torek, 4. maj 2010

Kamen

Pa dajmo spet nekaj iz morja, ko je ravno 4. maj.
Riba - kamen, po angleško se temu elegantno pravi Stonefish, latinsko pa Synanceia verrucosa, je, kolikor je znano, najbolj strupena riba na svetu.
Že majhna lahko s svojim živčnim strupom, ki ga (navadno v podplat) aplicira skozi bodice na hrbtni plavuti, dokazano ubije človeka. Eno tako, majhno, sem v Rdečem morju našel lani (v pol metra "globoki" vodi!), je pa nisem uspel fotografirati, ker me je, takoj ko me je porajtal, spodil bićmajster, češ da se tam kao ne sme kopati, ker da na tistem delu na obalo vlačijo jadrnice. Treba je povedati, da se zaradi tega nisem preveč sekiral, ker se mi tedaj še ni niti sanjalo, kako nevarna je ta živad.
No, sem pa zato letos zadel glavni dobitek - tale je gigantska. Stvar lahko teoretično zrase do 40 cm in 2,4 kile - in tale je bila, bogami, večja! Vedrila je med koralami, 8m globoko. Kdo drug bi jo zlahka spregledal, ampak moje "oko sokolovo" spazi vsakega skrivača. :)
Poleg tega, da je riba - kamen najbolj strupena riba na svetu, je tudi najbolj grda.
In takoj imamo iztočnico za razmišljanje:
Če vzamemo, da so koralni grebeni lepi - kako je možno, da se ravno najgrša riba na svetu ponaša z eno najboljših sposobnosti mimikrije med koralami?
.

2 komentarja:

  1. Supr ejga, kenede, a pa sej premikala ejga k sjo fotkou? Supr fotke!

    OdgovoriIzbriši
  2. Do you need personal loan?
    Loan for your home improvements,
    Mortgage loan,
    Debt consolidation loan,
    Commercial loan,
    Education loan,
    Car loan,
    Loan for assets.
    financialserviceoffer876@gmail.com WhatsApp +918929509036

    OdgovoriIzbriši