrteti cas 20 let nazaj, bi se enkrat sel isto pot, kljub temu da imam danes malo morje zdravstvenih problemov ravno zaradi tega. Ampak po pravici povedano, mi na misel ne pride, da bi pricakoval kaksno posebno pomoc s strani drzave, ali kogarkoli drugega. Je pa po drugi strani tudi res, da sam spadam med tiste, kateri niso nikoli imeli nobenega pametnega rezultata. Ampak ne glede na vse, ko sem zakljucil s sportom sem dokoncal solo in si nasel sluzbo. Ravno tako kot si jo bo vsak drug sportnik v katerikoli normalni drzavi. Konec koncev imajo redne sluzbe brez drzavnih pokojnin ljudje, ki so dobili po 10 medalj na Olimpijadah, pa se ne pritozujejo nad tem. Zato mi ni jasno, zakaj bi nekomu morala avtomatsko pripadati dozivljenska renta zaradi nekega sportnega dosezka.

    OdgovoriIzbriši
  19. Takšne arogantne zahteve so logična posledica etatistične miselnosti, po kateri za vse stvari poskrbi "gospa država". Malo ljudi pa se očitno zaveda, da gospa država ne obstaja, ampak da rente plačujemo davkoplačevalci. In ker je iskalcev rent veliko, imamo na koncu tisti, ki delamo, občutno manj.

    Športnik lahko zaradi mene vrže kladivo na luno, pa mu jaz še vedno ne bi plačeval rente. Tisti pa, ki najbolj vpijejo, kako si to zasluži: ustanovite zasebni sklad, vplačajte denar in nagradite svojega šampiona!

    Koliko bi bilo potrebno vplačati? Za 50 let rente in 3.000 mesečnega izplačila bi bilo pri povprečni realni donosnosti kapitala 4% dovolj že 790.000. Vsak Slovenec bi torej moral prispevati manj kot 0,5 EUR, pa bi šlo. Velja poskusiti. Če si tako zasluži, bo gotovo uspelo. Če pa ne bo, pa to tudi nekaj pomeni.

    Takšne zahteve se lahko stopnjujejo do absurda; kaj če bi rento plačevali tudi tistim, ki zmagajo na matematični, kemijski ali računalniški olimpijadi? To je menda ravno tako hud dosežek (z vidika evolucije vsekakor večji kot vreči predmet čimdlje). Ker naj bi znanje cenili bolj kot vse drugo, velja poskusiti s 3-kratnikom ali 4-kratnikom povprečne bruto plače.

    Nadebudni zmagovalci bi se lahko tako upokojili takoj po srednji šoli. To jim pripada, mar ne?

    OdgovoriIzbriši