sreda, 3. marec 2010

Še 7 jih je padlo

Nazadnje so padle My Life as a Man, The Dying Animal, Our Gang, Goodbye Columbus in Operation Shylock Philipa Rotha, pa Dorian in How the Dead Live Willa Selfa. Zadnja od njih je resda padla že pred poltretjim mesecem, še huje, prvih 6 je padlo že lani - za tem pa je padel že zelo dober ducat novih - ampak treba je pač iti po vrsti, kajne. Pa začnimo.
.
My Life as a Man / Philip Roth, 1974
Zdi se, da gre za nadaljevanje knjige Portnoy's Complaint. Razdeljeno je na dva dela, najprej 2 kratki zgodbi o, spet, Zuckermanu, nato prvoosebna pripoved nekega pisatelja, "My True Story". V glavnem o tem, kako bi se znebil psihotične babe.
Poigravanje s strukturo, prepletanje resničnosti in fikcije, preoblikovnje Rothovih resničnih izkušenj v fikcijo, alter egi... Povrh intrigantno, duhovito branje. Priporočam!
.
The Dying Animal / Philip Roth, 2001
Poleg Zuckermana Roth v par romanih uporabi osebo Kepesh. No, tu se ostareli profesor Kepesh, ki ima tudi popularno radijsko oddajo o knjigah, navdušuje nad joški neke mlade Consuelle. Razmerje je nadvse nevrotično, konec pa žalosten, saj si mora Consuella zaradi raka dati eno joško odrezati. Tudi ta knjiga je fajn, priporočam!
.
Our Gang / Philip Roth, 1971
No, tole je pa nekakšen naiven politikantski poskus dramatizacije Nixonove "moralne integritete". Pa saj - tu in tam je zabavno, denimo ko Trick E. Dixon (Nixon) v funkciji preusmerjanja pozornosti demolira slavno mesto Kopenhagen - ampak vse skupaj je v konceptu sfaljeno. To ni literatura, je le ekskurz v politikantstvo. Brezveze.
.
Goodbye Columbus / Philip Roth, 1959
To je prvi Rothov roman, po njem so sodili, da je talentiran in perspektiven. No, znane teme o asimilaciji Judov v ZDA, malo razrednega boja, precej nevrotičnega razmerja z bejbo. Priporočam.
.
Operation Shylock / Philip Roth, 1993
Roth gre tu v prvi osebi v Izrael, spremljat sojenje Demjanjuku (o tem Demjanjuku smo tudi kasneje veliko slišali, nazadnje pred kratkim, ko so ga povsem betežnega na bolniški postelji spet vlačili po sodiščih). No, tam pa najde svojega impersonatorja, ki seje kontra ideologijo (drugi Roth bi Jude izselil iz Izraela in podobno). Zapleteno, težko je slediti, ampak nadvse zanimivo branje. Zelo priporočam!
.
Dorian / Will Self, 2002
Ko sem prijel v roke knjigo, na naslovnici katere se kiti lepi nagec, sem pomislil, da jo je napisal neki Dorian, naslov pa da sugerira, da gre za eno tistih, "za samopomoč". Še preden pa bi jo z gnusom odložil, sem ugotovil, da velja avtorstvo pripisati tisti "volji, sebstvu" - ker sem zgrabil še sosednjo, enakega dizajna, sem torej takoj pomislil, da gre za nekakšno franšizo. Ampak sem nemudoma naredil še dodatni risrć in s hrbtišča razbral, da je Will Self pač psevdonim avtorja. Šele dodatni risrć pa me je dokončno razsvetlil v smislu, da je Will Self čisto pravo, nič izmišljeno, nič "umetniško-numerološko" modificirano - ime. Še več - dodatni risrć je pokazal, da je Will Self povrh eden protagonistov božjastno zabavne serije (tudi pri nas se je že vrtela)
Seveda gre za sodobno parafrazo Wildove Slike Doriana Graya - in vsaj tako je šokantna, kot je bil v svojem času njen vzor. Dva artista naletita na nekega lepotca, nato se skozi 80-ta in 90-ta vsi na moč zadevajo in pedrajo, dokler se ne izkaže, da se omenjenega lepotca, v nasprotju z zakoni verjetnosti, AIDS ni prijel. Urbano, brezkompromisno, duhovito, zateženo, zabavno. Priporočam!
Aja, še bonus: Dorian je bil leta 02 nominiran za slavno literarno nagrado za najslabši opis... - no, za Bad Sex in Fiction Award (na nominacije je Will Self aboniran).
.
How the Dead Live / Will Self, 2000
Naslovnica tele, treba je povedati, pa se kiti z reprodukcijo slavnega kosa Damiena Hirsta, The Physical Impossibility of Death in the mind of Someone Living. Izjemna poteza!
No, tu gre pa za eno bejbo, ki se po smrti za rakom, skupaj s svojim mrtvim sinom, enim fetusom in še dvema primerkoma, seznani s tem, kako živijo mrtveci. Tudi ta knjiga je zmedeno, nepregledno strukturirana, polna aluzij (tale Will Self je resda dolgoletni džanki, a izjemno načitan), a brezkompromisna, zatežena in zabavna. Priporočam!
.
Lahko noč.

Ni komentarjev:

Objavite komentar