petek, 20. februar 2009

Hrvate v plexus solaris

Preberem včeraj v Delu, da so se Hrvati lotili odstranjevanja remek del nekega našega duhoviteža. V to, ali je to prav in ali je njihov način primeren, se ne bom spuščal. Lahko pa vama razkrijem svoje osebno prepričanje, da tisti za lase privlečen šarlatanski izgovor za "umetnost" kazi daleč preveč zelenic. In, ja, čutim tudi s hrvaškimi zelenicami.
.
Berem da se tisto, kar jim je podtaknil naš duhovitež, in kar Hrvati sedaj čistijo, imenuje "projekt Litopunktura Zagreba". Berem, da se naš duhovitež boji, da bi Hrvati izkopali tudi njegovo remek delo na Jarunu, z naslovom: "Solarni plexus Evrope".
.
"V plexus" je podobno neprijetno, kot "na gobec". Hrvate je zabolelo, ko so končno ugotovili, da jih je naš duhovitež dobro po gobcu, hkrati pa jim je izpulil še precej denarja. Plexus - pa pa! :))
*
Zdaj pa še malo zares. Nedolgo nazaj sem objavil protest zoper utemeljitev zadnje podelitve Jakopičeve nagrade.
Pred čemer sem svaril tam, se zdaj dejansko dogaja!
.
1. Dvomljivo "utemeljena" nagrada dvomljivemu početju, ki se šverca kot umetnost, v samem vrhu slovenskega umetnostnega sistema že funkcionira kot objektivna referenca:
"Zoper ravnanje je protestiral tudi kolektiv ljubljanske Moderne galerije z opozorilom, da je Pogačnik dobitnik najvišjega slovenskega nacionalnega priznanja, Jakopičeve nagrade."
.
2. Slovenska kulturniška srenja je definicijo realnosti prilagodila blodnjam Marka Pogačnika:
"Iz Ljubljanske Moderne galerije so v posebnem pismu zapisali, da »z vso resnostjo podpirajo odpor zoper nerazumljive poteze in uničevanje ekološke umetnosti Marka Pogačnika«"
.
Adijo pamet!
In lahko noč.

2 komentarja:

  1. A ni Marko Pogačnik tudi avtor našega prelepega državnega grba?
    Grb deluje prek treh energijskih polj, ki nastanejo na osnovi geometrijskega pravila, po katerem je grb konstruiran. Grb “vdihava” kreativne sile skozi trikotnik zvezd na vrhu. Pri pretoku skozi grb se sile oplemenitijo s sporočili, ki so kodirana v grbu kot kozmogramu.
    Sem se spomnil ob tem: To je projekt Litopunkture Zagreba, za projekt s področja ekološke umetnosti. Nastal je na podlagi desetletnega dela z Zagrebom, pri katerem sem raziskal vitalni organizem mesta na vseh ravneh in skrbno izbral deset akupunkturnih točk, kamor sem postavil litopunkturne stebre z namenom, da se organizem zagrebške mestne krajine podpre na točkah, kjer je to najbolj nujno

    OdgovoriIzbriši
  2. to je ta. kaj si mislim o njegovi "umetnosti" sem razložil v "protestu".

    hec pa se resnično konča, ko za blodnje a la "litopunktura" svoj ugled na kocko postavi naša Moderna galerija!

    OdgovoriIzbriši