nedelja, 11. julij 2010

"Ali Zemlja krvavi?"

V včerajšnji Sobotni prilogi so nekemu Marku Pogačniku objavili veleum pod zgornjim naslovom. Nadnaslov, kot rubrika ali tema, kaj jaz vem, vidim pač, da tako piše, pa je, pazi: Ekologija.
Iz omenjenega članka je razbrati, da vodi nista dve ali tri, ampak da je voda ena. Izvemo tudi, da je uhajanje surove nafte enako kot tisto, kar pride iz auspuha. Literarna mojstrovina, objavljena v ugledni Sobotni prilogi, je napisana v takem slogu, bom kar citiral:
"...je življenje človeka, travne bilke, pelikana, ozračja ali oceana prepredeno z nitmi zavesti, ki vsem tem neštetim oblikam omogočajo bivanje v medsebojni skladnosti, lahko tudi v razmerah ustvarjalnega nasprotovanja. Medtem ko soglasno nihajo ali se ob nasprotovanjih drgnejo med seboj, nastaja »magnetizem zavesti«, fluidni pretok informacij na različnih ravneh zavedanja, pri katerem sta udeleženi tako človeška kultura kot planetarna narava ..."
.
Ampak glavno sporočilo, s katerim svoje kritično bralstvo skozi literarno bravuro nekega Marka Pogačnika ekološko razsvetljuje ugledna Sobotna priloga, je pa, no, menda to, da je nekdo, ki da izgleda kot konj, čisto sam napisal nekakšno pismo. Ta, ki izgleda kot konj, saveda ni kdorkoli:
"Uteleša 19. generacijo poglavarjev varuhov Svete pipe Bele bizonke." !
"Pismo je naslovljeno "»srcem svetovnih narodov in njih voditeljev«. V pismu poziva planetarno skupnost k skupni molitvi in primerja neustavljiv izliv nafte v Mehiškem zalivu s krvavitvijo babice Zemlje. Pravi, da se pojavi te vrste po pravilu tako imenovanega domino efekta lahko nevarno stopnjujejo, kot so v svojih prerokbah napovedovali njegovi predniki."
.
V razdelku s podnaslovom "Zavest vode združuje" pa nas ugledna Sobotna priloga še dodatno razsvetli:
"Že vrabci na strehi čivkajo, da je človek sestavljen največ iz vode. Ne čivkajo pa o tem, da je voda najboljši prevodnik informacijskih impulzov, da ima spomin širši celo od silicija. O tem pričajo poizkusi z vodnimi kristali, fotografiranimi v trenutku njihovega zamrzovanja, kot jih je, denimo, objavil japonski znanstvenik Masaru Emoto. Od načina, kako človek vodo nagovori, naj bo ljubeč ali surov, je odvisna zgradba njenih kristalov."
Neki Marko Pogačnik v ugledni Sobotni prilogi tudi razloži, kako je treba precejati vodo, da bi na drugi strani oceana sprožili potres:
"Če mnogo ljudi hkrati »preceja« vodo v sebi z odnosom, drugačnim od običajne ravnodušnosti, se znotraj noosfere vode lahko sprožijo pozitivni premiki. Kako gre že tista zgodba o moči morfogenetskih polj kot energijskih polj zavesti, ki sooblikujejo usodo sveta? Če metulj na eni strani oceana zamahne s krili, lahko povzroči potres na drugi strani."
Genialni literat nam v ugledni Sobotni prilogi tudi razkrije, da obstajajo, no, nadvse posebni vidiki:
"Gledano s tega vidika se izliv nafte v Mehiškem zalivu dogaja tudi znotraj vsakega človeka"
Genij pa konča s predlogom, da bi pismo tistega, ki da je videti kot konj, se pravi njegov klic k »molitvi«, ki da ga je razumeti kot izziv, naslovljen na sodobnega človeka, ubesedil takole:
"Namesto da se voda, identična z vodo, onesnaženo v Mehiškem zalivu, pretaka skozte kot izključno uporabna dobrina, jo precejaj skozi svoje občutke hvaležnosti za njen dar življenja, morda tudi obžalovanja, da se je zgodila nesrečna napaka v Mehiškem zalivu", ter da "Velja poskusiti!"
.
No, lepa reč.
Tako razsvetljen seveda ne morem da ne bi pomislil na to:
"Predsednik uprave Pivovarne Laško Dušan Zorko je prodajo Dela, ki je lani ustvarilo 11,7 milijona evrov čiste izgube, napovedal že spomladi letos, saj se družba v prihodnosti namerava ukvarjati le z osnovno dejavnostjo - proizvodnjo in prodajo pijač."
Delu pa nadvse dobronamerno svetujem, da si naj, če se jeseni kani dobro prodati, poskuša dvigniti ceno, ne pa da si jo takole znižuje. Razen seveda, če ni že vse zmenjeno, pač na slovenski način - v smislu, da je bila pri nas glavna agenda vseh meniđerjev, da so pred meniđerskim odkupom podjetju, ki so ga meniđerirali, čimbolj znižali ceno...
.
btw:
Pravkar se tisti naftarji trudijo z natikanjem novega čepa na tisti vrelec.
Tole podrobno razlago je vsekakor zanimivo pogledati: video / pdf
Priporočam pa tudi kukati skozi kamere podvodnih robotov, stvar je dostopna v živo! Posebej tale, ROV 1 z ladje Ocean Intervention III, redko razočara.

5 komentarjev:

 1. Tako zgleda znanost, če se je lotijo luftinženirji. Sociologi, kulturologi ali doktorji političnih "ved", imajo za največje znanstvene veleume zapite indijance, ki jim prodajajo delirij kot klic prednikov, bele miši pa kot napovedi apokalipse. Naš cvet izobraženstva, z odprtimi usti strmi v delirične sanje indijskih (ali - tu negdje) "gurujev", ki s pomočjo belega prahu učijo vsega presite evroameriške večne smrkavce o skrivnostnih telesnih silah, čakrah ......
  Ta zapis me spominja na "raziskave" "inštituta" Bion, ki je za ravno take bedarije pobiral državna nepovratna sredstva izdelek pa so bile nekakšne informirane kapljice. Direktorica pa je bila Ljubljanska svetnica, seveda LDSova.
  No ja če imamo lahko katoliki žegano vodo (te sicer ne deklariramo kot znanstveni dosežek), naj imajo pa levičarski "znanstveniki" in "izobraženci" informirane kapljice.

  Ups, sem šel pogledat na njihovo stran, pa vidim, da niso ostali le pri vodi.

  http://www.bion.si/Nove_strani/Raziskave_Bion.htm

  Lp Afnogunc

  OdgovoriIzbriši
 2. Načel si zanimivo vprašanje. Vprašanje svetovnega nazora oziroma vere. V Sloveniji je glede bistvenih vprašanj človeka zoprno zatišje. Nobene debate, nobenih vprašanj, nobenih protestov, nobenih dvomov, nobenih iskanj ...Vsak zase tuhta. V javnosti se mnenja ne smejo kresati.
  Slovenija bi kot Sahara vodo potrebovala neke vrste slovenski Discovery inštitut.
  http://www.discovery.org/scripts/viewDB/filesDB-download.php?id=349
  Na blogu Ateistka sem napisala nekaj komentarjev.
  http://ateistek.wordpress.com/2010/06/28/enaki-vatli-po-jansi/#comments
  Ateistek sploh ni razumel, o čem pišem. Oglasila se je še neka zmedena duša in tudi kmalu utihnila. Potem je neki Marko, pravi ateist,natrosil nekaj prežvečenih floskul. Deklariral se je za darwinista, a ko sem mu postavila nekaj vprašanj, svoje "znanstvene teorije" ni znal braniti. Utihnil je.
  V Sloveniji ves javni prostor popolnoma obvladujejo ateisti. Ker so tako močni, jim sploh ni treba razmišljati. Teisti so zaprti v svoje gete.
  Sicer pa menda tudi drugod po Evropi ni bistveno boljše.Evropski svet je leta 2007 sprejel bizarno resolucijo The dangers of creationism in education.
  http://assembly.coe.int/main.asp?link=/documents/workingdocs/doc07/edoc11297.htm
  Ko sem brala to besedilo, sem imela občutek, da berem kako AFŽjevko. No, na koncu sem ugotovila, da me občutek ni varal, pod to ideološko skropucalo se je od Slovencev podpisala kdo drug kot Majda Potrata. Zgleda da je med drugim tudi ekspert za biološke znanosti.
  Mislim, da si se na blogu enkrat (mogoče celo večkrat) deklariral za ateista, darwinista in občudovalca Richarda Dawkinsa. Si upaš svoje poglede javno zagovarjati?

  OdgovoriIzbriši
 3. Pogačnik je menda akademski slikar in torej Umetnik, zato naj mu bo dovoljena pesniška svoboda. Njegovo »zdravljenje Zemlje« in ostale kvaziznastvene flance je pač treba dojemati kot poskus umetniškega izražanja, ki je enim lahko všeč in drugim ne. Problem ni toliko v Pogačniku ampak bolj v družbenem okolju, ki te flance bere dobesedno in jih dojema kot suho zlato.

  Sam si to razlagam s specifiko slovenske družbe, ki je doživela pranje možganov, ki je bilo iz določenih razlogov mnogo učinkovitejše kot kjerkoli drugje v Vzhodni Evropi, razen morda v Rusiji. To je nas je med drugim spremenilo iz pretežno katoliškega naroda v narod nereflektiranih »ateistov«, ki pa vendarle čutijo nek primanjkljaj in se zato množično lepijo na limanice vsakršnih newagerjev, zdravilcev in drugih šarlatanov. V takih okoliščinah bi bilo od plebsa seveda preveč pričakovati, da se bo vprašal o utemeljenosti in verodostojnosti nakladanja o »o moči morfogenetskih polj kot energijskih polj zavesti«.

  Peter, Sobotna priloga BTW že nekaj časa ni več »ugledna«, zato ji Pogačnikov prosti spis ni mogel preveč škodovati.

  LP, Andrej

  OdgovoriIzbriši
 4. Pričakovala sem, da boš predstavil svoje poglede na svet in človeka, glede na to, da se tako zlahka norčuješ iz drugih.
  Če koga zanimajo moja stališča, jih najde na Ateistku.

  OdgovoriIzbriši
 5. Ah, ja, to je tisti Pogačnik, ki nam je "ustvaril" skrpucalo, ki mu žal moramo reči slovenski grb. :(

  OdgovoriIzbriši