torek, 30. marec 2010

Odstavili Travna, Slak dal odpoved

Včeraj so odstavili urednika oddaje Svet na kanalu A. Danes je baje odstopno izjavo poslal tudi Slak, ki je bil na Svet degradiran po ukinitvi Trenj.
.
Čeprav je Svet znan po tem, da zna ustvariti novico iz ničesar, pa se je v zadnjem času po moje precej izkazal z raziskovalnim novinarstvom. Naše zatrte, nominalni levici podrejene in od zunaj in znotraj cenzurirane medijske scene že dolgo ne rešujejo več pravičniki Društva 571. Rešuje jo, žal, "medijska kanalAzacija", kot je Požarja, Finance in Reporter (zraven pa bi pasal tudi Travnov Svet) označil neki filozof Golobič.
.
"...Ozrimo se okoli sebe. Kakšna je danes vloga nekih požarjev, reporterjev, nekih financ, kanalazacijskih medijskih projektov? Kdo so njihovi pravi "naročniki"? Bralci in gledalci? Tako imenovani "mali ljudje", na katere se značilno tako radi sklicujejo? Ključno je, da se ta zgodba o pohodu kapitala, ki je bila predvidljiva in se je začela izrazito operacionalizirati v času prejšnje vlade, njenemu predsedniku pa po nujni logiki stvari hitro ušla izpod nadzora ("osamosvojitev" Laškega in izguba Dela na primer), z nastopom nove vlade ni prekinila. V tem je neuspeh te vlade in tudi stranke Zares, ki pa je med strankami edina artikulirala nasprotovanje temu in je tudi zato tako moteča, da se ji dogaja, kar se ji."
.
Traven je imel v Delovem TV sporedu 12.2.2010 zanimiv intervju. Med drugim je povedal tole:
.
Pa poskusiva s »prebojem«. Je res, da tudi na POP TV prihajajo ljudje, ki zahtevajo, da se odstavi kakšen urednik ali ukine oddaja?
Seveda pridejo in bodo vedno. Ker imamo ta trenutek pri nas nekaj vplivnih agencij, ki skrbijo za to. Vedno se bo našel neki Franci Zavrl, ki bo hotel malo urediti stvari. Politika najema take ljudi in oni imajo vso pravico groziti z umikom oglasov, s političnimi posledicami ... Težava je, če v resnici pride do tega. In zato jih tudi ta oddaja moti. Ker je nedostopna za njihove PR-agencije. Ampak o tem smo doslej molčali. Morda je čas, da se enkrat te stvari povedo. In zaradi napol neformalnih pritiskov se zgodi, da na koncu ostaneš brez oddaje.
In takšna je bila usoda Uroša Slaka in oddaje Trenja?
Oddaja Trenja je bila v 90 odstotkih ukinjena zaradi tega. Poslovnih odločitev hiše ne komentiram, lahko pa komentiram tisto, ker je povezano z avtonomijo novinarskega dela. In da smo si na jasnem: prepričan sem, da Gregor Golobič ni zavrtel telefona, obstajajo pa različni mehanizmi. Obstajajo ljudje v hiši, ki so povezani z določeno politično strujo, ki so uredniki ne zato, ker bi ravnali, kot je treba, z zavezo zakonu, ustavi in svojemu svetovnemu nazoru, ampak ker radi »rulajo« Slovenijo, kakor javno razlagajo. In potem ostane človek brez oddaje.
.
Na odstavitev se je nemudoma odzval predsednik Društva 571, Grega Repovž:
.
"...če ta odločitev POP TV pomeni, da se s tem odpovedujejo temu žurnalizmu in temu formatu oddaje, je to ponovna priložnost za vzpostavitev resnega novinarstva tako v Svetu na Kanalu A kot na Kanalu A in s tem v skupini POP TV"
"...danes si je oddahnilo tudi mnogo novinarjev POP TV, ki zagovarjajo, da mora ta medijska hiša v celoti gojiti profesionalno novinarstvo."
.
Ja, oddahnil sem si tudi sam - še malo, pa bo pri nas končno konec kanalAzacijskega novinarstva. Glede na 176 prijateljskih intervjujev in PR samogovorov Katarine Kresal (da včerajšnjega fototermina KK & Gorška s Tino Maze ne omenjam), ki smo jih bili deležni v zadnjih dneh po vseh mainstream medijih, kjer gojijo takoimenovano profesionalno novinarstvo - smo že blizu...

15 komentarjev:

  1. Narobe si prebral. Ni kanalizacijsko, ampak kanalazacijsko novinarstvo. :)

    Tvoj,
    Anonimnež

    OdgovoriIzbriši
  2. citiral sem tako kot piše, kanalazacijsko.
    tako sem tudi prebral, ampak potem sem pa še prevedel ;)

    al sem se blamiral in je "kanalazacijsko" kak lacanovski termin?

    OdgovoriIzbriši
  3. :) Meni se zdi posrečena besedna igra.

    Blamiral pa si se že s tem, ko kao braniš lik in delo Travna in Slaka.

    OdgovoriIzbriši
  4. V resnici je grozljivo, kar se dogaja. Korakamo nazaj v totalitarizem, ko se je vsak dan dnevnik začel z Josip Broz je ... Zdaj se začenja z Borut Pahor je ... (počel kaj čudovitega za državo, sprejel pomembno odločitev, za katero je osebno odgovoren - čeprav ne vem kakšna je ta odgovornost - bo, v primeru, da se mu nekoč dokaže, da so bile njegove odločitve napačne mogoče sankcioniran?) seveda vsak dan vidimo tudi nasmejano in do pičice "spedenano" Katarino Kresal, narejeno prijazno in dobrohotno, da te oblije zona. Bruh!
    Pa ...
    Svet na Kanalu A je v zadnjem času pokazal tudi kaj oblasti nevšečnega in to je seveda potrebno zatreti v kali. Kaj bi bilo šele, če bi povedali vse, kar je v naši državi narobe?

    OdgovoriIzbriši
  5. Najprej pohvale za vse super članke v zvezi z arhitekturo, gradnjo itd...
    Napiši pa prosim še kaj od tiste kurčeve piramide.
    Namreč kako to, da ni s strani arhitektov ali javnosti nobene polemike o samem projektu.
    O tem je enostavno treba začet debato, ker drugače se nam zna to sranje še zgoditi.ž
    lp
    Gašper

    OdgovoriIzbriši
  6. @Anonimnež:
    besedna igra... hja, moj prevod je najbrž res mimo. zadoščal bi nazornejši zapis, kanalAzacijsko.

    lika in dela Travna in Slaka niti ne branim kaj posebej - napisal sem, da so znali tam narediti novico iz nič, kar ni nevemkak kompliment.
    branim pa načelno držo novinarjev, v tem primeru teh dveh.
    no, branim pa tudi Finance - če jih je filozof Golobič označil za kanalAzacijski medijski projekt, je to kvečjemu kompliment njihovi neodvisnosti. poleg tega imajo užiten forum.

    no, seveda pa filozof Golobič v kanalAzacijski zadevi ni kaka posebna moralna avtoriteta - ko so pred par leti na Svetu iz nič naredili neko "afero", je stvar še pred BŽT z neverjetno dušebrižniškim cepetanjem nemudoma kanalAziral Golobičev Zares, tako da tale filozof, kar se mene tiče, nima kaj srati o kanalAzaciji medijev.

    @Anonimni:
    pa ja, zadnje čase so dregnili v par stvari, normalno bi bilo, da bi še malo podrezali:
    - vloga Pečanove pri "kmetiji Bužekijan", s katero KK in Miro nimata nič.
    - Traven pa je odletel takoj po tem, ko so se lotili povezave Prijatelj - Časar - Jakomin, ker so ogrozili Vlačiča.

    zgleda pa, da bojo take zadeve utonile v aktualni kampanji dekanalAzacije in "profesionalizacije" novinarstva.

    @Gašper:
    edina kurčeva piramida, ki stoji v Sloveniji, je zaenkrat steklena piramida profesorja Kalčiča v Trzinu.
    evo, kar se mene tiče, jo lahko že včeraj podrejo :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Kanalizacija je bistvo civilizacije. Brez kanalizacije, bi živeli v lastnem dreku...

    OdgovoriIzbriši
  8. Značilnost funkcionalne demokracije je, da lahko kakovostno raziskovalno in do oblasti kritično novinarstvo najdeš v mainstream medijih. V polfunkcionalnih demokracijah to obstaja vsaj v opozicijskih medijih. Pri nas je potisnjeno na rumeno obrobje. Trdorokcem na nominalni levici tudi to ni dovolj, ampak hočejo popoln Gleichschaltung. Kar kaže na nemoč, celo paniko. Morda se bo kdo ob Golobičevem zgražanju nad medijsko kanalazacijo spomnil analogne pripombe režimskega kulturnika Josipa Vidmarja, ko je označil literaturo Vitomila Zupana za kloako. To se je zgodilo tik pred sesutjem komunizma.

    LP, Andrej

    OdgovoriIzbriši
  9. Ne vem, če je besedno igro izumil Golobič. No, če je ta zamenjava GG-jevo maslo, mu je treba poslati čestitko. Traven se pa lahko hvali s tem, da mu je uspelo narediti oddajo, ki je še večji poden od Požarjevih umotvorov, z novinarsko etiko pa ima toliko skupnega, da bi jo lahko uporabili pri kakšnem predmetu na faksu kot anti-case.

    Veselo iskanje zarote še naprej,
    Anonimnež No.1

    OdgovoriIzbriši
  10. hej, Anonimnež, here's one for you:
    baje je bil slavni Požar, ki danes konstruktivno pomaga reševati medijsko sceno v naši republiki, zadnji urednik časopisa Komunajzar, trobila slovenska Partije :))

    za tranzicijskega milijonarja Slivnika, ki je v tistih časih združeval delo v Centralnem komiteju iste Partije, se pa še ne ve točno, ali je bil kot dopisnik Dela v Moskvi na zadatku UDBE, ali pa so ga, rosno mladega, v času najhujšega partijskega enoumja tja poslali izključno zaradi strokovne kapacitete :))
    kakorkoli že, ta je ustanovil Stari Mag, ki je bil fajn, za razliko od Novega Maga, ki ni več vreden pol kurca.

    takle mamo, Anonimnež:
    kanalAzacijo, Travna, Slaka, Požarja, pa tistega ki je koitiral s (in jo občasno prebutal) pijano razbijalko mercedesov v Sarajevu, pa časopis novinarjev Starega Maga Reporter in Finance.
    vse ostalo pa spada že med takoimenovano stroko, se pravi 571&Co.

    nihče od naju, skratka, nima pretiranega razloga za praznovanje, razen pač zaradi obstoja interneta :))

    OdgovoriIzbriši
  11. Tko to dela Portorožki kmetovalski lobi.

    OdgovoriIzbriši
  12. pardon portoroški

    OdgovoriIzbriši
  13. pardon portoroški

    OdgovoriIzbriši
  14. Gašper & Co.:
    ...glede piramide so strokovno razmišljali tule:

    1.Piramida nečimrnosti
    http://www.trajekt.org/?tid=1&id=834

    2.Piramida? Odločen ne za pobude z obliko!
    http://www.trajekt.org/?tid=1&id=626

    To so debate na strokovnem in novinarskem nivoju,
    Kanal A pa bi takšno polemiko verjetno izrabil, da bi v oddaji gostil jasnovidca, ki bi "kanAliziral" in dejansko kanaliziral kakšnega pokojnega faraona.

    OdgovoriIzbriši
  15. Menda je bil poštenjakarsko načelni Slivnik malo pred svojim odhodom v Moskvo na "strokovnem izpopolnjevanju" v ZDA kar na stroške ZDA. In menda niso bili Američani prav nič veseli, ko se jim je naložba v mlad in perspektiven kader vsaj na srednji rok skazila. No, Slivko se je po mnogih letih nenadoma poboljšal in se jim morda poskusil odkupiti tudi s priseganjem na kavbojske škornje in hummerja. Slednjega je morda nabavil tudi zato, da ga je lahko s prav komunajzarsko nadutostjo parkiral kjerkoli sredi mesta, saj ga ni mogel pohopsati noben pajek. Tudi s pločnika pred najbolj znano sodnijsko palačo te pravne države ne.

    OdgovoriIzbriši