ponedeljek, 15. marec 2010

Še 8 jih je padlo

Nazadnje so padle Samo mrtev moški je dober moški, Blagoslov zemlje, Laž v postelji, Glad, Iščem impotentnega moža, Viktorija, Navali na moške in Pan, v tem vrstnem redu. Pol jih je napisal nek norveški nobelovec in ljubitelj nacistov, pol pa neka danes 53 let stara blond Nemka. Ker je zadnja od njih padla že pred dobrim mesecem, po tem pa je padel že dober ducat novih, je za ta zapis že skrajni čas. Pa začnimo.
.
Samo mrtev moški je dober moški / Gaby Hauptmann, 1996
Chicklit rad berem, in tale naslov je obetal nebesa - bil sem pa kar malo razočaran. O neki preveč preračunljivi, preveč brezobzirni in preveč bogati vdovi je tole, da bi se jaz z glavno junakinjo lahko identificiral. Kako bi torej svetoval... Meni, ki marsikaj prenesem, se zdi knjiga sicer čisto zabavna - slovenskim ženskam je pa ravno ne bi silil v branje. Za vsak slučaj. Just to be on a safe side...
.
Blagoslov zemlje / Knut Hamsun, 1917
No, tole je pa pravi biser. To je kot Geneza, le da ni o stvarjenju Sveta, ampak Kmetije. Slovenija je polna kmetij, Kmetijo smo imeli tudi na TV, zadnje čase pa se zdi, da je cela republika postala nekakšna Kmetija. Zato to izjemno delo, vsaj zaradi uvodnega dela, kjer Človek ukroti Naravo, resnično vsem toplo priporočam v branje. Protagonisti so resda malo čudaški, ampak - nije ni Slovenija Švajcarska.
Za to je Hamsun leta 1920 dobil Nobelovo nagrado, in prekleto si jo je zaslužil. Zanimivo je pa tudi, da je po tem, ko se je leta 1943 osebno srečal z njim, Reichministru za PR Josephu Goebbelsu poslal svojo Nobelovo medaljo, v znak občudovanja. Čeprav je svojo Nobelovo podelil Goebbelsu, je tale knjiga vseeno fajn. Preprosta, ponižna in čudovito lepa knjiga o Naravi in Družbi, kot sta bili nekoč, in o Človeku, kot vedno bo.
.
Laž v postelji / Gaby Hauptmann, 1997
Chicklit rad berem, tole duhovičenje me pa ni ravno pretreslo. Neka bejba spi s svojim RTV šefom, potem jo pošlje čez lužo, tam pa si nagleda drugega tipčka. Nič posebnega.
.
Glad / Knut Hamsun, 1890
Nek kritični intelektualec klošari po Kristjaniji v času, ko se še nikomur ni niti sanjalo, kaj so to hipuzli, kaj šele da bi pomislil, da jo bodo kasneje hipuzli zaskvotali, okupacija pa še vedno traja. No, ker je preveč intelektualen, da bi se prijel kakega dela, bije notranji boj z lakoto in vzdrževanjem igranega imidža. Ko uspe objaviti kratko zgodbo, čuti neznansko zadoščenje, z izkupičkom pa si kupi tudi žemljo. Sreča tudi neko bejbo, komaj pa se je znebi, jo začne pogrešati in neuspešno iskati. Prespati uspe v toplem arestu, češ da dela nekakšno raziskavo, zastonj zajtrku pa se odpove, ker je preponosen, da bi priznal, da je lačen. Kapitulira in se prijavi za mornarja na neko ladjo, zapusti Kristjanijo.
Kratko, a sladko. Zelo priporočam!
.
Iščem impotentnega moža / Gaby Hauptmann, 1995
Chicklit rad berem in tale naslov je obetal. No, neka prepotentna bejba izračuna, da ji grejo potentni tipi na kurac. Zato objavi oglas, da išče lepega, pametnega in uspešnega, a obvezno impotentnega. Nekaj jih testitra, ko ima, kar je izračunala da je hotela, pa usmerja vse napore v to, da bi ga spreobrnila. Konec je tako predvidljiv, da ga lahko tudi razkrijem - eh, pa ga ne bom, naj bo.
Gaby priporočam, da lahko po istem kopitu naštanca vsaj še garantirano uspešnici Iščem geja za moža in Iščem samozadostnega moža - če se ji ne da, se ji pa ponudim za ghost writerja.
Nič posebnega, urco sončenja pa le popestri.
.
Viktorija / Knut Hamsun, 1898
Mlinarjev sin cilja na bejbo iz višje kaste... Kratko, a nič posebnega.
Zato naj tu raje omenim, da je Hamsun med drugim napisal zelo lep nekrolog Adolfu Hitlerju. Med drugim je ocenil, da je bil Hitler "borec za človeštvo", "prerok evangelija resnice za vse narode" in "reformator najvišje sorte". Hudirja.
.
Navali na moške / Gaby Hauptmann, 2006
Chicklit rad berem, ta knjiga pa se poleg lepega naslova ponaša tudi s posebej vabljivimi platnicami. No, eni bejbi je en tip ravno ušel, že pa si je nagledala novega. Poleg navaljevanja na moške pa se ukvarja tudi s kariero, vzgajanjem 2 hčerk, z gospodinjstvom in igranjem golfa. Dovolj zabavno, spet pa ne ravno izjemno.
.
Pan / Knut Hamsun, 1894
Nek vojak v baraki sredi gozda srečno živi s svojim pesom. Potem se pojavi neka bejba in mu zmeša glavo. Ta bejba pa ne seksa samo z njim, ampak si jih išče tudi okoli. Na koncu se naš vojak obleče v najlepšo uniformo in gre k njej na obisk, da bi ji dal cvaj. Bejba pa si za spomin poželi njegovega pesa. Ker ima naš junak svojega pesa zelo rad, kurbi pa ne zaupa, saj se boji, da bo njegovega pesa zlorabljala, ga ustreli in ji za spomin pošlje kadaver, sam pa odide v vojsko.
To je prekrasen romanček že sam po sebi, zaradi določenih očitnih razlogov pa je izjemno pomemben prav za Slovenijo. Res, zna biti, da gre za prvi, preroški roman o Dildomafiji. Tudi tu se sicer ne ve, ali bi tista bejba njegovega pesa dildirala ali ne, jasno je edino, da je kuža padel pod streli. Toplo, toplo priporočam!
.
Evo, pa je.
Lahko noč.

Ni komentarjev:

Objavite komentar