ponedeljek, 26. november 2007

Zlato tele

Pred par meseci smo praznovali 100. obletnico kronanja določene slike.
V času prvih korakov modernistične revolucije v slikarstvu se je pri nas
s pritrditvijo objekta (dveh masivnih zlatih kron) na klasično nabožno oljno sliko
zgodil najčistejši postmodernizem!

Ker pa so ta pomembni dogodek počastili le versko-politično,
ne pa tudi hermetično-slikarsko,
sem to naredil sam.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Zlato tele lahko po mili volji fetišizirate vsaj 14 dni v ljubljanski galeriji Hest.
Priprošnje in brisanje vsakovrstnih grehov označite s svečko, ki stane le toliko,
kolikor zmorete dati (bi pa prosil, da v režo ne mečete kovancev,
ampak raje bankovce, ker težko nosim).
Otvoritev danes ob 7h zvečer.

2 komentarja:

  1. citiranje brezjanske marije je strelnikoff drago stalo.

    pazi.

    OdgovoriIzbriši
  2. @ Anonimni:
    1. tole menda ni grožnja? :)

    2. od nekdaj sem menil, da so ljudje pametni, in ne potrebujejo razlag. obstaja pa tudi nasprotna teza, da so namreč butasti in razlage še kako potrebujejo.
    no, vsekakor sem nad odzivi navadno razočaran - če je odziv, gre v glavnem za vprašanja, ki održajo, recimo, nerazgledanost; v glavnem gre pa žal za nezainteresiranost - stvari so po mojem dovolj razumljive, da bi se do smisla lahko prikopala vsaka opravilno sposobna oseba, ki bi razmišljala 5 minut.
    zato razlaga:

    - sam nisem pobožen, ampak parkrat
    sem seveda prebral tako Sveto pismo, kot Koran, kar je menda normalno za povprečno razgledanega človeka.
    "zlato tele" je res naslov poučnega poglavja (Exodos 32) v uradnem berilu religije, ki danes uradno (vsako uradno kronanje slik mora odobriti papež) malikuje slike, med drugim tudi najbolj znano slovensko.
    kadar se sprehodim do Brezja in zagledam olje na platnu, na katerega sta pritrjeni dve dragoceni masivni zlati in z dragulji posuti kroni, s strahotno razkošnim pozlačenim okvirjem, mi na misel vedno pride zgodba o zlatem teletu. ko opazujem gore zahvalnih darov, podob in fotografij ter se čudim obsežnemu poslu s priprošnjami, se vedno sprašujem, ali častijo tisto, kar je na sliki (gospa iz naslova ni del Svete trojice), kar je za sliko, ali, kar se meni, glede na vsaj 3000 poklanih ljudi iz omenjene zgodbe v Bibliji, zdi nekako hecno - sliko samo?
    seveda pa vsega tega prav nič ne obsojam, ampak se le ponižno čudim.

    - Zlato tele si zato raje razlagaj tako:
    na razpolago sem imel 19 let staro televizijo Loewe Opta Concept 70, ki je bila svoje čase vrhunec ponudbe in ki se ponaša s tako vrhunskim dizajnom, da je še danes aktualen. namesto da bi jo vrgel stran, sem se jo odločil fetišizirati. kako, pa sem se pač naučil na slovenskem primeru.

    - ali pa tako:
    sem kronal artefakt televizijo, samo ekran, ali tisto kar je za njim - program? povsem podobno, kot se lahko sprašujemo ob tisti sliki.

    - ali pa tako:
    Zlato tele je lažni malik. ponazarja nekritično fetišiziranje ostarele video tehnologije, ki iz "slikarskih" razstav vztrajno izriva čopič.

    - ali tako:
    Zlato tele simbolizira globalizacijo - TV ekrani v intimna stanovanja prenašajo podobe sveta. natančneje: podobe katastrof, vojn, mrličev, podobe "spopada civilizacij". religiozni diskurz, ki v globalnih medijih prevladuje zadnja leta, je vsaj tako anahronističen, kot danes držanje čopiča v roki.

    - ali pa tako:
    izluščii svojo razlago

    OdgovoriIzbriši