petek, 11. maj 2007

Gnezdenje

Pri ženi se je spomladi prebudil nekakšen gnezditveni impulz, zato je padla komanda, da je treba v spalnici položiti parket. Meni se je tisti sivi tepih, ki sem ga pred par leti razvil čez slepi pod iz iverk (ki so ednino, kar sva poleg zidov pri prenovi spalnice obdržala originalnega) zdel sicer čisto uporaben, pa...
.
Letošnji prvomajski so torej minili v znamenju obračanja stanovanja na glavo. Najprej sva spraznila spalnico in posteljo prestavila v jedilnico, kjer se spi do nadaljnega (na sliki).
Potem sva zvila tisti tepih, da sem lahko populil prepereli slepi pod. Estrih pod njim je bil sicer zaglajen, vendar ne vodoravno, tako da ga je bilo treba zravnat.
.
Ker je pri kupovanju najtežji del izbiranje, se je zdelo, da bo nakup parketa keks, saj je bilo treba le pripeljati enakega kot v dnevni sobi in kopalnici. No, izkazalo se je, da je tvrdka Chemo parketi, kjer sva techno vezan tikov lamelni parket kupovala nekoč, propadla. Dan iskanja po Ljubljani ni dal zadovoljivih rezultatov, mi je pa uspelo iz nekega trgovca izpuliti informacijo, kje oni to sicer nabavljajo. Na obletnico ustanovitve Protiimperialistične fronte, ko je bilo tu vse zaprto, sva se torej odpeljala malo naprej od Trevisa in se zvečer dejansko vrnila s polnim prtljažnikom techno vezanega tikovega (Burma) lamelnega parketa prave debeline (14 mm).
.
Šele po tem sem se lahko lotil estriha. Ker je bilo treba izravnati nihanja v višini 2 cm in bi bilo samo s polivanjem drage izravnalne mase predrago, sem naštudiral svojo rešitev - seveda sem nato za vse skupaj porabil 5 dni 3 vreče drage izravnalne mase več, kot bi sicer, ampak pustimo zdaj podrobnosti...
.
No, prvi dve špuri parketa sem pravkar položil. Malo me sicer skrbi, ker se novo dvokomponentno poliuretansko lepilo (razmerje 13+1) suši nekajkrat počasneje od tistega, s katerim sem delal prejšnjič (6+1)...
O parketarskih dogodivščinah podrobneje ko bo fertig, zdaj povem le še to, da ga ne bova lakirala, ampak naoljila, ker se je v dnevni sobi tak finiš krasno obnesel.
.
Ženin gnezditveni impulz pa se z urejanjem spalnice ne bo končal. Spisek je dolg...

5 komentarjev:

  1. Lepa tekstura. Z oljenjem les zares tudi čutiš in ne le vidiš! Prava odločitev, čestitam.

    Sicer pa, kako si prišel do keramike položene na kot 45°. Ob prebiranju tvojih ("purističnih") komentarjev o arhitekturi je to motnja, ki ti ne pritiče..... Pa brez zamere, samo opazka ;).

    OdgovoriIzbriši
  2. za 45° je bil določen premislek:
    - levo od vidnega na sliki se kuhinjski granitni blok, ki pa ni masiven, ampak sem ga obložil s poceni 1 cm debelimi ploščami, stakne s tlemi - raster tistih tankih fugic pa bi se tepel z rastrom ploščic.
    - drugi razlog so 40cm debele nosilne stene (gre pač za prenovo 30 stare hiše), ki sem jih ob štokih porezal pod kotom 45°, kar se znatno pozna in zelo obnese, s tako položenimi ploščicami pa niti ne izpade preveč nečisto.
    - tretji razlog je, da sem želel s trpežnimi ploščicami povezati glavni in sekundarni vhod (na sliki), se pravi kuhinjo z jedilnico, "predsobo" in spalni hodnik. pravokotna mreža fug bi se tepla z mnogimi vogali in robovi, tako pa se prostor prav lepo poveže, pri robovih pa ne prihaja do motečih zgostitev črt.

    zdaj na lepem izgleda že preveč premisleka za neke ploščice :))
    namesto traktata o izbiri ploščic nasploh in konkretne barve posebej, povem zato samo še to, da sva jih našla praktično džabe, kar pri low budget DIY "projektu" ni nepomembno.

    - no, zdaj se pa čutim dolžnega ekskulpirati se še za tiste preklade in podvojen rob pod stropom.
    pogled, kot ga vidiš, prej ni obstajal - zidova sva zrušila, da bi v globino spustila svetlobo iz južnega atrija (ki sva ga naredila tako, da sva dala odkopati 240 kubikov zemlje). močni prekladi podpirata neugodno razporejene nosilce "monta" stropa, podvojen rob pa skriva obstoječe cevi centralne, ki jih nisva hotela gledati.

    no, na desni pa je takoimenovana DIY (naredi sam) ploščata televizija - katodna cev je skrita v niši, ki pa je premišljeno obrnjena proti sedežni skupini, a ne preveč, tako da se vidi tudi med kuhanjem.

    skratka, don't get me started :))

    OdgovoriIzbriši
  3. Saj vem, fuge so vedno problem, ampak sam ne bi šel v 45°...... morda kaj bolj enovitega (epoksi ali kaj takega) - pa vendarle razumem, da je bil budget omejitev.

    Sicer pa vse pohvale iz povprečne neškodljive hiške nastaja lep izdelek. Všeč mi je atrij in pergola nad njim, tudi carport se zdi (iz priloženih slik) zanimiv, še posebej z avtorskimi svetlobniki, kopalnica je očitno vajin "oltar", ker je še posebej dodelana. In všeč mi je tvoj ambiciozen pristop do samogradnje. Žal so me le ploščice zmotile tako očitno... No tudi kljuka na pvc vratih v atrij ni ravno masterpiece. A je vajino lastno gnezdo! In to še posebej cenim.

    OdgovoriIzbriši
  4. mihaz, hvala za izčrpen komentar, vidim da si se res poglobil!

    - seveda sem razmišljal o tlaku brez fug - od teraca, preko granita, lakiranega betona do epoksija. odločitev je bila pretehtana ;)
    - no, "oltar" je inox Liebherr hladilnik, ne kopalnica ;)
    - lahko te potolažim, da so kljuke na vratih v redu :)
    na oknih so pa ostale grde bele, kakršne so dali zraven. kljuko na "balkonskih vratih" bo težko zamenjati - vsaj take, kot so drugje, se ne da spravit gor.
    glede na to, kako težko je bilo tistim proizvajalcem oken dopovedati, da za "sekundarni vhod" rabim mehanizem s ključavnico, sem pa na nečisto obliko kljuke itak hitro pozabil :)

    p.s.
    operacija parket uspešno zaključena, update soon :))

    OdgovoriIzbriši
  5. hm...še nekdo, ki se je precej poglobil v iskanje tehno parketa teak. Praviš, da si ga dobil malo naprej od Tervisia? Hm...kje pa točno? :)
    Vse pohvale tebi pri obliovanju gnezdeca!
    Hvala

    OdgovoriIzbriši