ponedeljek, 28. maj 2007

Kresanje

Končno se dogajajo zanimive stvari. Pa se pojdimo političnega analitika.
.
Nepomembno
Za irelevantne zadeve se troši preveč medijskega prostora.
- Drnovšek je bolan, njegova preobrazba je odraz osebne stiske; kar izgleda kot "politične ambicije", pa se meni zdi le razumljiva obramba pred očitnim nagajanjem. Pustite ga pri miru.
- Bolj kot napihujejo balon okrog Sove, bolj očitna postaja neraziskanost trgovine z orožjem iz časov okrog osamosvojitve. Vlado tepe bumerang - ratingi padajo.
.
Banko bi
Nobena skrivnost ni, da bi Gantar kako banko. Tranzicijski milijarderji se ne aktivirajo iz altruizma. Ker je postalo jasno, da Bajuk banke ne bo dal, se je Gantar premaknil.
.
Sovražni prevzem
Pahor je dobil Ropa & Co. Lahovnik je dobil Golobiča, zares.
Je LDS dragocena, ker je obdržala Kacina, Školjča, Anderliča in Guliča? Ne. LDS je dragocena, ker je obdržala blagovno znamko in infrastrukturo - državno omrežje občinskih odborov.
Prevzem:
LDS so zapustile "zvezde", ostali so dolgovi. LDS naprodaj, cena ugodna! Pojavili so se bogati botri. Gantar, Turnšek, Zdolšek, Senica niso reveži. Postavili bodo svojo "predsednico uprave". Dolgovi bodo pokriti.
Sovražni:
LDS je trenutno formalno zavezana programu, ki ga je sprejel kongres. LDS je s Kebrovim socialističnim manifestom formalno najbolj leva stranka v slovenskem političnem prostoru.
Naj vaju ne zavede Kacinovo nasmihanje - pridruženi kapitalisti niso prišli uresničevat Kebrovega programa. LDS je postala nekaj diametralno nasprotnega.
.
Z Delom na volitve
Recimo, da ima Turnšek, dolgoletni predsednik uprave, še vedno določen vpliv na Pivovarno Laško. Danes ji šefuje Boško, brat celjskega župana, ki ne skriva ambicij po vodstvu SLS. Dokaj realno je, da bosta brate Podobnik nadomestila brata Šrot.
Pivovarna Laško, ki je lepo sodelovala z vlado pri poslu z Mercatorjem in Delom (se spomnita Andrijane, Zdolška in Gantarja?), je ta mesec uspešno popolnoma prevzela Delo - od 3.5.07 ima dobrih 94% delnic.
In varijanta "Slivnik, Janšič", ki se je, sploh z vsem posledičnim dogajanjem na medijski sceni, zdela do nadaljnega varno zabetonirana, se naenkrat maje! Govori se, da je Andrijana Starina Kosem od Janše prestopila k pivovarjem. Z Zdolškom gresta med nadzornike; opcija je celo, da Andrijana zamenja Slivnika. (Vedno je seveda opcija tudi, da Slivnik - oportunist, nekdanji član centralnega komiteja Partije, sprejme novo igro.)
Ponovimo: Delo pomeni poleg Slovenskih novic tudi politični tednik s potencialom, ki ga je "Slivnik, direktor Dela" odkupil od "Slivnika, lastnika" - Mag.
Glavni joker, na katerega igrajo prevzemniki LDS, je prevzem Dela. In z Delom se da dobiti volitve.
.
Koalicija Pička
- Nekoč so se Kučan, Pahor, swinger in Mesić v famoznem lutkovnem gledališču široko smejali Kobalovemu norčevanju. Koalicija Slovenija je dobila volitve in danes vlada.
Ker je po razpadu in sovražnem prevzemu LDS-a postal premočan, se "desni blok" lahko začne strukturirati.
- Še pred dnevi nekaj popolnoma nepojemljivega - postaja realna možnost. Kako bi se torej lahko imenovala koalicija nove LDS in Ljudske stranke? No, vsekakor bi jo vodila "dobra ___" .
.
Lahko noč.

3 komentarji:

  1. Dobre analize pišeš - tudi zaradi tega, ker ohranjaš distanco do vseh strani. Prava redkost, ki je seveda ni na dnevnikih ekstremističnih komentatorjev ...
    V analizi pogrešam le zadnji Kučanov poskus paktiranja, tokrat se prilizuje (sebi neljubemu) Drnovšku za nastop proti Janši.

    OdgovoriIzbriši
  2. Res je, pravo veselje je brati tvoje misli. Resda pišeš z distanco, a je čutiti simpatično rahel odklon v levo... Prav fino je brati ležerne zaključke, ki jih vlečeš.

    Me pa zanima s čem te bo sedaj ozmerjal tvoj redni gost, frustirani sralec tvojih blogov? Že čakam...

    OdgovoriIzbriši
  3. @ervinator:
    - hvala
    - to spada pod "nepomembno".
    s Kučanovo stranko ne bo nič, prav tako ne z Drnovškovo.

    @mihaz:
    - no, nimam se ravno za levičarja.
    v deželici z dediščino komunizma bo vsakovrstno levičarstvo še dolgo kontaminirano.
    drug problem je, da pri nas levo-desna razmerja niti približno niso transparentna; imamo kao "levičarje", ki so v resnici kapitalisti, težki milijarde, in "desničarje", ki so daleč od Cerkve in se zavzemajo za socialno državo. ter nešteto vmesnih variant.

    .
    še tole:
    - tranzicija se končuje in politična situacija postaja temu primerno zanimiva.
    namesto obdobja, ko je "politika nadzirala kapital", prihaja čas, ko bo "kapital kontroliral politiko".
    to pa je zanimivo vsaj tako kot šah - dejansko so se pojavili "playerji", ki "vlečejo poteze". in zabavno je ugibati, katera bo naslednja.

    - meni se zdi zelo pomembno, da se človek sproti opredeljuje do konkretnih zadev. da nekaj ni prav, veš v trenutku, ko tisti, ki te kao predstavljajo, ali h katerim se kao prištevaš, ustrelijo kozla, ki je v nasprotju s tvojo osebno moralo.
    tej deželci želim čimmanj statičnih, "kanonfuter" volilcev, in čimveč dinamičnih, kritičnih.

    - kaj bi se dalo reči še o "strankah brez omrežij" in o "omrežjih brez strank".
    Zares, denimo, bo težko zgradil infrastrukturo. laho da se bodo raje priključili "novi LDS", lahko da bodo uporabili Kekov AS.

    - lepo bi tudi bilo, ko bi se pri nas že enkrat izkristalizirala 2 iskrena bloka, da se prekine cirkus s proporcionalnim sistemom, 4% parlamentarnim pragom in vsakokratnim kupom "one issue parties". ter pred in povolilnim "neprincipielnim koaliranjem".
    a ne bi bilo lepše imeti 2 blokov in tretjega, ki se hoče prebiti? Kot Američani (demokrati, republikanci in tu pa tam kak Ralph Nader) ali Angleži (laburisti, torijci in tu pa tam kaki LibDemsi) - to se mi zdi bolj zrelo.

    OdgovoriIzbriši