sreda, 11. november 2009

RKC, sveta vojna in avtokefalnost

O zanimivem odnosu RKC do arbitražnega sporazuma je bilo že veliko povedanega, tole bo pa vseeno zanimivo.
.
Za začetek ponovimo:
- na ta odziv se je nato odzval nek hrvaški cerkveni dostojanstvenik z nasvetom, naj Komisija Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci ne poziva h kršenju 7. zapovedi in h kraji hrvaškega morja v Savudrijski vali.
- potem smo iz slovenskega dela RKC slišali pomirjujoča opozorila, da omenjeni hrvaški cerkveni dostojanstvenik ni enako kot Komisija Pravičnost in mir pri Hrvaški škofovski konferenci, kar da spet ni enako kot Hrvaška škofovska konferenca.
- izvedelo se je tudi, da naj bi iz samega Vatikana pritisnili na obe Komisiji Pravičnost in mir pri Škofovskih konferencah, naj se hitro sestaneta v Zagrebu, "kako bi se smanjile tenzije te kako bi obje crkve podržale svoje političare u rješavanju hrvatsko-slovenskoga spora".
.
Res pa je, da se še nikakor ne ve, kako naj bi navodilo, "naj vsaka cerkev podpira svoje političare", pripomoglo k enotnosti RKC. V vsaki od obeh prijateljskih držav je namreč precej političarov, tak poziv pa si bo marsikdo tolmačil kot direkten poziv k sveti vojni.
.
Jaz se vsemu skupaj izjemno čudim, saj sem doslej živel v veri, da Vesoljna Cerkev varuje eno resnico. Da je strogo hierarhično organizirana in da poseduje učinkovite kanale, kako to Resnico posredovati ljudem. In da je ta Resnica popolnoma neodvisna od lokacije sedežev posameznih delov hierarhične organizacije.
Čudim se tudi temu, da se cerkveni dostojanstveniki istega ranga med sabo javno obkladajo z nasveti o upoštevanju božjih zapovedi. Prej bi pričakoval, da bi tekmovali v nastavljanju drugega lica...
.
Rešitev
.
Ker je očitno, da hrvaški in slovenski del RKC (vsaj trenutno) varujeta različni Resnici, bi ene vrste rešitev dobili s tem, da bi ju z vrha prisilili v upoštevanje enake resnice. Ampak meni tako siljenje iz načelnih razlogov ni všeč.
.
Zato predlagam, da slovenski in hrvaški del RKC, kako bi rekel
- prestopita k "Vzhodni konferenci".
Da razglasita avtokefalnost.
.
Res je - razen rahle razlike v obliki zvonikov in še nekaterih podrobnosti - je avtokefalnost pravzaprav bistvena značilnost, po kateri se pravoslavne cerkve ločijo od RKC.
Res je pa tudi, da se zdi, da priprave že potekajo.
Slovenski del RKC je že pred časom s svojim dvornim umetnikom očitno sprejel bizantinski melos.
Ne vem če lahko za znak v to smer vzamemo tudi 500k vredno donacijo naši Srbski pravoslavni cerkvi, zaradi katere je bojda slavni Cvikl katolika Čeparja zamenjal s Satanovim bratom.
Popraviti je treba le še koledar, božje zapovedi premakniti za eno naprej, Urana razglasiti za slovenskega patriarha, in Bozanića ali koga že za hrvaškega, pa bo.
.
Vsaj za razmislit je.

5 komentarjev:

  1. kaj si hotel povedati?
    lp

    Pavel

    OdgovoriIzbriši
  2. prvi komentator je razumel.
    je pa redek - zgleda da gre ta težko skoz brez razlage. torej:

    - predvsem pazi: kategorija = duhovičenje
    - avtokefalnost = "organizacijska in upravna neodvisnost nacionalnih pravoslavnih cerkva od carigrajskega patriarha" (SSKJ)
    - se pravi - moj "nasvet" je, da slovenski in hrvaški del RKC razglasita organizacijsko in upravno neodvisnost od papeža in ustanovita, po pravoslavnem zgledu, nacionalni Cerkvi. tako bi se pravnoformalno izšlo, da lahko obe ohranita sedanje stanje, v katerem vsaka varuje rahlo svojo Resnico.

    btw - zdajle nisem ravno užival... če hočeš uničit vic, ga razloži...

    OdgovoriIzbriši
  3. Cerkev je hotel od papeža odcepiti že TITO. Od tod hudi spori s Stepincem in strašna represija nad duhovništvom. Menda ja nisi skrenil na Titovo linijo!

    OdgovoriIzbriši
  4. no, no, nikarte tako nestrpno!
    jaz nočem nikogar "odcepiti od papeža", le z odprtimi očmi in ušesi opazujem in se čudim.
    marsičemu, kenede.

    OdgovoriIzbriši