sreda, 9. julij 2008

Kaj stanovanja - arestov nam zgradite!

Malo sem prebrskal med osnutki in našel 2 meseca star zapisek ob novici o novem ljubljanskem zaporu. Če je blamaža v zvezi s slavnim avtocestnim tunelom deležna že skoraj preveč medijske pozornosti, je šlo tisto o zaporu preveč zlahka mimo. Pa začnimo.
.
V začetku maja so objavili novico, da se je minister Šturm zmenil z državnim Skladom kmetijskih zemljišč, da dajo Ministrstvu za pravosodje 4 hektarje zemlje na krasni lokaciji na robu Ljubljane, za gradnjo velikega novega zapora. Z Jankovićem pa so se zmenili za spremembo namembnosti - iz "kmetijskega" v "zazidljivo".
.
Spodaj imate satelitski posnetek območja, zraven pa, v istem merilu, načrt "Podrobnejša namenska raba..." iz pred kratkim sprejetega novega urbanističnega načrta MOL. Kraj, kjer naj bi stal novi zapor, sem označil z rdečim krogcem.
Kot izgleda iz TV prispevka, naj bi zapor stal natanko pred temi obupno zavoženimi hišami. Iz priloženega načrta pa je razvidno, da je glavni del lokacije že danes knjižen kot "območje proizvodnih dejavnosti". Kar je "kmetijskega" od tam proti Ljubljanici, pa je v glavnem močno poplavno ogroženo. Sicer pa čisto konkretna lokacija potencialnega stavbišča za tale zapisek niti ni bistvena.
.
.
.
.
.
.
.
(Za orientacijo: tista velika stvar levo zgoraj - tisto so Fužine. Po sredi teče Ljubljanica. Poševni pas na desni je avtocesta, z reko pa se križa s tistim ponesrečenim "landmark" mostom, obešenim na 3 prečokate stebre. Tisto med Fužinami in avtocesto pa je mestna norišnica.)
.
Kaj stanovanja -
.
Ko smo še živeli v Fužinah, sem med sprehodi metal oko na območje, ki sem ga zgoraj pobarval plavo. Tu je povečano.
.
Ogromno zemljišče med predelovalnico konjskih las Žima (levo zgoraj) in avtocesto, nekaj pa ga je tudi na drugi strani - je blokirano vsaj 20 let. Da gre za kmetijsko zemljišče, se ravno ne da reči, ker ga ne obdelujejo. Vem tudi, da je bila zapuščena, delno zasuta gramozna jama, dolgo blokirana zaradi nekih "ekologov", ki so ugotovili, da so se tam zaredile nekakšne posebne žabe in da je treba "ta pomemben košček nedotaknjene narave kar se da varovati". (?!)
Jaz pa sem sanjaril o "novih Murglah".
Zemljišče je, takole čez palec, veliko med 100 in 200 hektarji. No, ravno za pol Fužin, kot se lepo vidi. Na mestno infrastrukturo ne bi moglo biti bolje priključeno - je tik ob obvoznici, po Litijski in Zaloški potekata koridorja mestnih avtobusov, v bližini je precej osnovnih šol, BTC je čisto blizu, predvsem pa je okolica, narava, prekrasna. Ljubljanica, PST, Golovec, Urh, Orle...
Če bi ga namenili nizki, zgoščeni stanovanjski gradnji, in bi se sukali okoli 30 enot na bruto hektar, je jasno, da je tu več kot dovolj prostora za 2000 fantastičnih stanovanj. In za nekaj otroških igrišč, za vrtec in park. Vrstne, verižne hiše, stanovanjske preproge. Samo pritličje, pa do K + P+1.
.
Tu spet priporočam v branje tale še vedno aktualen pamflet. Tam je med drugim razložen izraz "filtriranje". Z upoštevanjem filtriranja lahko investicija v vrh (velika, kvalitetna stanovanja) - na trgu sprosti nekajkrat več stanovanj. Sam čez palec ocenjujem, da bi že samo tole naselje, 2000 enot, na trgu lahko sprostilo do 10000 stanovanj. In za nekaj časa rešilo stanovanjski problem Ljubljane.
.
V pamfletu sem omenil tudi razliko med zazidljivim in nezazidljivim zemljiščem. Zadnje dogajanje med skladom kmetijskih zemljišč, ministrstvom za pravosodje in ljubljanjsko mestno oblastjo stvar prekrasno ilustrira. Se pravi:
njiva + politična volja = zazidljivo zemljišče
.
- arestov nam zgradite!
.
Saj razumem - ob tempu, s katerim naša oblast vsakih nekaj dni ljubljanske zapore dramatično polni z Zidarjem in Penkom (ter jih naslednji dan izpušča brez obtožnic), je jasno, da so zapori pretesni.
Šalo na stran.
Zapor je po definiciji območje, izolirano od okolice. Zato je v bistvu vseeno, kje stoji. Res, v Kopru stoji sredi nakupovalnega središča. Ampak tista izbira je po svoje razumna. Vsak košček turistične obale in idiličnega zaledja je še bolj dragocen.
V Ljubljani je pa tako - zapreti nameravajo Povšetovo, kar je pohvalno, in zapor v ižanski graščini, česar ne razumem. In zgraditi novega na "zelenem polju" v neposredni bližini največjega spalnega naselja, v katerem živi 10% prebivalcev glavnega mesta.
Zakaj ne posodobite zapora na Igu? Ig je idealna lokacija, pa tudi okoliški prebivalci so zapora navajeni in se ne bi šli "civilne družbe".
Če pa je res treba graditi povsem na novo - zakaj ne raje na kakem degradiranem območju, ki je za stanovanjsko gradnjo manj primerno? Denimo kje ob železnici, pri ranžirni postaji med Poljem in Zalogom? Ali pa nekje med transformatorsko postajo Beričevo in prašičjo farmo Ihan? Ali pa v Črnučah, v bližini Dinosa ali pa naprej od Slovenijalesa (Hobby)? Ali pa na Rudniku, na območju nekdanje zelenjavne borze? Ali pa kje v industrijski coni Stegne? Ali pa vsaj v neposredni bližini golf igrišča pri ljubljanski deponiji odpada?
.
Kjerkoli že pa bo novi ljubljanski zapor stal - preden začnete vlivati temelje, si dobro oglejte tega:
(biro Hohensinn Architektur)
Lahko noč.

2 komentarja:

  1. Če bi zraven postavili še eno kriminalistično-sodni logistični center, bi iz tega spalnega naselja določeno število konstantnih kandidatov za zapor lahko hendlali kar peš...racionalizacija stroškov bi bila ogromna.

    OdgovoriIzbriši