četrtek, 20. april 2006

Opaaa! #18

Se peljeva zadnjič z bicikli skozi Gameljne, pa čez Rašico na Dobeno, pa dol v Trzin, pa skozi Nadgorico v Črnuče, pa pod Rašico nazaj, skozi Gameljne in domov. Pa na Dobenem zagledam kul hišo.
.
Ko slovenski investitorji ambicioznost izražajo na povsem napačne načine, je res lepo videti hišo, ki izstopa zaradi pravih stvari.
.
V prostor je umeščena skrbno, z občutkom za osončenost in razgled, predvsem pa tako, da je nepozidan čim večji del parcele.
Arhitektura je razkošna v preprostosti. Poglejte, lesena hiša ne pomeni nujno brunarice!
Skeletna konstrukcija iz masivnega macesna nosi pločevinasto enokapno hladno streho. V skelet je postavljen bivalni kvader s terasami. Vse je jasno, nič ni skrito, vse iskreno.
Sklepam, da gre za dvojček - na zahodni strani sta dva vhoda, stanovanji pa imata menda eno pritličje, drugo zgornje nadstropje, srednjega pa vsako pol.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Še prigoda, h kateri lepo paše tale ilustracija
(ni fotomontaža).
Grmada je pripravljena.
.
.
Ko sva občudovala hišo, je po cesti z Rašice primarširal možakar:
»GRDA, A NE?«
P: ?
»GRDA HIŠA, KAJ?«
P: Men se zdi tole tu okrog daleč najlepša hiša.
»TRANSFORMATOR.«
P: Poglejte okrog sebe.
»NE VKLAPLJA SE V OKOLICO«
P: Po mojem skromnem mnenju se vklaplja edino ta. Pač pa se ne vse druge…
»? ...
LEP POZDRAV!«
P: whatever…

5 komentarjev:

  1. I beg to differ... drugačno še ne pomeni lepo. Verjetno je ta hiša res bistveno bolj zanimiva kot marsikatera v bližini ampak še vedno ni nič kaj posebej lepa.

    OdgovoriIzbriši
  2. Bi se strinjal: zanimiva hiša, ki se vsekakor bolj sklada v okolje kot večina novogradenj na slovenskem podeželju. Ampak kljub temu ne bi nikoli živel v taki hiši; še manj bi jo imel za vikendico. Hladna. Snobiš. Neljudska. Kaj je to za ena podeželjska hiša, kjer ne moreš sedeti pred vrati in luščiti graha (oziroma kjer to nekako ne paše)?

    OdgovoriIzbriši
  3. Ko že o hišah in podobnem... Kolegici (iz tujine) pomagam iskati stanovanje v Ljubljani. Nekako izgleda, da bo živela nekje za Bežigradom. Me zanima, ali mi lahko našteješ, katera naselja oz. stanovanjski bloki so se za Bežigradom gradili v zadnjih letih, pa da so dobra gradnja? Hvala za pomoč!

    OdgovoriIzbriši
  4. @ jernej & luka:
    Čeprav so mi osebno ljube nizke hiše, čimbolj povezane z naravo, mi je ta tako pri srcu preprosto zato, ker v bistvu in detajlih pooseblja arhetip hiše, kakor si to predstavljam jaz.
    Nasprotno pa se na "tipično slovensko hišo" po modificiranem tipskem projektu nikoli ne bom navadil in jih bom vedno dojemal kot tujke v prostoru.
    Neljudsaka? "Ljudsko" bo v slovenski stanovanjski arhitekturi vedno pejorativ.

    @nadezhda:
    pa... ko kupuješ stanovanje, je poleg tega, da je čimvečje za razpoložljivi denar, da je v prijetnem okolju, da je tloris uporaben, da je primerno osončeno in da se da parkirati,..., važno predvsem, da ti "sede" - da si lahko tam predstavljaš na svoj način živeti.
    Novo? Najbolj nova stvar za Bežigradom je tista lepa hiša iz temnorjavega klinkerja, Dunajski vogal ali kako se že imenuje, mladega arhitekta Mateja Blenkuša, ki je car. Najdeš jo malo pred WTCjem. Je pa najbrž precej drago. Ampak recimo, da kolegica iz tujine nima finančnih omejitev...

    OdgovoriIzbriši