sobota, 10. april 2010

Masaker v Katynskem gozdu

Poljakom se je danes zgodilo to, kar je Slovencem predlagal Slavoj Žižek. Le da je Žižek v zvezi z obglavljenjem Slovenije razmišljal o bombi pod Cankarjevim domom, kot smo slišali v slavnostnem govoru letošnjega govorca na proslavi ob podelitvi Prešernovih nagrad.
.
Po 70 letih je Poljska ponovno obglavljena.
.
.
Takoj po tem, ko je leta 1943 predsednik poljske vlade v izgnanstvu, Wladyslaw Sikorsky (ne zamenjujte ga z ruskim izumiteljem helikopterja), prosil Mednarodni Rdeči križ, naj razišče pokol v Katynskem gozdu, je umrl v sumljivi letalski nesreči.
.
Danes se je prijateljski Poljski zgodila strašna tragedija. Lahko izrekamo sožalje, lahko razmišljamo o simboliki, ali celo snujemo teorije zarote - ampak tragedija zato ne bo nič manj strašna... Lahko se jezimo, zakaj se je celotna državna elita peljala v istem letalu (ali s tem v zvezi ne obstajajo pravila?!) - ampak za nazaj se ne da ničesar spremeniti...
Sožalje.
.
Pokojnih se ne da nadomestiti. Je pa dejstvo, da obstaja predsednikov klon.
Brat pokojnega predsednika Poljske, Lecha Kaczynskega, je genetsko identičen, enako star in je bil vzgojen v enakih okoliščinah. Boljši klon niti teoretično ne obstaja.
Jaroslaw Kaczynski je bil še pred 3 leti predsednik poljske vlade, v času, ko je Lech že bil predsednik države. Ja, nekaj časa sta Poljski načelovala enojajčna dvojčka.
Vsaj Lecha Kaczynskega bi lahko v nekem smislu nadomestil Jaroslaw...

3 komentarji:

  1. Žižek je predlagal, da se v zrak vrže polno dvorano kulturnikov. Državni vrh na teh prireditvah ni množično udeležen.

    OdgovoriIzbriši
  2. spodobi se biti korekten, "predlagal" ni najboljša beseda (ti si jo le ponovil za mano, s pepelom se posipam jaz). "predlog" implicira dejavnost v smeri uresničitve, Žižek česa takega seveda nikakor ni imel v mislih. on je tisto pač prijavil, navrgel, kot provokacijo.
    CD avditorij je pa na tisti proslavi kar bogat, če bi naenkrat izpuhtel, bi bili precej obglavljeni, tu se nima smisla sprenevedati. se pa ne spomnim, kdo od državnega vrha je letos sedel v prvih vrstah, ampak navadno smo tam videvali tudi predsednike in ministre.
    jaz sem denimo videl že Tuerka, kako je na fuzbalu klical "šampijooni" in Pahorja, kako je v živo navijal za nekega boksarja - pa bi se izogibala CD?

    za vsak slučaj prilagam še Žižkov citat:
    "...Po mojem bi bila največja usluga slovenski umetnosti, če bi – zdaj prihaja na dan moja teroristična plat – pod Cankarjev dom, ko so tam zbrani vsi kulturniki, podstavili veliko bombo, tako da bi vse razneslo in bi jih bilo, če rečem tako zelo neokusno, še več kot v tisti jami, ki so jo nedavno odkrili, nato pa bi jih lepo, dostojno pokopali. Potem bi mogoče nastalo kaj dobrega."
    vir

    OdgovoriIzbriši
  3. Ja, saj, na fuzbalu, boksu, v Planici se radi pokažejo. Na kulturnih prireditvah precej manj, sploh pa komaj kdo na razstavah. Mislim, da bi jim množice to štele celo za slabo, če bi se ;)

    OdgovoriIzbriši