četrtek, 21. oktober 2010

Jahta tovarišice Simone Dimic

Slovenija je na lestvici novinarske svobode trenutno na 46. mestu na svetu. Od lani je padla za 8, od predlani za 16 mest. Pod novo vlado nas je prehitelo 16 držav. Stanje je precej slabše od tistega ob famozni peticiji 571. No, od leta 2002 pa smo padli že za 32 mest.
Zanimivo je vedeti, da se novinarjem danes bolje godi v Estoniji (9), Litvi (11), ZDA (20), Namibiji (21), na Jamajki (25), v Gani in Maliju (26), v Kostariki (29), Čilu (33), Hong Kongu (34), na Surinamu (35), v Urugvaju (37), Južni Afriki (38), Tanzaniji (41) in na Papui Novi Gvineju (42). Ampak glavno je, da smo za mišjo dlako prehiteli Bosance.
.
Jaz razumem, da je novinarjem v taki državi težko delati. Kljub temu pa to ne sme biti izgovor za slabo, površno delo. Naša novinarska srenja je po eni strani izjemno občutljiva na razne komande didžejem, naj koga smaknejo, ali na razne velike bele micibušije z dubajskimi tablicami - po drugi pa se leno, površno in nekritično predaja cenenemu copypastanju. Domnevna novinarska nesvoboda naj ne bo izgovor za lenobo! Resnica je namreč velikokrat enostavno dostopna, le domačo nalogo je treba narediti.
Oglejmo si poučen primer:
* * *
.
Jahta tovarišice Simone Dimic
.
Najprej naj poudarim, da seveda ne gre za njeno jahto, ampak govorim le o jahti, na kateri je tovarišica Simona Dimic pila kavo. Nikakor ne želim ničesar prejudicirati, sploh po tem, ko je tovarišica šefica kabineta SD predsednika vlade v Pogledih Slovenije takole razblinila vse dvome:
...
Mi lahko pojasnite še ta tretji misterij okrog vašega premoženja, okrog 23 metrov dolge jahte, ki naj bi bila registrirana v Avstriji. O tem je poročal Požareport?
To ni moja jahta.
Je pa to jahta vašega partnerja?

Ne.
Se pravi, ne vi ne vaš partner nimata nikakršne jahte v nikakršnem lizingu?

Jaz nisem bila lastnik te jahte, in to vam lahko povem. Za vse ostalo vprašajte koga drugega.
Kaj pa vaš partner?

To boste pa morali njega vprašati.
Ne želite odgovoriti?
Ne.
Pa ste bili kdaj na tej jahti?
Seveda. Kot še tudi na kakšni drugi.
Pa potem veste, čigava je?

Mene to ne zanima. Moja ni.
...
.
Laži in natolcevanja
.
O jahti tovarišice Simone Dimic, ki ni njena, so naši mediji v zadnjem času objavili kup ostudnih laži. Jaz sem jih sproti zaznaval, popolnega nabora virov se mi pa ne da sestavljati. Saj to zadošča:
.
- Menda je gnusno laž, da je jahta Princess V70 dolga 23 m, prvi objavil Požareport 4.9.10 (to samo sklepam, ker njegovih člankov ne plačujem). Vsekakor pa je sinoči v članku, ki se na omenjenega sklicuje, objavil nagnusno laž: "Mimogrede, za boljše razumevanje: jahta Princess V70 je dolga 23 metrov..."
- Finance so 7.10.10 nagnusno laž o 23 metrih ponovile, zraven pa pritaknile še dodatno laž: "...jahto italijanske znamke Princess V70..."
- v Pogledih Slovenije 14.10.10 je Slaku, če se prav spomnim, izletela celo nagnusna laž o tem, da naj bi bila jahta tovarišice Simone Dimic dolga le 18m, Traven pa je lagal o 23m.
.
Po tem pa se je sprožil pravi plaz - nagnusno laž, da je jahta tovarišice Simone Dimic dolga 23 metrov, so večkrat ponovile vse medijske hiše, vse spletne edicije. In ta nekritična copy-paste-baba-rekla-baba-kazala psihoza med našimi vrlimi, profesionalnimi, zatiranimi novinarji - nikakor ne pojenja.
Zato sem šel na lov za resnico kar sam, čeprav nisem slovenski novinar. Ali pa ravno zato. Tu je rezultat:
.
Resnica končno razkrita
.
Prvič, Princess ni italijanska, ampak angleška tvrdka.
To bi naši vrli novinarji lahko že davno vedeli vsaj zato, ker tam nabavlja tudi nekdanji minister, naj ga imenujem kar s hudomušnim vzdevkom, "Mister 4%". On se fura s takole.
.
In drugič, jahta tovarišice Simone Dimic, Princess V70, je dolga natanko 21.69 m.
Ponovimo skupaj:
21 metrov in 69 centimetrov.
.
To je kar 1.31 manj od lažnivega natolcevanja o 23 metrih. Še več - če upoštevamo samo dolžino plastike, brez tistega dela ograjice, ki na kljunu štrli čez, meri jahta tovarišice Simone Dimic pičlih 21,39 m. Ta podatek lahko preverite tule.
.
Ko smo že pri stvari, se pozabavajmo še z nekaj ostalimi podatki.
Kjer je najširša, meri 5.08 m.
Prazna izpodriva 35.5 t. Polna torej dobrih 40.
Tank za dizel sprejme 4.403 litre.
Jahta ima dve garaži.
Prednost jahte tovarišice Simone Dimic je tudi v tem, da ima prostore za služinčad povsem ločene - kabina za služinčad je na krmni strani strojnice.
.
* * *
Dovolj heca, končajmo bolj resno.
Po trenutni ceni, 1.18 ojra/l, stane poln tank dizla 5195,54 ojra.
Ali z drugimi besedami: da bi predsednik Vlade Republike Slovenije (ki, btw, komaj preživi s 3002 ojri neto) enkrat napumpal tank šefici svojega kabineta tovarišici Simoni Dimic, se mora posloviti od 1.73 svoje plače.
Živimo v državi, v kateri mora predsednik vlade delati 1 mesec in 3 tedne, da bi enkrat tankal polno svoji tajnici. Človek se ob tem vpraša, kdo je v resnici šef v kabinetu predsednika vlade. Je šefica Pahorjevega kabineta - tudi Pahorjev šef?
.
Dobro jutro.

16 komentarjev:

 1. Dobro jutro tudi tebi!

  Nominalni levičarji imajo jahte s kabinami za služničad?! Ahaha!

  OdgovoriIzbriši
 2. Pahor se mi pa res smili.....šefa ima v kabinetu in šefom se klanja.....komu je pa on šef...???

  OdgovoriIzbriši
 3. pa to ni res...:))))))))))))))))

  OdgovoriIzbriši
 4. Haha, bogi Pahor,M.

  OdgovoriIzbriši
 5. Da ne bodo en dan našli raztrgane nage tajnice z dildotom, ko se Boratu enkrat vtrga...

  OdgovoriIzbriši
 6. nisem našel podatka, koliko stanejo zimske gume za plovbo po severnem morju pred totalno otoplitvijo.

  OdgovoriIzbriši
 7. Lahko bi si mislil, da velja: kakršna plača, takšni podatki.

  Morda tista lestvica ne kaže zunanje svobode novinarjev, ampak stopnjo njihove notranje svobode oziroma osebne omejenosti. Le kateri od medijskih dirigentov bi zahteval točnost pri merah, če pa je vse skupaj prav namenoma skonstruirano bolj "t'ko na uč"?

  Ampak, zanimivo, da so naši pisuni v kratkem času že drugič padli na podrobnostih, ki jih sicer lahko v nekaj minutah preverijo na spletu.

  V začetku septembra je nek bebec ponoči divjal pred solinami in velik kos plastike z usnjem prav nemarno nasadil na nasip. Nikomur od poklicnih pisunov in "morskih volkov", ki so naslednjega dne krožili tam okrog, se očitno ni ljubilo prebrati oznake/tipa čolna. Vprašanje je tudi, ali so to znali storiti "organi", ki so morali priti na ogled. Pri "originatorjih" in papagajih vestičk je bilo prebrati vse mogoče, le točnega podatka nisem našel nikjer.

  Menda že najbolj bran časopis+spletišče pri nas, ki ima celo regionalne izdaje, je objavil nekaj bednih fotk "bralca-poročevalca". Posnel jih je čez pol solin. So tako prihranili nekaj ojrov za fotke? *ebi ga, saj je zastonj, ne, pardon, je brezplačen.

  Tisto nedeljo sem plul mimo in si zapomnil, da je bil nagravžno nasajen en solidno ohranjen Cranchi Endurance 33. Prave dolžine pa ne izdam. :-)

  OdgovoriIzbriši
 8. Vse, samo da se zapolnijo cajtungi z nepomembnimi oslarijami in ''raja'' misli, da zdej so pa enga res ujeli, medtem ko se taglavne ribe veselo mastijo naprej! ;)

  OdgovoriIzbriši
 9. Saj Pahor je Dimičevi rad "pumpal tank", posebej ko sta bila dolgo sama v Bruslju, kjer ni kaj početi. Ne verjamem pa, da bi mu za vsakič računala 1,73 plače. Baje mu je kar zastonj dajala. Čeprav - nič ni zastonj, kot se zdaj lepo vidi.

  OdgovoriIzbriši
 10. no, to je popularno, v enem dnevu takorekoč mesečni obisk. sem pogledal statistiko zadnjih 5 let in je padel absolutni dnevni rekord. jahta tovarišice Dimic je popularnejša od Hude jame in popularnejša celo od pasjejebcev!
  simptomatično je pa, da se ljudje bojijo komentirati, če pa že, se očitno bojijo podpisati, pa čeprav s psevdonimom. razen Bimba, svaka čast.
  .
  jaz sem na tale zapis kar ponosen, zdi se mi stilska bravura, prefinjeno prežeta s sarkazmom in dvoumnostmi. je pa res, da je nenaden slap priložnostnih bralcev črno-belo našpičen in se mu najbrž ne da poglabljati v finese, ki niso ravno na prvo žogo. naj torej malo razložim:
  .
  seveda je pri tej zadevi v resnici dokaj irelevantno, ali je jahta, s katero se fura Pahorjeva tovarišica šefica, dolga 24, ali 35 metrov.
  (je pa tudi res, da 23 metrov pač ni dolga in je zato čudno, da ta številka nikakor ne izgine iz obtoka - še sinoči je donela iz Sveta na Kanalu A.)
  .
  če ima torej kdo še kaj pridodati, naj lepo izvoli:

  OdgovoriIzbriši
 11. Peter, hvala za pohvalo. No, Bimbo ni noben junak. :-)

  Upoštevaj tudi, da tu spodaj vlada ena zahojena procedura za oddajo komentarja, ki malo bolj nerodnega ali vihravega človeka spravi v obup, tako da ubere bližnjico. Ta se potem prikaže kot Anonimni. Tudi jaz sem sem se enkrat že podal po tej stranpoti. ;-)

  OdgovoriIzbriši
 12. @Bimbo:
  pa ja... veš, en češki servis uporablam, "Blogger", od ene leve firme, "Gugelj", ne vem če si že kdaj slišu zanjo :)

  OdgovoriIzbriši
 13. Peter, Gugelj praviš? A tisti Gugelj, ki ima tudi ene zemljevide in iskalnik, pa slikce ti pomaga likat in spravljat, pa pred kratkim je kupil nekaj za filmčke kazat pa gledat, pa knjige tlači v računalnike in s čudnimi avti ljudi zalezuje po ulicah in hoče vedeti vse o njih? Ta Gugelj? Ne, ne poznam! Da ni Rugelj ali Žugelj?:-)

  OdgovoriIzbriši
 14. @"Anonimni":
  Gugelj je čist fajn, poleg tega je zgleden primer, kako lahko 2 anonimna mandeljca z dobrim produktom uspeta celo tam, kjer je največja konkurenca. Gugelj, btw, pravi, da si ti Bimbo, čeprav se spet nisi podpisal ;)
  Blogger pa je češki, ampak jaz se enostavno ne morem več selit na Wpress, ker bi bla prevelika jeba. ni varjante, da bi vseh 5 let preselil.
  lp!

  OdgovoriIzbriši
 15. Ja Peter, viš, da Gugelj vse ve. Pri nas pa čuki vsake toliko naredijo malo j€b€ z neko žalostno sovo. :-)

  OdgovoriIzbriši