četrtek, 4. november 2010

Zaupanje v politiko

V luči tega razmišljanja, pa tudi najnovejšega Slovenskega utripa FUDŠ, ki je dal prav zanimive rezultate, sem pripravil tole anketo.
Seveda si nikakor ne drznem spraševati o tem, koga bi volili, ali celo, kdo naj bdi nad prihodnostjo vaših otrok. Vprašanje je mnogo bolj trivialno, povsem življenjsko in konkretno.
Med kandidati pa so predsedniki obstoječih in morebitnih novih strank, v abecednem vrstnem redu. Možnih je več odgovorov.


web surveys

8 komentarjev:

  1. Ne nosim ure, torej nikomur (ali pa komurkoli, ne?).

    Je pa vprašanje res odlično. Namreč, vsi ome(n)jeni so tako slaba izbira, da je čas za zamenjavo strategije na volitvah (izberem tistega, za katerega upam, da bo napravil najmanj škode). Tako da se močno nagibam k temu, da bo moj glas na prihodnjih volitvah šel tistemu, ki ... mu zaupam svojo uro.

    Lep pozdrav,
    Gregor

    OdgovoriIzbriši
  2. Golobič bere tvoj blog! :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Ah kak Golobič, Peter, a nisi imel nobenega sošolca Gregorja? :-))

    OdgovoriIzbriši
  4. @anonimni:
    >Golobič bere tvoj blog! :)

    tu in tam ziher, tega pa, glede na trenutni rezultat, najbrž še ni prečital. prej se mi zdi, da tole bere Pezdir, z vseh računalnikov, ki so mu dostopni :o)

    OdgovoriIzbriši
  5. Peter to anketno vprašanje je čisto mimo. Prvič, nikogar od naštetih ne poznam in menda tudi oni ne mene. Zakaj bi jim torej jaz vsiljeval svojo uro in zakaj bi kdorkoli izmed njih pazil nanjo - uro neznanca? Ni logike. Toda, če o tej trditvi dobro razmislim, bi ure ne zaupal prav tistim, ki bi jo bili pripravljeni sprejeti v varstvo.

    Ustreznejše vprašanje za te kaline in kresničico je kvečjemu, od koga bi kupil rabljen avto (lahko tudi ročno uro) ali od koga bi kupil nepremičnino. Ha?!

    Sicer sem pa dal glas edinemu, ki s svojim nastopom upraviči naziv botra. Takšni tički naj bi vsaj v ožjem krogu praviloma držali dano besedo, čeprav te lahko tudi lepo nategnejo. A to naredijo v tako filmskem slogu, da imaš vsaj kaj od tega. :-)

    OdgovoriIzbriši
  6. @Bimbo:
    vprašanje je domišljeno. mogoče je formulirano malo okorno, ampak to je izključno zato, ker sem hotel uporabiti besedo 'zaupanje'.
    vprašanja ni treba jemati povsem dobesedno, pomaga pa razmišljati v določeno smer.
    spraševati, "kateremu politiku verjameš na besedo", "ali verjameš njegovim predvolilnim obljubam" in podobno - bi bilo povsem brezupno.

    spraševanje, "od koga bi kupil rabljen avto", pa ne verjamem, da bi ravno rešilo svet. če drugega ne, spremenljivka 'politikov avto' ne prispeva k objektivnosti. 'tvoja lastna ura' pa ni spremenljivka, v tem kontekstu je konstanta.
    če primerjam: jaz bi mnogo raje Pahorju posodil svojo (fajn) uro, kot pa kupil njegovo sklumpano katrco, pa če jo da še tako poceni. :)

    .
    po več kot 100 odgovorih pa še par besed o rezultatu. zdi se mi nekako, da nekateri niso odgovorili na zastavljeno, ampak so vprašanje prebrali v smislu:
    "čigav vojščak si", "kdo od teh bi bil najboljši predsednik vlade", ali celo "kdo je dovolj drzen, da upa drezati v slovenske kartele".

    ker moj osebni 'gut feeling' mi pravi, da bi kakemu Lahovniku ali celo Pahorju - mirne duše posodil uro, ne da bi se bal, da mi jo spizdi - čeprav mislim, da bi bil kdo drug boljši predsednik vlade.
    za konec torej provokacija: "ali je poštenjak sploh lahko dober politik?" :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Peter, to zadnje je pa za smejat žalostno in za jokat smešno vprašanje. Zato ne vem, kakšnega smeška bi mu namenil.
    Anonimni Bimbo ;-)

    OdgovoriIzbriši