četrtek, 1. april 2010

Očistimo Slovenijo!

Čez dobra dva tedna bo veliko čiščenje Slovenije. Ne pomnim, da bi v naši republiki kdaj kaka civilna pobuda naletela na tako navdušenje. Med partnerji in pokrovitelji najdemo, stvar je res impresivna, predsednike države, parlamenta in vlade, pa Bernardo Jeklin, Odvetniško pisarno Miro Senica in partnerji d.o.o. in Gantarjev KD, pa Gasilsko, Turistično, Lovsko, Potapljaško in Planinsko zvezo Slovenije, pa Karitas, Rdeči križ in Pristop, pa tabornike, krščanske skavte in Olimpijski komite. Od bank naj omenim le NLB, NKBM, Reiffeisen, UniCredit, Abanko, Banko Celje, Banko Koper, Gorenjsko banko, Sparkasse in Factor banko. Pa telefonistov se tudi tare - Mobitel, Simobil, Debitel. BTC, Vivo catering, Tobačna Ljubljana, Toyota, Honda in Ljubljanske mlekarne. Medijski pokrovitelji pa so Delo, Dnevnik, Žurnal24, TV3, Najdi.si in MTV...
Ampak če o kaki zadevi vlada takorekoč konsenz, se, se pravi, kritičnemu intelektualcu prižgejo vsi alarmi. Pa začnimo.
.
Hitler
.
Organizatorji so za Veliko čiščenje - izmed 365 dni - izbrali natanko zadnjo soboto pred Hitlerjevim rojstnim dnevom, letos pade to na 17. aprila.
Jaz resnično ne vem, kakšen dolg imajo ti ljudje do Hitlerjevega rojstnega dne, ampak natančno 20. aprila lani je ljubljanski Mestni svet sprejel modro spravno odločitev o poimenovanju bodoče avenije po nekem drugem diktatorju. In tudi zadnji rok za izplačilo nagrad nagrajencem Kviza zmage, ki ga organizira Društvo piscev zgodovine NOB - je na Hitlerjev rojstni dan.
Bo že res, da je v podtalnici preveč pesticidov...
.
Čiščenje
.
Razmišljam, zakaj so za slogan akcije izbrali ravno "Očistimo Slovenijo". In tudi, zakaj se je tako neverjetno dobro prijel.
Meni se slogan namreč zdi neokusen. Naravovarstveniki niso prvi, "Očistimo Slovenijo" je nekoč v Mariboru rekel že Hitler. "Očistimo Bosno" je rekel že Milošević, vseh silnih rezultatov tistega etničnega čiščenja pa niso še niti evidentirali, ko so jih nekateri že pozabili...
Ko so dve leti nazaj čistili Estonci, so seveda svojo deželo čistili ostankov sovjetske komunistične okupacije. Glede na težo železnih ostankov sovjetskega vojaškega aparata jim 10.000 ton smeti v 5 urah ni bilo težko nabrati. Ampak predvsem so imeli Estonci bolj diskreten slogan - tudi če je vsak pri sebi "čistil Estonijo Rusov", so to počeli 3. maja in pod diskretnim naslovom "Let's do it, Estonia!".
No, glede na neverjetno, takorekoč konsenzualno podporo naši čistilni akciji, pa lahko pač ugotovim, da je naslov posrečeno izbran tako, da pri nas resnično zažge. Slovenec si ga namreč lahko interpretira kot:
Očistimo Slovenijo Ciganov! / Očistimo Slovenijo čefurjev! / Očistimo Slovenijo črnuhov! / Očistimo Slovenijo komunajzarjev! / Očistimo Slovenijo tajkunov! / Očistimo Slovenijo takoimenovanih izbrisanih! / Očistimo Slovenijo Yesovcev! / Očistimo Slovenijo pijancev! / Očistimo Slovenijo Dildomafije! ...
Kjer se vsakdo najde, pa imamo konsenz...
.
Koloradski hrošč
.
Baje je 50.000 Estoncev, kar je 4% vseh, v 5 urah pobralo 10.000 ton smeti, se pravi 200 kg vsak.
Naši pa računajo vsaj na 200.000 Slovencev, kar je 10% vseh, od 9h do 14h pa kanijo pobrati 20.000 ton smeti, kar pomeni 100 kg na osebo. Osebna norma je resda pol manjša (pri nas pač ni ruskega železja, ostanki JLA so pa tudi že reciklirani), vseeno pa kar impresivna.
Ni treba preveč računati, da bi bilo jasno, da en Slovenec v 5 urah ne more napraskati 100 kg papirčkov, čikov, čigumijev in plastičnih vrečk, pa če se še tako meče na trepalnice. Ker se zapovedana povprečna norma zdi absolutno nedosegljiva, se bojim, da se bo ponovila zgodba o koloradskem hrošču. Ko so naši komunajzarji nekoč zapovedali, da je treba Očistiti Slovenijo koloradskega hrošča, je koloradski hrošč postal prava uspešnica črne borze - mnogi so prodali celo družinskega prašiča, da bi zanj kupili vžigalično škatlico s tem državnim sovražnikom, da so ga lahko izročili lokalni Partijski Celici. Mlajši bralci gotovo mislite, da se hecam - pa se ne. Povprašajte svoje starše, dedke in babice, teh zgodb gotovo niso pozabili. Dotlej pa naj zadošča Naše delo, ameriška okrožnica o Vzhodni Nemčiji in predvsem tale filmček, tedaj posnet v prijateljski komunajzarski državi Čehoslovakiji:
.

.
Alija Sirotanović
.
Nekoč pred osvoboditvijo, ko so tudi bili na oblasti komunajzarji, so bile strašno popularne nekakšne "delovne brigade". Stvar je bila podobna današnjim javnim delom, le da udeleženci niso delali za mezde, ampak zastonj (no, za superge znamke Borovo in za udarniške značke). Klima je bila taka, da so se ljudje, tudi taki, ki so znali početi tudi marsikaj kompleksnejšega - strašno radi prostovoljno prijavljali za gonjenje šajtrge, lopate in krampa. Razni zdravniki, inženirji in pravniki, pa tudi navadni študentje, da o mladini, delavcih in ženskah ne govorim - so kot mravlje pridno kopali in nasuvali razne "Ceste bratstva in enotnosti", po vsej Jugi. Za kar je svoj potencial in prosti čas žrtvovalo več deset ljudi, bi lahko sicer hitreje in ceneje naredil en bager, ampak "delovne brigade" so imele tudi vzgojno, kolektivistično agendo.
Za vzor brigadirjem, pa tudi ostalim delovnim ljudem in občanom, pa je oblast nudila profesionalne "udarnike". Najbolj znan je rudar Alija Sirotanović, ki je premagal celo samega Alekseja Stahanova!
Tale stvar, "Očistimo Slovenijo v 5 urah", je pač tipična "udarniška akcija". Cvet slovenskega naroda si bo ukradel zasluženo prosto soboto in se prostovoljno zagnal nad smeti, si prizadeval preseči normo (100 kg v 5 urah) ter si vmes krepil kolektivnega duha. Namesto komunajzarske, pa bo vmes mantral ideologijo eko psihoze. Organizatorji pa bodo med udeleženci gotovo našli kakega junaka udarnika, stahanovca, ki bo uspel lastnoročno preložiti 3 tone smeti. Namesto "Junak socialističnega dela", pa bo na njegovi znački pisalo "Junak ekološke borbe" (ali pa kar "Eko-Bio-Psiho", medaljo "EBP" bo podelil sam Predsednik).
Gotovo bo lepo, kot nekoč na "delovnih brigadah" pa bo tudi med Čiščenjem Slovenije vzcvetelo nešteto ljubezni (subtilni vonj feromonov se prebije tudi skozi najgostejši smrad smeti), pokojninsko blagajno pa bo nekoč rešil takozvani Očiščeno Slovenski Baby Boom...
.
Srečno, hrčki!
.
Torej, hrčki, hitro vsak k svojemu kupu smeti (kdor želi zadnjo soboto pred Hitlerjevim rojstnim dnevom preseči normo, že nekaj tednov skrivaj kopiči zalogo). Stvar je resna, to ni hec - če kaka familija v tistih 5 urah ne bo sproducirala 400 kg - takoj na črno listo! Mnogi bodo, po analogiji s koloradskim hroščem, tisto soboto primorani žrtvovati pralni in pomivalni stroj, pečico, hladilnik in še regal v dnevni sobi - 400 kg ni malo! Ampak ti so si sami krivi.
Če ste se zadnje dni kaj sprehajali po slovenskih gozdovih, ste gotovo naleteli na čudno veliko skrbno zloženih kupov pristnih slovenskih smeti - pravi Slovenci se že dolgo skrbno pripravljajo.
.
Nekoč so rekli: "Mi gradimo cesto - cesta gradi nas!"
Ampak povedati se da tudi drugače:
Mi grabimo smeti - smeti grabijo nas!
Mi čistimo Slovenijo - Slovenija čisti nas!
.
Avtor izjavlja, da za svoje pisanje ne prejema plačil piarovskih agencij, smetilnega ali smetarskega lobija.

12 komentarjev:

  1. Če upoštevamo še, da je pobudnica akcije katoličanka, dobi stvar srhljive razsežnosti. Gre za koordinirano akcijo VSEH centrov moči v Sloveniji, ki ne more biti drugega kot krinka za nekaj strahotno zloveščega, kar se bo zgodilo medtem, ko bodo naivne množice brskale po domnevnih smeteh. No, ampak če se zanašamo na zdravo ljudsko pamet in instinkt, ki se je tako odlično izkazal v garažni aferi, potem ljudje ne bodo nasedli. Ker vendar VSI vedo, kaj se dogaja, tudi to, da je ilegalnih smetišč v resnici le 10% tiste številke, ki jo navajajo. Prav tako so (z namenom ustvarjanja psihoze) potvorjeni in groteskno napihnjeni podatki o onesnaženosti pitne vode. Najbrž vsak prebivalec Ljubljane ve, da je Ljubljanica primerna za kopanje IN ribolov, v vseh svojem toku. Vse ostalo so manipulacije zlobnega šerifa, ki namerava monopolizirati vodotoke na območju glavnega mesta. Pametni ljudje tudi ne ločujejo odpadkov, ker je tudi to, seveda, samo še ena metoda pranja možganov...

    OdgovoriIzbriši
  2. tista povezave ""lepo, kot nekoč na “delovnih brigadah"" pove vse o takih horuk akcijah: udeleženci so naredili šoferski izpit in zaplodili nekaj otrok (živ primerek MDB je posranec anderlič, ki je uspešno izpolnil oba cilja).

    le bedaki in konji, poleg tretjerazrednega predsednika, padejo na teke epp finte, ki so garantirano brez učinka!

    čez teden dni bo nova svinjarija nadomestila odstranjeno.

    preventiva, kekci, ne kurativa !!!

    OdgovoriIzbriši
  3. @adj:
    tista bejba je zelo simpatična, nisem pa vedel, da je katoličanka - meni zgleda bolj, kako se že reče, New Age, taka hipijevka.
    seveda je pa res, da so tokrat na isti liniji RKC, komunajzarji, Miro Senica, Država, Mediji in Banke :))

    @anonimni:
    pa saj akcija je dobronamerna, predvsem je pa res impresivno organizirana in izgleda, da bo zažgala.
    ta silna kampanjskost (točno en dan, natanko 5 ur) pa, tu ni kaj, pač spominja na bebavost minulih časov.

    .
    sicer je pa takih združevalnih, udarniških, kolektivizacijskih akcij najbrž manjkalo. bojim se le, da se bo narod, zaslepljen zaradi branda "Očistimo Slovenijo", stepel z Romi, ki ne reciklirajo kampanjsko, ampak vseskozi, zraven so pri vsakem kosovnem odpadu, pa tudi za kovine so strokovnjaki.
    17. aprila bo črna kronika polna takih: "Slovenci se tepejo z Romi pred bronastimi spomeniki, masaker preprečila Policija"

    predvsem pa ne zapisanega jemati preveč smrtno resno, kot osebno žaljitev - danes je vendar 1. april :))

    OdgovoriIzbriši
  4. Minulo soboto naj bi potekala malo podobna akcija čiščenja Barja. Ne vem, koliko je uspela glede na slabo vreme, a že dan zatem sem pod jarkim nedeljskim soncem odkril ogromne zaloge svinjarije, ki je tako lepo skupčkana, da samo čaka na odvoz. Kakšnega od nahajališč, ki več kot pokrije potrebe po 100 kg na osebo tudi za zelo velike družine, sem pripravljen razkriti za malenkosten znesek. Ponudbe sprejemam pod šifro "Petrov zgodovinski hrošč". :-)

    OdgovoriIzbriši
  5. Ja nekateri radi kritizirajo. Meni osebno se zdijo take akcije potrebne da se malo obudi kolektivni duh in stopijo ljudje skupaj ne pa da vsak gleda le na lastno rit.
    Povezava z Hitlerjem je pa tako brez potrebna. Če avtor ne bi opozoril na ta datum se ga večina niti spomni ne. Delovne brigade bi lahko pa nazaj ustanovili pa dali brezposelnim in ljudem na socijalni možnost da naredijo nekaj koristnega za Slovenijo namesto da ležijo doma. Po vrhu bi jim lahko ponudili še kakšno dodatno plačilo in hrano ali obutev. Drugače pa adijo socijalna! Bi bilo v državi takoj pol manj brezdelnežev!

    OdgovoriIzbriši
  6. Ni katoličanka....jo poznam!

    lp

    OdgovoriIzbriši
  7. A ne bi enkrat za spremembo prenehali iskati politične razloge za akcijo in se je enostavno samo udeležili.

    OdgovoriIzbriši
  8. Kot teli, a ne, Dejan?

    http://mojevro.finance.si/277159

    Niso iskali nobenih političnih razlogov za akcijo. V kamere medijev pa so tam trčili zgolj po naključju. Trash!

    OdgovoriIzbriši
  9. @Dejan:
    nisem mogel. enako kot se mi je muka kazat na pokopališču točno za 1. november. moj greh je pač, da nimam črednega nagona, ampak ravno obratno. vem da je to Velik Greh - ampak tak pač sem :)

    sicer sva pa s tamalim pravkar prišla z bicikliranja po mestu, kjer sva na leseni brvi med Tromostovjem in Šuštarskim, ne boš verjel - nabasala na samega Zokija! brv je tesna, na njej gužva, Zoki pa se je točno pred najinim beciklom menil z eno blindirano bejbo, pa jo malo bolje pogledam in, ne boš verjel - čisto prava Vika Potočnik! lep dan je, fajn izlet je bil, le za ta dogodek ne vem, kako ga interpretirati - je to "nagrada" ali "kazen"...?
    :))

    OdgovoriIzbriši
  10. "Nagrada"?!
    Kazen je to, sine, kazen. In to huda.
    V naši vasi smo recimo že lani nehali odganjati zimo s kurenti in uporabljamo le še Zorangutana. Z wicked Vika witch pa strašimo otroke, ako s paše ne priženo enako ali več glav...

    OdgovoriIzbriši
  11. 1.
    Ziher se nam obeta kakih pet ovčjih slik s čistilno tematiko - je res?

    Razen če ravno to, da pričakujem ovčje slike s čistilno tematiko v bistvu preveč prozorno in jih ti ravno iz subverzivega efekta ne boš naslikal :)?

    2. Članek o kartelih... Bo?

    LP Peter

    OdgovoriIzbriši
  12. Vi, avtor, kdorkoli že ste, s temle svojim kodiranjem oziroma dekodiranjem raznih datumov in pripadajočih dogodkov ... predlagam, da čimprej pišete Danu Brownu, mogoče bo pa nova uspešnica.
    Sam se raje podam v naravo pobirat smeti in potem spet in spet v neokrnjene lepote narave, kot da bi se ubadal s takimi nebulozami, kt se vi.

    Res je, vzel sem si čas, da napišem tale komentar, čeprav se mi, iskreno povedano, zdi škoda časa in besed za pogovor s tako mislečimi ljudmi. Pišem torej vseeno; to pa samo zato, ker se mi zdi, da lahko vsak pozabi na Hitlerja, Stalina ali Tita in spozna, da so okoli nas veliko vrednejše stvari za katere se je vredno potegovati. Če bi veliko ljudi razmišljalo tako kot vi, dragi moj razmišljujoči oslikarstvuinšečem (očitno predvsem o še čem), potem bi ptičje petje utihnilo, nebo pa bi prekrili črni oblaki izza katerih bi kukal in se nad nami režal sam strah in trepet, gospod Adolf osebno.

    Vzpostavljanje strahu in iskanje zarot dela ljudi vodljive v čudnih smereh.

    Pa lep ekološki pozdrav!

    OdgovoriIzbriši