nedelja, 15. april 2012

Še 6 jih je padlo

"Nazadnje" so padle Opoldne nekega dne, Skrivno življenje čebel, Psihologi, psihiatri in drugi norci, Pride ženska k zdravniku, Vdovec in Dedu za petami, v tem vrstnem redu. Ker je zadnja od njih padla že sredi lanskega februarja, je za tale zapisek res že skrajni čas.
.
Opoldne nekega dne / Vinko Möderndorfer, 2008 (CZ, 2008)
Tranzicijski zmagovalec, debeluh, ima vse. Njegov retardirani brat dvojček ničesar. Potem se pa vse malo obrne, ups... Seveda je vmes tudi veliko kurbarije, kot se za našega Vinka spodobi. Fajn.
.
Skrivno življenje čebel / Sue Monk Kidd, 2002 (MK, 2007)
Nekaj kao proti rasizmu, cepljeno na čebelarstvo. Brezveze, zanič.
.
Psihologi, psihiatri in drugi norci / Rodrigo Munez Avia, 2005 (Didakta, 2008)
Nek družinski oče, ki ima rad curling (takoj pomislim na Vesno Zornik in tistega njenega vojaka), duhoviči o svojih izkušnjah s psihiatri. Knjiga je brezveze.
.
Pride ženska k zdravniku / Raymond Kluun, 2003 (MK, 2008)
Relativno mlad, uspešen reklamar, v prvi osebi o ženinem umiranju za rakom na dojki. Imata dveletno hčerko. Poglavja so opremljena s citati besedil pop pesmic. Doživeto, kruto, realistično, cinično, veliko kurbarije, povrh dejansko avtobiografsko. Čeprav je zgodba specifična, funkcionira tudi bolj splošno, kot kontemplacija o kompleksnosti sodobnega življenja. Proporočam!
.
Vdovec / Raymond Kluun, 2006 (MK, 2009)
Nadaljevanje prej omenjenega je še boljše. Še več kurbarije (Ibiza, Tajska), nato se s hčerko preselita v Avstralijo. Tip očitno nikoli ni imel nikakršnih denarnih težav, zato se lahko posveča izključno sebi, bejbam, zabavi in hčerkici. Tudi to je menda avtobiografsko. Kot rečeno, še boljše, kljub tečnemu beigbederjevskemu napihovanju. Priporočam.
.
Dedu za petami / Arto Paasilinna, 1977 (MK, 2006)
Prvoosebni pripovedovalec je vnuk, ki je odrasel brez očeta, ki je izginil v vojni, v kateri so Rusi po dogovoru s Hitlerjem Fincem ukradli Karelijo. Lovi svojega deda, dedu je za petami. Zelo zabavno, strašno pustolovsko, tale bogati kožuharski ded je res podjeten in z vsemi žavbami namazan. Na koncu se pojavi še srednji - njegov oče in dedov sin. Kakšna malenkost me je spomnila na Odbite arktične zgodbe. Zelo kratkočasno, kot pač pritiče Paasilinni. Priporočam.
.
Lahko noč.

1 komentar:

 1. Nice Post . . .:)

  may you want to stay in bali,you can book hotels in bali from my website (List of Bali Hotels Discount, Low Rates):  Bali Hotels

  Seminyak Resorts Bali
  Seminyak Hotels
  kuta Bali Hotels  Best Regards  Bali Hotels Management

  OdgovoriIzbriši