četrtek, 11. marec 2010

Državni udar

Padli za svobodo
.
Bistvo pasje afere ni v procesnih podrobnostih vrnitve nevarnih štirinožcev lastniku.
.
Kužki so žrtvovali svoja življenja,
da bi opozorili na to, da so žrtev dolgoletnega sistematičnega posiljevanja, da je elita
izgubila stik z realnostjo, da je celotna družba
talec takih in drugačnih omrežij in da je
medijska scena podvržena cenzuri.
.
Življenja so žrtvovali, da so pokazali, da je Slovenija gnila.
Ampak niso umrli zaman - odslej bo marsikaj drugače.
.
Dildomafija proti plebsu
.
Včeraj je minister Pogačnik odstopil. To mi ni všeč, ker nas je s tem prikrajšal za parlamentarno razpravo o interpelaciji. Smo pa seveda vsi slišali Pahorja, da bomo zadevam kljub temu prišli do dna - in treba ga je seveda držati za jezik.
No, razprave o interpelaciji pravzaprav ne bom pogrešal. To bi bil teater s figo v žepu. V početju SLS in SDS, to je preveč očitno - ni bilo pravega žara. Še največ ga je bilo pri Jelinčiču, ampak ta je vmes že javno priznal, da se mu zdi podmizno mešetarjenje z glasovi SNS nekaj normalnega - četudi bi torej tole zadevo kazensko preživel, bi moral biti politično mrtev.
Žerjav se zdi poštenjak - najbrž najprej niti sam ni vedel, da je bila v zadevo Baričevič globoko vpletena SLS (Sonja Bukovec, Deja Baričevič - pa tudi za Vido Čadonič Špelič se zdi, da je od začetka igrala po tistem konspirativnem planu) - ampak žar ga je hitro minil.
Težko bi bilo tudi ne opaziti očitne zadržanosti sicer precej bolj zagnane vodilne stranke opozicije. Tudi Janša je čudno dolgo molčal. Interpelacijo SLS je podprl precej mencavo.
.
Čeprav je Školjčeva shema nastala kot del kampanje LDS za ublažitev škode, je vseeno uporabna (če zanemarimo čudna razmerja v velikosti fotografij). Hobotnica se razprostira široko, nikakor ni omejena na nominalno levico. Nekaj pa vseeno manjka.
18.2. je Barsos sklical tiskovno konferenco, kjer je zavrnil kakršnokoli povezavo z afero Baričevič. Pazi zdaj to - PR performance so izvedli v galeriji Equrna. Nobena skrivnost ni, da Equrna pripada dinastiji Brejc - Virant, povezave s SDS in Zborom za republiko ni težko najti. Stvar me je, priznam, precej začudila - nekako ni v navadi, da bi v Equrni gostili tiskovne konference zasebnih podjetij. Glede na občutljivost dildomafijske afere enostavno ne razumem, kaj se je bilo Equrni treba vpletati v zadevo. Lahko pa to dovolj razločno berem kot navodilo SDS bazi: "Ne vtikajte se v pasjo zadevo!"
.
Afera Dildomafija je razkrila, da je Slovenija talec omrežij. Da pravila ne veljajo za vse enako. Da ne obstajata leva in desna elita (spomnil sem se nekega Franeta Adama), ampak ena sama politično-gospodarska elita - in plebs. Da so mediji navajeni plesati po šepetu močnih PR agencij in drugih lobistov. In da je celotna politika v krču, v pat poziciji.
Politična elita se pri nas sploh ne obnavlja - v glavnem 20 let gledamo ista imena. V vseh možnih kombinacijah smo jih že videli, nekateri so zamenjali po 5 strank, vsak je že z vsakim nečistoval, koaliral ali vsaj koitirali. Ne govorim o strukturiranju nominalne levice in desnice - duhoviteži prestopajo med bloki! Pucko je le eden, ampak puckov je nešteto.
Po 20 letih burne tranzicije - tile eni in isti obrazi vsi o vseh vse vedo. Nobena afera se ni razčistila - zapor sta videla le tisti Danilo K, ki ga je izvlekel Drni, in Šuštar, ki so ga slučajno dobili z roko v marmeladi. Nihče nima interesa, da bi se kaj razčistilo - raje si grehe beležijo v skrivne zapiske in dopolnjujejo kartoteke. En drugega imajo v šahu in to je edina garancija miru - povsem enako, kot svetovni mir zagotavlja jedrski arzenal velesil. Da je to konec parlamentarne demokracije, nikogar ne skrbi. Razmerje med nominalno levico in desnico, pa med kakršnokoli kombinacijo pozicije in opozicije - že davno ni več iskreno. Če se kompletna politična nomenklatura pod mizo medsebojno drži za goltance, parlamentarna demokracija ne more funkcionirati. Vse, kar vidimo, je farsa. Zares se trguje le pod mizo.
.
Naj prvi vrže kamen tisti, ki je brez greha!
.
Ker so, resnično se zdi, vsi pokvarjeni, se je v naši močvari vsak poskus razčiščevanja velikega kriminala končal s tovrstnim sklicevanjem na Sveto pismo. In še jaz se križam, ko berem današnje forume.
Jasno je, da KK ni nobena devica - marsikaj bo morala še pojasniti. Ampak dokler nasedamo na zgovarjanje na vezano trgovino: "Kako boš ti mene - poglej se, jaz bi moral tebe!", se ne bo nič premaknilo. Ja, bolje bi bilo, če bi se stvari raziskale že kdaj prej - ampak to ne pomeni, da katerekoli posamezne zadeve ne bi smeli presojati neodvisno od vseh drugih in izključno glede na zakonitost. Če je vsa tista teatralnost Čiste lopate zvodenela brez epiloga, ne pomeni, da mora tudi ta! Pa naj se začne z Južno, čeprav je "Janšev"! Pa naj se začne z Jelinčičem, čeprav je rekel, da ni član Dildomafije! So what - to in to je kaznivo, plačaj!
Če se pa kdorkoli spomni še kogarkoli ali česarkoli drugega, naj prijavi, naj se razišče. Konec vezane trgovine!
.
Glasovi in nepremičnine - dobra roba!
.
V akciji Prijatelj - Pogačnik - Jelinčič je prišlo na dan, da je na določen način trgovati s poslanskimi glasovi in nepremičninami - kaznivo. Nešteto podobnih primerov se spomnim, ki so se končali brez epiloga, celo brez ovadb, zato je stvar izjemno poučna. Ampak če se končno uveljavljajo standardi, lahko skozi novo prizmo presojamo marsikaj.
Nekoč je direktor Stanovanjskega sklada Edvard Oven v času mandata čudno obogatel, pa nikome ništa. Nekoč je državna sekretarka na finančnem ministrstvu Milojka Kolar čudovito trgovala z zemljo izolske bolnice - pa nikome ništa. Nekoč se je zdelo, da so razkrinkali mafijske posle SLS pri trgovanju s parcelami Sklada kmetijskih zemljišč - pa so ovadbo Marje Majer Cuk čudežno zavrgli. ...
Najdražje avtoceste na svetu imamo - pa se kobajagi ni niti enkrat zgodilo, da bi razni funkcionarčki zastonj kupili zemljo, nato pa čeznjo zlobirali potek trase in si omastili prste z odškodninami... Naša Primorska je kot iz škatlice - in enkrat samkrat se ni zgodilo, da bi ugledni omreženec praktično zastonj od občine kupil parcelo s podrtijo, katere vrednost bi se čez noč postoterila... Res, fajn se mamo.
.
Ampak ker nas je Policija končno naučila, kaj je narobe, lahko s pridobljenim znanjem nekaj konkretnih zadev podrobneje pogledamo.
Narobe je poceni kupovati in drago prodajati za znanega naročnika, so oznanili Prijatelju. No, leta 1994 je tiskarna Ljudske pravice dala naprodaj svojo stavbo, ampak država je ni kupila, ker je ekspertiza, ki jo je pripravil prof. dr. Roko Žarnič iz Fakultete za gradbeništvo in geodezijo, danes minister za okolje, pokazala, da zaradi potresne neustreznosti ni primerna za selitev Pravne fakultete. Stavbo je za 13,3M dojčmark kupil nek Center za gospodarsko svetovanje. Nato je senat Pravne fakultete v dogovoru z Gabrovim Ministrstvom za šolstvo in šport dal pobudo, da se stavba kupi in vlada je junija 1996 sprejela sklep, da bo kupila stavbo od Centra. Nakupna cena je znašala okrog 18 milijonov nemških mark ali za 4,7 milijona več kot malo prej (36 % več) - in nikome ništa.
Narobe je nenačelno trgovati s poslanskimi glasovi, so oznanili Jelinčiču. No, leta 1996 je nominalna desnica zmagala na parlamentarnih volitvah, ampak ker je kao samoumevno (!?), da se poslanca manjšin prištejeta k nominalni levici, je za Drnovškovo vlado zadoščal prestop nekega Cirila Pucka. Pazi, iz SKD v LDS! Iz enega bloka v drugega! Nakup Pucka je v posmeh izidu volitev - omogočil levo vlado! Pazi, ni šlo za obljubo parcele za gradnjo piramide - šlo je za vladni mandat v času tranzicije! In nikome ništa.
Ampak zanimiv je tudi čisto svež primer - v aktualni koalicijski pogodbi, celo v programu, s katerim so zmagali na volitvah, piše, da bodo ukinili možnost dvojnega, župansko-poslanskega funkcionarstva. Pazi - s tem programom so bili izvoljeni. Pazi - pred glasovanjem so se prešteli, glede na javno zatrjevanje bi morali stvar izglasovati! Pa je niso. Večina poslancev županov je v zameno za lastno korist - zlorabila same sebe. V notranjih bitkah teh junakov koalicije - so župani podkupili poslance. Vsak teh poslancev-županov je prodal svoj drugače deklarirani poslanski glas - svojemu osebnemu županskemu interesu. Policija tu ne potrebuje prisluhov - trgovina je povsem na dlani! I nikome ništa.
.
Dovolj je žoganja!
.
Nehajmo govoriti o "naših" in "vaših". Dobro, na začetku tranzicije mi je bil Omanov idealizem: "Ni važno, če je pismen - glavno je, da je naš," simpatičen. Ampak Slovenija je 20 let kasneje že stara kurba. Neštetokrat posiljena, na vse načine, v vseh možnih kombinacijah. Potrebna... No, potrebna je predvsem korenite prenove. Nategovanje obraza in pumpanje sala ne bo dovolj - zdraviti je treba kronične bolezni.
Politika je pri nas delovala kot toleriranje fevdov. In končno se zdi, da je ta tabu padel. Nihče ne sme biti nedotakljiv. Tisti, ki zasedajo položaje, kjer se sprejemajo vplivne odločitve, pa morajo biti skrajno nadzorovani.
Res je, LDS kontrolira 2 državotvorna resorja, pravosodje in notranje zadeve, kar ni higienično. Po forumih je zato zadnje akcije Policije, opazil sem, popularno opisovati kot osebno maščevanje Katarine Kresal. Še več - Jelinčiča naenkrat lahkotno predstavljajo kot nekakšnega absolutnega pozitivca, ki je nedolžna žrtev njene zarote. Kar je debilno - tip je vendar pod mizo Pogačniku prodajal vse, za kar se je javno zavzemal, a ne. In strah, da je Policija talec LDS, je po moje odveč. Tudi če se je tako začelo - je duh ušel iz steklenice.
Ne le, da se za goltance ne držijo več pod, ampak nad mizo (Jelinčič in KK bosta vsaj nekaj časa obračunavala javno in odkrito) - padli so tabuji in klima v družbi se je spremenila. Ljudje so postali pozorni, novinarji so se naenkrat prebudili - zdi se, da se v družbi spet končno vzpostavljajo prave vrednote. Policija, sploh okrepljena z dobro plačanimi kriminalisti iz FBI - se bo, ali pa se že začenja obnašati drugače. Slej ko prej bo odrekla pokornost politiki, nehala bo iskati podmizne kravje kupčije. In nagradne bonuse začela iskati v ugledu pred ljudstvom. Res.
.
Iz tele politične krize, krize odsotnosti vrednot in sprevržene morale - nas lahko spravi le delovanje inštitucij pravne države. Ne politika - ampak avtonomija nadzornih inštitucij. Nadzor mora biti oster, brezobziren. Nadzorne inštitucije morajo politični nomenklaturi zrasti čez glavo.
Zato sem vdor organov represije v slovenski Parlament spremljal z naklonjenostjo. Ni kaj - tako globoko smo zabredli, da mora politične kulture, osnovnih norm parlamentarne demokracije - Parlament naučiti Policija.
Stvar ima le eno lepotno napakico. Kadar kje po svetu nadzor nad državo prevzame organ represije, temu rečemo - državni udar.

9 komentarjev:

  1. "novinarji so se naenkrat prebudili - zdi se, da se v družbi spet končno vzpostavljajo prave vrednote. Policija, sploh okrepljena z dobro plačanimi kriminalisti iz FBI - se bo, ali pa se že začenja obnašati drugače. Slej ko prej bo odrekla pokornost politiki, nehala bo iskati podmizne kravje kupčije. In nagradne bonuse začela iskati v ugledu pred ljudstvom. Res."

    bodisi ves nekaj, cesar javnost ne ve, ali pa si nerazumno optimisticen. sam sloveniji napovedujem zanesljiv trend navzdol vsaj 10-15 let; state capture in de facto sprejemanje le-tega s strani zblojenega folka sta enostavno pregloboka ... pravis da nismo imeli prenove politicnih fac ze 20 let -- res, and god knows we need one, ampak kdo pa stoji naslednji v vrsti: poglej si mlade poslance v dz, poglej si studentske funkcionarje, poglej si katarinco; ce parafraziram, ti ljudje ne bodo imeli zblojenih govorov na drazgoskih proslavah, ker cenijo nob, ti ljudje bodo imeli zblojene govore na drazgoskih proslavah, ker se splaca reci da cenis nob -- in to je se slabse od tega kar mamo zdaj.

    osebno navijam za cimprejsnji bankrot slovenije in zunanjo prisilno upravo, slovenci so preneumni za samostojno drzavo v globaliziranem modernem svetu

    OdgovoriIzbriši
  2. Sindroma "naši-vaši" ali "titoisti-janšisti" se ne bomo znebili, dokler ne bomo kolikor toliko enotno razumeli zgodovine od leta 1941 naprej, pravzaprav tudi nazaj, saj je zaradi revizije, ki se je zgodila v obdobju 1941-1991, naše celotno (prevladujoče) dojemanje zgodovine premaknjeno. Vsi akterji v sedanjosti so talci svojega odnosa do zgodovine, enako pa velja tudi za vse ideje/aktivnosti, ki jih zastopajo.

    Bojim se, da nas iz te (družbene) krize ne more spraviti NIČ. Stvari se lahko samo slabšajo in to še dolgo časa. Dogaja se vojna vseh proti vsem za koščke življenske energije, ljudje gledajo le na svojo osebno korist, prednost dajejo materialnim dobrinam (oz. udobju) pred medčloveškimi odnosi in ob tem ne vidijo, da s tem najbolj siromašijo svoje lastno življenje.
    Katarza pride šele takrat, ko se ljudje streljajo in koljejo in uplinjajo na veliko. Od tam smo pa še daleč. Prva svetovna vojna je morala najprej prinesti še komunizem, fašizem in nacizem ter II.sv.vojno, šele potem je prišlo do katarze. Primerjajte Ljubljano leta 1913 in 1945 in boste videli, kako daleč smo še od katarze.

    Če kot narod nismo premogli energije, znanja in elit, s katerimi bi uspeli zadržati kulturni nivo iz obdobja med obema vojnama, ampak smo se spustili do tukaj, kjer smo zdaj, zakaj bi bili sposobni zdaj, ob tej energiji, znanju in elitah, svoj kulturni nivo izboljšati? Če nismo zmogli niti toliko truda, da bi stanje vzdrževali, zakaj bi zdaj, ko smo že čisto v riti (in to pasji!), zmogli celo toliko energije, da bi stanje izboljšali? Račun se ne izide.

    OdgovoriIzbriši
  3. @Bojan:
    samo 2 možnosti vidim:
    - ali bodo nadzorne inštitucije ("Policija" pomeni policijo, tožilstvo, sodstvo, Soršaka, Žuglja, protikorupcijsko komisijo itd) uspele zrasti politiki čez glavo
    - ali pa bo vse skupaj implodiralo.

    @Beduin:
    Pripomoček za spopad z zgodovino ;)

    OdgovoriIzbriši
  4. Situacija je v resnici precej brezupna, zgornji zapis pa še vedno preveč optimističen. Slovenijo bodo še nekaj časa gor držali le uspehi naših športnikov. S tem bo nadaljevanje družbeno-politične katastrofe za nekaj časa preloženo, a potem bo še veliko huje, preden bo kaj bolje.

    OdgovoriIzbriši
  5. @peter - fantastično. takrat tega bloga še nisem poznal, ampak s tem "učbenikom" ste me pa pošteno nasmejali.

    Mi pa tudi omogoča pokazati na pomen tistega, kar sem zapisal zgoraj. Ker se glede zgodovine "v grobem" strinjava, bi se brez težav lahko pogovarjala o čemerkoli, tako kot bi se dva titoista (zanemarimo, da titoisti manj racionalno gledajo na svet in bi se zato lažje sprli).

    OdgovoriIzbriši
  6. Že nekje pri polovici zapisa mi nekaj ni štimalo, no pa je naposled prišlo na plan z zadnjim stavkom. Ne vem, kaj bi me manj motilo: tvoj optimizem vključno z zadnjim stavkom ali Ervinatorjev pesimizem. :-(

    OdgovoriIzbriši
  7. Tudi jaz mislim, da je članek čisto preveč optimističen. Pravkar sem prebrala v Financah, da Policija ugotavlja, da Baričevič ni bil umorjen, da na prizorišču ni bilo druge osebe, da so bili psi poškodovani, da pa se vzroka poškodb ne da ugotoviti ...
    Če pa verjameš, da je Policija pri zadnjih aretacijah ravnala avtonomno in neodvisno, si pa res naiven.

    OdgovoriIzbriši
  8. zaključek sem spisal v nasprotju s svojimi razumljivimi refleksnimi pomisleki. LDS, KK in Zalar, bohpomagi, na čelu notranjih zadev in pravosodja. Goršek osebni protežiranec KK, brez razpisa, še zakon so spremenili posebej za to. FBI v prostorih RAM investa, KK in tisti dobitnik glavnega zadetka iz potlačene LDS afere SIB banka pa skupaj malo kar tako, ne da bi se poznali, naokoli razmetavajo Harleye…
    ampak vseeno mislim, da se je kdaj dobro narediti naivnega kot Pahor. za zapisanim stojim.

    nadzorne inštitucije, ki delujejo:
    Soršak.
    Žugelj.

    Policija, tožilstvo in sodstvo se morajo še dokazati, Kos pa tudi ne vem, koliko je vpleten v medsebojno podmizno držanje goltancev… naj se še on dokaže, zdaj ima velik urad v lepih dragih prostorih (razen če ga bojo nastavili za šefa v nekih drugih novih lepih dragih prostorih)

    edina inštitucija “nadzora”, ki po moje resnično ni vredna pol kurca, pa je seveda Parlamentarna protikorupcijska komisija.
    predsednik: Marinič (lektor nemškega jezika)
    član: Prijatelj (ljeva ruka desni džep)

    OdgovoriIzbriši
  9. Bimbo, jaz nisem pesimist. Napisal sem, da bo šlo Sloveniji kdaj tudi bolje. :)

    OdgovoriIzbriši