sreda, 13. september 2006

Fotolov

Že 4 leta sem zelo zadovoljen s svojim fotoaparatom. Tudi zato, ker sem pri stroških za filme in razvijanje prihranil nekajkrat več, kot je digitalc vmes izgubil vrednosti. Ker sem dosti pod vodo, sem razmišljal o ohišju, ampak so za Canon G5 odločno predraga. Pred kratkim pa sem izvedel za posebne vrečke, ki so mnogo cenejše. Se mi pa zdi, da bi pritisk par metrov pod vodo zjebal objektiv. Sem pa našel tudi malo boljšo vrečko, ki ima okoli objektiva tulec, tako da se da neovirano zumirati. Ampak - 40 jurjev za plastično vrečko? No, našel sem tudi pričevanje nekega frika, ki si je vrečko za kamero zmizaril sam. ... I don't think so.
Zato na morje vsakič vzamem kak "podvodni" aparat za enkratno uporabo. Ponavadi sem razočaran, sem pa zadnjič imel srečo. Pri Hartlauerju sem za 3 jurje kupil tole - ohišje je čvrsto, mehanizem za sprožitev je robusten, vsi preboji so opremljeni z oringi, notri pa je celo film Iso 800.
Fotografije seveda niso posebej kvalitetne - so pa kljub vsemu dovolj dobre, da lahko bralca vidita enega ugorja in enega jastoga v naravnem okolju.
.
Odločil sem se vama izdati enega z beljakovinami bogatih kotičkov v Istri.
Južno od Rovinja so Bale. Tam je treba zaviti proti obali, kjer sta 2 kampa - Kolone in San Pol. Najbolje je iti v levega (po novem za obisk poberejo 20 kun/avto) in potem ob obali pešačiti do bunkerja, ki je nasproti otočka.
Čofotati se splača tam, kjer je pobarvano plavo.
.
Tam je 20 m od obale slikovit grebenček, kjer dno pade s 3 na 8 m. Povsod je veliko primernih lukenj, kjer se skrivajo rakovice, škrpoči, ugorji in vsaj en jastog, čisto pri obali pa se grejejo ciplji.
In ker ne gre za rezervat, se da ribe streljati legalno.
Na sliki: dno ob grebenčku..
.
Ja, to je ta jastog:
.
.
.
.
.
.
.
Takole pa v naravnem okolju izgleda ugor.
Tale je bil dolg meter 30 in je tehtal precej čez 2 kili.
.
.
.
.
.

5 komentarjev:

  1. Za G5 sicer ne vem točno ampak za ostale kompakte so original ohišja okrog 60k kar ni tako katastrofalno. Jaz pod vodo uporabljam A80 pa je za bolj rekreativno fotografiranje povsem spodoben. Žal pa cena za opremo raste eksponentno če si želiš minimalno boljše zmogljivosti. Najbolj pogrešam dostojen širokokotni objektiv pa mal hitrejši AF.

    OdgovoriIzbriši
  2. Zanimivo. Mene besede iz morja vedno očarajo - ali pa kak film, npr. Velika modrina! -, čeprav sam nimam veliko skušenj pod gladino. Nedavno sem čital intervju Ribe nimajo smisla za dobro kompozicijo, soroden tvojemu zapisu, z našim podvodnim fotografom Borutom Furlanom. Zanj pravijo, da je eden najboljših na svetu. Pove kaj zanimivega, med drugim si sam dela kište.

    OdgovoriIzbriši
  3. Ravnokar sem prebral novico, da so na Google-u updejtali par sličic - in res! Veš da se zdaj tvoj šotor vidi :)

    OdgovoriIzbriši
  4. pozno odgovarjam, ampak računalnika nisem videl 14 dni.

    @jernej: za G5 ohišja za 60 jurjev ne dobiš. link na cene je tam, kjer piše "odločno predraga".

    @bo: furlan je car, živi za podv. fotografijo. jaz na tem področju nisem še niti amater.

    @robert: moj šotor se ne more videti, ker v teh kampih še nisem spal.
    saj pravim, do lani se je dalo v kamp "na kopanje" zastonj, letos pa zunanjim obiskovalcem poberejo 20 kun/avto.

    OdgovoriIzbriši
  5. Tudi jaz bi si moral nabavit en tak fotoaparat.

    OdgovoriIzbriši