sobota, 12. marec 2011

Bleščeča zmaga gradbeništva

Grozljiv potres na Japonskem je v praksi potrdil učinkovitost sodobne protipotresne gradnje. Posnetki visokih stolpnic, ki se med potresom premikajo, saj so v temelje elastično vpete, so naravnost fascinantni.
.
Še res preprosta, nazorna razlaga "za telebane":
skica 1: razlika med fiksno in prožno vpeto zgradbo
skica 2: guma, jeklene plošče in svinec
skica 3: skledast ležaj

.




1 komentar:

  1. Pod vsemi tremi točkami se sprašujem, koliko gradbenih podvigov v novokomponirani osvobojeni Sloveniji je potekalo tako strogo po standardih kot očitno zgornji primeri. Koliko imamo skritih haitičnih pasti v vsej nadstandardni produkciji novokomponiranih najboljših Slovencev in Slovenk?

    Na primer: v Ljubljani stoji na oko okrog četrt stoletja stara poslovna stavba. Zadnje čase je delno podprta z železnimi drogovi, ker so se prečne betonske traverze nekaj premaknile ali razpokale ali kaj vem kaj. Po mitu, ki sem ga slišal od staroselcev te bajte, so pred leti v njej podirali stene ali stebre ali kar oboje. Delali so štacuno, ki je konceptualno rabila svojo "zračnost". Z blagoslovom statika. Ta si je zadevo menda prišel ogledat, vprašal, kaj je v gornjih nadstopjih, in ko je izvedel, da so pisarne, je dal svoj klik na "ruši". Sranje je bilo v tem, da je bila zgoraj Alibabova luknja s tonami dokumentacije... ki je sčasoma naredila svoje in so se vrata Alibabe nehala zapirati z diskretnim tleskom. Ja, Eureka!

    Sem omenil, da je ta bajta pretežno naseljena z ljudmi iz stroke, ki je tesno povezana z gradbeno? No, zdaj sem.

    Seveda tiste epohalne "zračne" štacune že davno ni več, ker kljub svoji "zračnosti" nikdar ni prav privlačila kupcev. Še en strokoven poskus "na slepo" slovenskih mešetarskih genijev, katerih nekdaj silen napuh po izumrtju konjunkture ostaja le še bled spomin.

    Predvidevam, da tudi prej omenjeni statik ni bil marsovec in je imel podobne človeške slabosti in napake kot štacunarji; hude skušnjave, šibak duh, itn. Posledice naglo opuščene štacune najbrž ostajajo vidne le še v bilanci trgovca, ker je za tistim steklom zdaj drugo življenje. Kaj bo pa s posledicami skrbno pretehtane odločitve in natančnega strokovnega izračuna tistega statika, bomo najbrž videli ob kakšnem potresu. Stavim, da za to ne bo treba 8,9 stopnje. :-(

    LP, Bimbo

    OdgovoriIzbriši