Ko sem po dolgem času spet zavil na svoj blog, sem opazil, da že dolgo nisem objavil nobene gobe. Takoj popravljam.
.
Prejšnji teden smo malo zavili na Zabukovje, pa sem naredil še daljši ovinek v hosto. Začopatil sem 18 zelo lepih marel, 5 ostarelih jurčkov, 9 rdečeglavih turkov, 4 zelene golobice in, pazi, kar štiri karžlje!
Ker mnogi menijo, da je karželj kralj naših užitnih gob, mu posvetimo par besed.
Stvar zrase iz velikega belega jajca, ki se ga ne da zgrešiti, tudi ko je goba odrasla. Klobuk je lakast, živooranžen, spodaj resast. Meso je nezgrešljivo rumeno, belkasta je lahko le sredica strženastega beta. Če sta pozorna na te posebnosti, bosta odlično kraljevsko jajce težko zamenjala za kaj smrtonosnega.
.
Dolenjska bera me je prisilila tudi v domačo šmarnogorsko hosto. Pred par dnevi sem pod nekim kostanjem denimo naletel na tega krasnega, čvrstega lepotca.
.
.
Prejšnji teden smo malo zavili na Zabukovje, pa sem naredil še daljši ovinek v hosto. Začopatil sem 18 zelo lepih marel, 5 ostarelih jurčkov, 9 rdečeglavih turkov, 4 zelene golobice in, pazi, kar štiri karžlje!
Ker mnogi menijo, da je karželj kralj naših užitnih gob, mu posvetimo par besed.
Stvar zrase iz velikega belega jajca, ki se ga ne da zgrešiti, tudi ko je goba odrasla. Klobuk je lakast, živooranžen, spodaj resast. Meso je nezgrešljivo rumeno, belkasta je lahko le sredica strženastega beta. Če sta pozorna na te posebnosti, bosta odlično kraljevsko jajce težko zamenjala za kaj smrtonosnega.
.
Dolenjska bera me je prisilila tudi v domačo šmarnogorsko hosto. Pred par dnevi sem pod nekim kostanjem denimo naletel na tega krasnega, čvrstega lepotca.
.
.
Ni komentarjev:
Objavite komentar