torek, 27. julij 2010

Светляк


Tole je naročila ruska tvrdka ALMAZ.
Je za kaj?

4 komentarji:

  1. Peter, drži se raje svojih ovc.
    pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  2. Kot kaže je ta ladjica za levi trojček nekaj najlepšega. Verjetno bo tako kot Drnovškov Falcon, tudi ta služila za prevoz ranjencev in nedonošenčkov.
    Še "kulturna" ministrica se je ob ruski kapelici hvalila z njo.
    Ja če bi jo pa Janša kupil .....................................

    Afnogunc

    OdgovoriIzbriši
  3. @Afnogunc:
    ???
    Svetljaka je kupila prejšnja vlada, v njenem imenu šef penzionistov, to je pa ja nesporno! Jelušička ga je šla samo "prevzet", se pravi pogledat kako zgleda (bo trajalo še 2 leti, da Rusi izobrazijo slovenskega mornarja, da ga bo znal šofirat do Savudrijske vale).
    je pa res, da Rusi za svoj klirinški dolg niso hoteli dati niti plina, niti nafte, niti Lovšinove parcele za Interevropo, niti zlatih palic. Tako smo dobili čudovito ladjo, kakršno ima, poleg Rusije, tudi močna država Vietnam.
    .

    zdaj pa tako: jaz tu niti ne komentiram toliko našega najnovejšega orožja, ampak pravzaprav špikam v predsednikov občutek o lastno pomembnosti, ki je v isti liniji kot zgodba o rezidenci in polet v Bosno s praznim avijonom za 100 ljudi...
    in v tem kontekstu vlečem paralelo z ladjo Galeb:
    - 1938 jo je izdelala italjanska ladjedelnica Ansaldo, kot "BANANA BOAT"! za prevoz zmrznjenih banan iz italjanskih kolonij v Afriki! Ime je bilo čudu Ramb III (ne "Rambo 3", ampak Ramb)
    - za fašisti so ladjo zasegli nacisti in je bila od 43 do 44 v službi Rajha, pod imenom "Kiebitz", dokler je niso potopili angloameriški imperjalisti.
    - po Informbiroju so ladjo izvlekli junaki socialističnega dela in jo razkošno spedenali, da bi zadoščala za prvega med enakimi, tovariša T. od 1952 2 pa do žalostnega konca mu je zvesto služila.

    Galeb je sicer 2.36x daljši (117m), 1.63x širši (15m) in kar 15.34x težji (5754t : 375t), ampak Slovenija je mala.
    Svetljak bi torej prav lahko služil kot predsedniška mobilna rezidenca.

    OdgovoriIzbriši
  4. Sea Force One? ;-)

    OdgovoriIzbriši