torek, 18. maj 2010

Posranija

Ne, ne gre za kako slovensko nacionalno jed, kot je denimo zdrkanka, o kateri sem pisal včeraj.
Za "posranijo" je dr. France Bučar v izjemnem intervjuju v zadnjem Dnevnikovem Objektivu označil temljno ustavno listino:
.
"... Zdaj se bahamo, da naša temeljna ustavna listina pravi to in to. Toda tudi javno si upam reči, da je temeljna listina največja "posranija", ki smo jo kdaj naredili v Demosu.
Zakaj?
Ker smo rekli, z veliko mero naivnosti, da veljajo meje na dan 25. junija 1991. Zakaj je bilo treba to reči? Kot država smo, moram reči, da v dobri veri, pristali na meje, ki sta jih za šankom, če malo karikiram, določila Bakarić in Kardelj. In to smo vzeli za sveto. ..."
.
O tem, da je bistvo problema z našo morsko mejo v tistem, kar je 1954 počel neki Kardelj na pivu z nekim Bakarićem, sam po malem pišem že nekaj let. In priseganje na tisto "stanje 25.6.91" le za nazaj legitimira mejo, ki je nastala netransparentno, nestrokovno in za nas krivično. Veseli me, ko vidim, da se Bučar tega zaveda.

4 komentarji:

  1. Po toči zvoniti je prepozno! Skoraj neverjetno je, da tega reka ne razumejo nekatere staroste slovenske demokracije.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ervinator, dajmo se zmeniti, ali mejo določamo po domače (politično) ali po mednarodnem pravu.

    Če slednje, je ustavna listina v isti kategoriji kot tista izjava, kaj je vse naše - enostranski notranji akt.

    In ne gre za zvonenje po toči, temveč za postavljanje pogajalskih izhodišči, ki morajo biti pač večja kot končna kompromisna rešitev.

    Čeprav ideja, da se ob razpadu federacije vrneš na status quo ante niti ni tako neumna. Kak resen argument proti temu?

    OdgovoriIzbriši
  3. Res neverjetno! Na priznavanju meja nekdanjih republik temelji tudi samo priznanje Slovenije kot neodvisne države s strani mednarodne skupnosti. Kaj se je zgodilo tam, kjer intra-YU meja niso priznali, pa je itak vsem jasno. Ali pač?

    Res si nisem mislil, da je lahko Bučar tako brez kompasa. Kako je bila določena ta meja, danes sploh ni važno - važno pa se je spomniti, da je Slovenija takrat prvič dobila svoje meje kot republika, ne šele leta 1991, ko naj bi se po mnenju revizionistov kot feniks dvignila iz objema jugoslovanskega jarma.

    OdgovoriIzbriši
  4. "Čeprav ideja, da se ob razpadu federacije vrneš na status quo ante niti ni tako neumna. Kak resen argument proti temu?"

    Aha, torej se vsi skupaj vrnemo v Avstroogrsko?!...

    OdgovoriIzbriši