nedelja, 8. marec 2009

Impeach Tuerk!

Pravkar sem na TV videl Tuerka. Pojavil se je v Trbovljah in radovednim novinarjem pojasnil, da bo spregovoril le o prvorazrednih temah. Na prvo naslednje, edino logično vprašanje, je z arogantnim nasmeškom zviška izpustil nekaj kot:
.
"Barbarin rov je drugorazredna tema. Govoril bom edino
o prvorazrednih političnih temah, kot je na primer Dan žena."
novinarka: "Ampak - v rovu Barbara ležijo tudi ženske!!?"
"To naj pa strokovnjaki najprej dokažejo."
.
Izjavo predsednika razumem kot neznosen cinizem. Neokusen, nekulturen, neciviliziran. Pritlehen, nizkoten cinizem. Predsednik države, pa če je njegova funkcija še tako marionetna, si tovrstne arogance ne bi smel privoščiti.
.
Zakaj Tuerkova izjava ni bušizem
.
Za bušizme je značilno, da so izletavali neposredno, nepremišljeno, "na prvo".
Tuerk je čakal 5 dni. Nato se je skušal izmotati z očitno prej pripravljeno primero o prvo- in drugorazrednosti tem. Tuerk je tudi tokrat govoril v premišljenem, privzdignjenem, skrbno artikuliranem in razločno počasnem slogu - ki izletavanja lapsusov ne dopušča.
.
Del bušizmov je čisto slovničnih, skladenjskih ali jezikoslovnih. Denimo "nukjular". Nuclear > nucular. Preostali so "vsebinski" - v vsakem lahko dovolj razločno zasledimo Freudian slip.
Tuerk je bil slovnično korekten. Tudi vsebinsko se ni zmotil - povedal je, kar si je zamislil, kar je hotel. Če bo izrečeno kdaj obžaloval, pa še ne pomeni, da gre za bušizem.
.
Za bušizme je značilno, da so bili zabavni. Bušu je nehote uspevalo biti duhovit - vse druge je uspel zabavati z vici, ki jih sam ni zastopil.
Tuerk je morda hotel le duhovičiti - a salv smeha ni požel. Tuerk je morda hotel, a mu duhovit ni uspelo biti - z "vicem", ki ga je "zastopil" le sam, ni uspel zabavati nikogar.
.
Zakaj Barbara rov JE prvorazredna tema
.
1. Povojni poboji so sestavni del aktualnega političnega diskurza
Odnos do polpretekle zgodovine še danes mnogo bolj definira razliko med nominalno levico in nominalno desnico, kot vse filozofske, svetovnonazorske, ekonomske, socialne in podobne teme.
Potlačena resnica obremenjuje današnje generacije. Ampak dokler resnica ne bo vsaj približno raziskana, za spravo nimamo niti izhodišča.
Dokler bodo okostnjaki v omarah - bodo okostnjaki padali iz omar.
.
2. Tutankamon
Dolgo se je vedelo, da je v starem Egiptu obstajala bogata, razvita civilizacija. Vedelo se je, da so bili grobovi bogato založeni, vedelo se je tudi, da so (očitne) piramide - v zvezi z grobovi faraonov. Ampak do danes so odkrili natanko eno grobnico faraona, ki ni bila izropana. Zato je Tutankamon, nekoč obskuren faraon - danes najslavnejši faraon Egipta. Njegova nedotaknjena grobnica, ki je odgovorila na nešteto vprašanj - in zapolnila mnogo vrzeli v zgodovini egipčanske države - pa ostaja daleč najpomembnejše arheološko odkritje.
Barbara rov je v prav vseh aspektih za novejšo zgodovino Slovenije podobno pomembno odkritje, kot Tutankamonova grobnica za zgodovino starega Egipta.
.
3. Razsežnosti zločina
Od torka, Tuerk, je jasno tole:
- Barbara rov je eden izmed koščkov, ki so manjkali v mozaiku "zgodovine NOB". Zanj niso odgovorni niti fašisti, niti nacisti, niti domobranci, pač pa - zmagoviti partizani. (Ne glede na izid aktualne Stanovnikove "bitke s Titom".)
- Prizorišče zločina je zmagovita partizanska kamarila prikrila s stometrskim "čepom", v katerem je več močnih zidov, in strahom, ki je vzdrževal zaroto molka do osvoboditve - in še skoraj 20 let.
- Več sto trupel, na debelo posutih z apnom, ki ležijo v rovu, so le ostanki tistih pobitih, za katere v dveh jaških ni bilo več prostora. Ne ve se še le, ali je skupno število žrtev bližje 1000, ali 10.000.
- Ljudje so bili popolnoma goli, roke so imeli za hrbtom tesno zadrgnjene z dratom. Od vhoda v rudnik do prizorišča je 400m. Teh 400 metrov v mračen rudniški rov so prehodili sami. Kako so jih prisilili, da so to pot v smrt sami prehodili, si lahko le predstavljamo.
- Stotine, tisoče ljudi - so pobili s "hladnim orožjem". Na truplih ni strelnih ran, imajo pa razbite lobanje. V rovu so našli domnevno orodje eksekutorjev - prirejen kramp.
.
Predstavljajmo si "cvet zmagovitih partizanov", kako priganjajo (brcajo, tolčejo), držijo, jim nato s krampom razbijajo lobanje, in jih mečejo (tudi še žive, hudo ranjene) v jamo - ljudi. Žive ljudi, ki so imeli imena, domove, sorodnike, spomine, matere, nekateri otroke. Žive ljudi, ki so tedaj čutili strah, ponižanje in fizično bolečino ravno tako dobro, kot bi jo ti ali jaz, ali Tuerk, danes. Do morišča so prignali gole, z dratom zvezane ljudi, okradene prav vseh zunanjuh znakov - ki so zavest o lastni identiteti nosili le v glavah. Jih priganjali v neskončni koloni, jim s krampom razbijali glave in jih mrtve, ali pa le ranjene, metali, nage in zvezane z dratom, enega čez drugega, v rudniški jašek.
Zaprem oči in si skušam predstavljati...
... tema, vlaga, zadušljivo... strah, bolečina, groza, flash-backi skozi življenje, misel na ljubljene osebe... roke, za hrbtom zadrgnjene z dratom, že davno odrevenele, brezčutne, modre, mrzle, odmrle, ne bodo nikoli več služile, tudi če čudež reši življenje... pritajeno stokanje, preklinjanje pijanih priganjalcev... gola telesa se dotikajo, se opotekajo, se pohojajo... smrad živih mrličev, lačnih, bolanih, zaraščenih, zanemarjenih, ki se že dolgo niso umivali, ki ščijejo in driskajo drug po drugem, v neskončnem, črnem rovu... spredaj se sliši... odmevajo grozljivi, strašni kriki... vpitje pijanih rabljev, udarci, kriki, tu in tam strel... na koncu slepeča svetloba karbidovk, sence zamahov s krampi plešejo po koloni golih... zdaj je že blizu, skozi neprekinjeno zmes smrtnih krikov ritem topih udarcev, kot boben na galeji... slutnja zamaha, top udarec, skozi kričanje zvok drobljenja kosti... gosta, lepljiva tekočina pod nogami... sopara, lepljivo sladkobno zatohla, kri šprica, drobci možganov po vsakem udarcu letijo v obraz naslednji vrsti... pijani, napol nori rablji verižno kadijo, razbijajo lobanje s svojimi krampi, tu in tam zarežejo z nožem, brcnejo z okovanim škornjem, odbijejo čeljust s puškinim kopitom, čez žive v jamo z lopatami sproti mečejo apno... pa spet čik, malo šnopca, udarci in streli sproti dušijo roteče, brezupno moledovanje... kolona živih se pomika, udarci s krampom, kri in kriki... če pekel obstaja, je najbrž to...
Po 64 letih je ostal kup okostij z ostanki tkiva, ostanki neznancev brez identitete, posut z apnom. Pet dni po tem, ko je izvedel, da je stometrski neprodušni čep do nesrečnih žrtev prebit, jih je naš Tuerk označil za - drugorazredne.
.
4. Osmi marec
Vrnimo se k Tuerkovemu osmomarčevskemu, "prvorazrednemu" cinizmu.
Zaenkrat morda res še ni znanstveno dokazano, koliko pobitih je žensk.
Ampak, če že glumimo gljivu - "dokazano" ni niti, ali je med pobitimi kak moški.
Je pa, Tuerk, popolnoma jasno nekaj, česar sploh ni treba dokazovati:
prav vse žrtve so rodile matere.
.
Zakaj bi moral Tuerk sestopiti
.
1. "Moralna avtoriteta"
Slovenija nima "predsedniškega sistema" - za izvršilno oblast je odgovorna Vlada. Funkcija predsednika pa je vseeno dokaj pomembna.
Predsednik naj bi bil "oče naroda", če hočete, ki bi se znal do aktualnih tem opredeliti jasno, modro in strpno. Predsednik naj pred aktualnimi temami, ki vzbujajo zanimanje državljanov, ne bi bežal v svoje slonokoščene stolpe. Predsednik naj se niti pred temami, ki mu povzročajo nelagodje, ne bi skrival v mišji luknji. Predsednik države bi se moral ob stvareh, ki državljane begajo, odzvati hitro. Nastopiti bi moral pomirjujoče in povezovalno. Predsednik naj bi bil zrela osebnost, moder človek z določeno integriteto. Kot moralna avtoriteta pa se lahko izkaže le s svojim delovanjem.
Ugotavljam, da je Tuerk dokončno zapravil izjemno priložnost, da bi se pred slovenskim narodom izkazal kot moralna avtoriteta.
.
2. "Prvorazredne teme"
Tuerk prejšnji teden ni bil na bolniškem dopustu. Od torka, ko so informacije o odkritem zločinu prišle v javnost, pa do nedelje, ko je v javnosti nastopil v zvezi s "prvorazredno temo", Dnevom žena - je hodil v službo.
Tuerk se je v tem času v javnosti večkrat oglasil v zvezi z drugo "prvorazredno temo" - zavrnitvijo odstopa funkcionarja iz njegovega kabineta, na katerega so prilepili vso odgovornost za devetdeset tisoč ojrof drago letanje po Bosni.
Tuerkov molk o odkritju enega največjih zločinov vseh časov na ozemlju te države - je posledica zavestne odločitve.
.
3. Zarota molka
Z nedelovanjem se časa ne da ustaviti. Tudi "odsotnost delovanja" - je posledica odločitve. Tuerk je sprejel odločitev, da se na odkritje nepredstavljivo strašnega zločina - ne bo odzval. Tuerk je sprejel odločitev, da bo pet dni molčal, peti dan pa se bo sprenevedal.
Možno je, da odkritje zločina Tuerku povzroča nelagodje. Možno je, da se Tuerku zdi zgodovina, napisana iz predhodno zbranih podatkov - zadostna in dokončna. Kontekst pa se je čez noč spremenil - "slavno zgodovino NOB" je, mimo plana, naenkrat dopolnil nov košček v mozaiku. In jo s tem nepovratno spremenil. In prejšnjo, tolikokrat zlajnano interpretacijo - razkrinkal kot falsifikat.
Tuerk je dal sicer že lani vedeti, da mu potvarjanje zgodovine ni tuje. Sprejel je odločitev o molku, da bi interpretacijo o idiličnosti propadlega socialističnega eksperimenta, ki se je tako dolgo napajala iz korita brez groba pokopanih, zamolčanih, izbrisanih žrtev - podaljšal vsaj še za 5 dni.
.
Ampak - če sam predsednik, najvišja moralna avtoriteta, ne zmore -
kako da so zmogli drugi?
Takoj je zmogel Pahor - odzval se je takoj in jasno (priznati je treba, da je v odnosu do zločinov konsistenten, odkar je pred leti prevzel SDP).
Takoj je zmogla Kresalova. Takoj je zmogel Zalar.
Česar ni zmogla danes tako glasna N.Si (Ministrica Janševe vlade Cotmanova, N.Si, je zavrnila nadaljno financiranje izkopa že na polovici prvega, z jalovino zasutega segmenta!) - sta stran od oči javnosti zmogla Svetlik in Širca. Veliko večino dela so strokovnjaki opravili s podporo nove, Pahorjeve vlade.
Včeraj je, jasno in nedvoumno, zmogla Jelušičeva.
.
Isti dan, po 5 dneh molka - Tuerk še vedno ni zmogel.
Tuerk nas uči: "drezate v tabu; o tem ne govorimo."
Tuerk nas svari: "zarota molka še traja!"
.
Zakaj je treba Tuerku pomagati
.
Tuerk nam daje vseskozi vedeti, da se zelo veliko ukvarja z idejo o lastni pomembnosti. Kdor pa se ima za nenadomestljivega, bo sam nerad sestopil.
Zato mu je treba pomagati.
Pomagajmo našemu drugorazrednemu predsednuku sestopiti, da se bo lahko s temami, za katere sodi da so prvorazredne, v miru ukvarjal v družinskem krogu.
.
Impeach Tuerk!
.
(povej naprej!)

45 komentarjev:

  1. zelo lepo napisano.

    tudi sam sem včeraj zazijal ob izjavi o drugorazredni temi. knedl sem s težavo pogoltnil, slab okus imam še danes.

    upa(j)m(o), da se bo popravil (beri opravičil) za svoje otresanje gobčka. skrajno ignorantsko in žaljivo. posebej, če se spomnim na njegov nasmešek ob izjavi.

    za bruhat.

    Impeach Türk!

    OdgovoriIzbriši
  2. Pravzaprav imam na trenutne odzive dve pripombi.
    Prva je definitivno ta o kateri pišeš. Sprenevedanje, kogarkoli, naj bo Türk ali kdorkoli drug je izrazito moralno sporno. Ma to je premil izraz. Je svinjsko.
    Trupla so tam, ni jih mogoče zanikat.
    Da gre za zločin priča že samo dejstvo, da je grobišče prikrito. Očitno so takrat vsi vedeli, da počnejo nekaj, kar človek ne bi smel nikoli storiti. Že res, da se je podbono dogajalo med vojno, ampak zakaj ponavljat isto napako...tako množično...res grozovito. Tudi mene zadnje dni spreletava srh ko pomislim, da nekateri želijo omiliti zadevo, jo minimizirat...verjetno bi se danes zgodba lahko ponovila...in če sebe zamislim tak v rovu...groza. Res.

    Drug moteč faktor pa je zahtevea Nsi, da se Türk žrtvam pokloni prej kot hrvaška delegacija. Kakšen idiotizem. Je mar pomembno, kdo bo prej pred rovom. Sploh ni pomembno kdo leži v rovu v tem prvem momentu. Notri so ljudje...ženske, moški, otroci..kdo ve. Na tem mestu bi bilo prav da se strokovnjakom pusti čas in da naredijo temeljit pregled, da te ostanke spravijo na dostojno mesto.
    Zakaj sedaj Hrvati letajo tja pravzaprav ne razumem. Saj trenutno še nihče natačno ne ve, kdo je v rovu? So to Hrvati, Slovenci, kdorokoli. Le to se bojim da iz tega ne bo spet nastala ideološka vojna. Ne samo o tem, kaj je pomenil NOB, kaj domobranstvo, ampak o tem, kje se grobišče nahaja in kdo so ljudje ki ležijo tam. Ubiti Hrvati na slovenski zemlji...pa ima hitro kdo zgodbo s katero lahko podpihne trenutne odnose med državama.

    Ob tem odkritju je na mesto samo to, da se vsak pri sebi zamisli...kaj so nam pumpali v glave...zakaj je bilo vse to skrito...zakaj še danes ne bi smeli vedeti resnice. Zahtevajmo jo!
    Če bi mi kdo rekel, da je možno pobit nekaj tisoč ljudi, jim izbrisat identiteto, pa bo to ostalo prikrito....celo 18 let v novo nastali državi....

    OdgovoriIzbriši
  3. Sram me je, da imamo takega predsednika. Ko sem slišal to izjavo ji sprva sploh nisem verjel...

    OdgovoriIzbriši
  4. Meni dvignejo temperaturo opletanja o »instrumentalizaciji« in »manipulaciji« z zločinom v Barbara jami. Ki si jih privoščijo Tuerk, Stanovnik & co. Zanima me, kako bi same žrtve komentirale 45 + 18 let sistematičnega prikrivanja, ki so ga morale trpeti – poleg pekla pred usmrtitvijo. Očitki o instrumentalizaciji so po definiciji neprepričljivi, če jih izrekajo ljudje, ki ne le da nič niso naredili za razkritje pobojev, ampak so močno zainteresirani, da se zadeva nikoli na rezkrije v svoji resnični dimenziji – in to je komunistični holokaust sistematično izvrešen nad določenim delom narodovega telesa. Holokaust, ki ni le neposredno prizadel žrtev in njihovih bližnjih, ampak je spremenil značaj celotnega naroda in trajno prizadel njegovo kolektivno podzavest. Očitke o manipulaciji moram poslušati ravno od onih (in njihovih somišljenikov in dedičev), ki so desetletja manipulirali z izročili NOB, svoj mafijski režim pa legitimirali s padlimi partizani in drugimi žrtvami vojne, ki si niti v najbolj perverznih nočnih morah niso mogle predstavljati globine moralnega propada, do katerih se bodo po vojni spustili vodilni tovariši. V isto ligo moralno zavrženih dejanj spada tudi Stanovnikov obrat, češ mi nismo, Tito je vsega kriv. Če ni bila že kdaj prej, je bila pa zdaj upam dokončno razdevičena fama o vrednotah NOB. Stanovnikova obramba me spominja obtožene na Nuermberškem procesu. Stanovnik bi se po taki izjavi moral globoko zazreti vase in se vprašati, komu in zakaj je zvesto služil. Razmišljanje o konsekvencah za ZZB in Stanovnika prepustimu prizadetim, ampak glede na izjavo samega predstednika ZZB bi morala biti nesporna vsaj takojšnja odstranitev imen Titovih, Kardeljevih, Kidričevih spomenikov in imen trgov in ulic. Lahko sicer pričakujemo manipulacije tipa »ne bodimo enaki onim, ki so v preteklosti odstranjevali spomenike«. Ampak Nemcem danes niti na kraj pameti ne pade kakšna Hitleralee ali Goehringstrasse. BTW, včeš mi je tudi zajebantski podton izraza »nominalna« levica (desnica). O definiciji levice specifično v Sloveniji bi bilo pa res mogoče povedati za dve karjole.

    LP, Andrej

    OdgovoriIzbriši
  5. Jaz pa ne razumem, ampak res ne razumem tega zlivanja gnojnice po Türku. Saj za povojna grobišča vemo vsaj že 20 let. Razumem, da je nekaterim, ki so s Hudo jamo tako ali drugače osebno povezani, to lahko prioriteta v tem trenutku, a meni (in verjamem da veliki večini ostalih Slovencev) to res ni najbolj važna tema. Ti poboji so se zgodili 65 let nazaj, ne prejšnji teden. Vemo za njih. Poboje v Teharjah so najverjetneje ukazali isti storilci kot te v Hudi jami. Zakaj je torej takšna novica, če se najde še eno povojno grobišče? A bo vsako novo grobišče vsakič znova osrednja tema? Okoli povojnih pobojev boste težko našli politika v Sloveniji, ki ne misli naslednjega: da je to hud zločin, da je treba mrtve dostojno pokopati, storilce pa odkriti in procesirati, če je to mogoče. Drugače pa je to tema za zgodovinarje, ne pa za aktualno politiko. Ali niso ravno desničarji vedno jamrali, kako Kučan in levica pred vsakimi volitvami privlečejo na dan spore med partizani in domobranci, da bi kovali politične točke? Zakaj se torej sedaj SLS, NSi itd. tako z veseljem oklepajo Hude jame kot poligona za pritlehno pobiranje političnih točk? Če bi želeli dobro za Slovenijo, bi morda debatirali o tem, kako nadomestiti množično proizvodnjo. Zanimiv članek kot iztočnico za debato najdete na Razgledih: http://razgledi.net/blog/2009/03/04/s-cim-bomo-zamenjali-mnozicno-proizvodnjo-za-mnozice/

    Pa lep pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  6. Vseved, mogoče pa je ravno zdaj, v uvodnih mesecih druge svetovne depresije, pravi in morda tudi zadnji čas za refleksijo povojnih pobojev in za katarzo. Katarzo na obeh straneh, da ne bo pomote (čeprav na eni malo bolj, ker na drugi strani se skoraj nima kdo kesati, ker so bili večinoma pobiti maja 1945). V nasprotnem primeru se namreč bojim, da bi v neki vojni, ki bi utegnila biti srednjeročna posledica te krize, Slovenija doživela bratomorno klanje podobnih razsežnosti kot 1941-45. Skoraj genetsko vsajena averzija proti vsemu ne-levemu na eni strani in v 64 letih nakopičenih frustracij na drugi strani, to je zelo lahko vnetljiva mešanica.

    LP, Andrej

    OdgovoriIzbriši
  7. Andrej,

    to se pa strinjam. In glede na današnje kritike Türka bo nujno, da vladajoča koalicija (levica) in predsednik države še enkrat obsodijo povojne poboje in storilce teh dejanj, vključno s storilci tega nazadnje odkritega okrutnega zločina.

    Lp!

    OdgovoriIzbriši
  8. saj v temu je problem Vseved - v dejstvu, da že več kot 20 let vemo za grobišča..ki so se po čudežu začela odkrivati šele nekaj let nazaj..in to, dragi Vseved, je hinavščina brez primere..zdravo razumsko ukrepati bi pomenilo obsoditi in politično onemogočiti še vse bivše potomce in prisklednike tega režima (ki nimajo jajc in morale to priznati), tega prvorazrednega gnoja pa okrog kepe vsaj 5x..

    OdgovoriIzbriši
  9. Zelo dober zapis. Veseli me tudi informacija o Pahorju, Svetliku, Zalarju, Kresalovi in Širci, da so zmogli narediti to, kar je njihova dolžnost.

    Čeprav točno vem zakaj se tukaj omenja Širca oz. ne vem, kakšne so pristojnosti Ministrstva za kulturo pri problematiki grobišč. Morda v tem, da poskrbi za prevoz žrtev. (???).

    Za ostale pa vsaj, pod resor Svetlika sodijo žrtve vojnega nasilja-verjetno so tudi omogočili nadaljni izkop (vsaj tako piše v delovnih nalogah na njihovi spletni strani), Zalar in pravosodje (poprava krivic in narodna sprava).


    Je pa izjava obrambne ministrice 1a.

    OdgovoriIzbriši
  10. Matix,

    in kdo so zate ti bivši potomci in priskledniki tega režima? Türk? Pahor? Erjavec? Golobič? Kresalova? Če začnemo s tem, bomo hitro eliminirali 80% aktualnih slovenskih politikov...

    OdgovoriIzbriši
  11. Zdaj je že jasno, kaj je Türk zares rekel.

    Zdaj čakam, da se boste avtor bloga in komentatorji opravičili.

    OdgovoriIzbriši
  12. Odličen zapis. Podpišem vse.

    Gospoda predsednika Tuerka pa na smetišče zgodovine. Ali se pravzaprav g. predsednika sploh da zamenjati? Kdo ga pa lahko in kako?

    Zaradi teh skrajno poniževalnih izjav, ki so že če jih vzamemo samo verbalno vredne vsega obsojanja. Če pa vzamemo v obzir še neverbalno govorico (kretnje, barva glasu, smeh, izraz na obrazu, ...), pa seveda popolnoma razumem gnev ljudi, ki ga nobeno sedanje opravičevanje in "jemanje besed nazaj" ne more več zaustaviti.

    Pa ne pozabimo na podlago: hohštaplerstvo (rezidenca) in "vozljakanje" z nobel avijončki (90.000€ do Bosne in nazaj), neodstavitev svojega podanika, ki je kriv za to, ...

    Torej: kako odstaviti g. predsednika?

    OdgovoriIzbriši
  13. Skratka, imamo drugorazrednega predsednika in totalitarno uničene državljane: eni se še vedno ne upajo povzdigniti glasu proti nečlovečnosti, drugi bi se skupaj s Stanovnikom še danes krvavo maščevali, tretji so o vsem skupaj ignorantni, češ da je od dogodkov minilo že preveč časa. Tisti pa, ki se leninistični/titoistični totalitarnosti odločno upiramo, smo videti kot izjema.

    OdgovoriIzbriši
  14. Lep pozdrav z zahodne meje.

    Po današnjem opravičilu turka, te kar podpiram za IMPEACH turka - odslej ga pišem kar z malo ; saj je drugorazreden.
    Lepo izhodišče pa je dal v Odmevih Hubert Požarnik: kot v Nemčiji, naj v šolah o takih temah podebatirajo v šolah, saj se tam oblikuje pogled na svet. In če bo ta pogled oprt na obče civilizacijske vrednote bo mogoča sprava pa magari v peti generaciji.

    Sicer pa hvala za tvoje prispevke-super so.!!

    OdgovoriIzbriši
  15. Naš velecenjeni predsednik združenih držav Slovenije čaka da pripravijo letalo zanj in letališče v Laškem,da položijo tam rdeč tepih.Potem se pa lahko gospod začnejo pogovarjat,da se gredo poklonit žrtvam KP

    OdgovoriIzbriši
  16. Pozdravljen,

    v celoti podpiram tvoj blog in sem vesela, da v mislih nisem sama. Ko sem prebirala komentarje in odzive na zadnje dogodke drugod po spletu, sem bila resnično žalostna, saj sem ugotovila, da med nami živijo tudi taki, ki bi z lahkoto ponovili dejanje in so prepričani, da v tem ni nič narobe.

    Ko sem se spraševala, ali je možno, da je stanje duha v Sloveniji tako, mi je nasproti prišel Hubert Požarnik v Odmevih. Stanovnikovo obračanje besed in sprenevedanje, še bolj pa kazanje s prstom na "čerčile, ajsenhuverje, staline" me je spominjalo na vrtec, ko se otrok polula v hlače, nato pa kriči "nisem bil jaz". Ja, Požarnik ima prav. Čisto nič hudega ne vidijo v tem, zaradi tega jih ne tlači nočna mora, pijejo pa prav toliko, kot vsi ostali. Travma naroda je torej silovita in ji ni videti konca.

    Predsednik je svoj odnos pokazal s ciničnim smehljajem in povsem vidno je bilo, da je bil na vprašanje povsem pripravljen ter ga niti malo ni presenetilo. To ni moj predsednik in sprašujem se, če sem sploh del tega naroda.

    OdgovoriIzbriši
  17. da ne bo nesporazumov, jaz sem avtor tega bloga. prebral sem komentarje, pa jih ene par zahteva odgovor.

    @vseved:
    med tem, da "se je vedelo", in med tem,
    da se prikrita grobišča razišče, žrtvam skuša vrniti imena, svojcem skuša vrniti zamolčane sorodnike, da jih lahko pietetno pokopljejo, da da ta družba končno jasen signal o tem kaj je prav in kaj narobe, da se pokaže na zločin in skuša ugotoviti zločince - je razlika, velika svetlobna leta.
    če kot civilizirana oseba sprejemaš to, da smo z meddržavnimi sporazumi že pred leti omogočili Nemčiji in Italiji pieteten pokop njihovih državljanov, ki so na našem ozemlju padli v njihovi vojaški uniformi (tu jim rečemo nacisti in fašisti) - potem se moraš civilizirati le še do sorojakov, pa si na konju.

    @potnik:
    ko je Janševa vlada, konkretno ministrica Cotmanova, N.Si, sredi sondiranja zavrnila dodatno financiranje izkopa (vse je presenetilo, kakšno neverjetno zasutje se je skrivalo za prvim, opečnim zidom) - bi se izkopavanje ustavilo vsaj za eno proračunsko leto. če je šlo pri odrekanju denarja za predvolilno računico SDS in N.Si, toliko huje.
    Svetlika in Širco omenjam, ker so stvar rešili s prenosom sredstev na ministrstvo za kulturo, kamor spada Dežmanov muzej, ki je torej sredi sondiranja pravnoformalno prevzel zadevo. glavno pa je, da se je delo lahko nadaljevalo.

    @Rado:
    to je navaden bullshit!
    prav ves zapis še vedno stoji. Tuerk se je z svojo zavestno odločitvijo za molk, nato pa za omenjeno sprenevedanje, pred slovensko javnostjo nepovratno diskreditiral kot "moralna avtoriteta". in se izkazal za drugorazrednega.
    če se je šesti dan, zaradi pritiska javnosti, pojavil na "novinarski konferenci", kjer novinarjem ni dovolil(!) postavljati vprašanj, in svoje izjave še malo relativizial, opravičil pa se sploh ni - se je za drugorazrednega še dodatno potrdil.
    je pa res, da je šesti dan končno "zmogel" tudi on. ampak če se bi le s kratko izjavo, kot Pahor, Kresalova in Zalar, na državljane obrnil takoj, se o značaju "moralne avtoritete" danes sploh ne bi spraševali.
    človek se pač izkaže skozi odločitve, ki jih sprejema, tudi ob dogodkih, ki ga zatečejo "nepripravljenega". in ta človek se je kot predsednik države žal izkazal za drugorazrednega.

    .
    @Finance:
    povezavo sem vrgel na par člankov v Financah, od koder je veliko prometa. bi pa rad opozoril osebo Leonx (ki je mojemu prispevku sicer izrazito naklonjena), da se mi copy-pastanje celotnega besedila(!), brez vprašanja za dovoljenje(!) in brez omembe avtorja(!) - zdi neprimerno. čeprav je ob koncu dodala link sem.
    obširnih forumov nisem do črke bral, sem pa na več mestih opazil, da drugi forumaši avtorstvo pripisujejo osebi Leonx, jo hvalijo in ji pritiskajo 5 zvezdic, osebi Leonx pa se ni zdelo vredno jasno opozoriti, da zapis ni njen.
    toliko o forumaški kulturi.
    je pa možno, da se je stvar na Financah že pojasnila. predvsem pa se da stvar itak z malo truda popraviti. pa brez zamere ;)

    OdgovoriIzbriši
  18. "to je navaden bullshit!"

    Bullshit,
    je sicer ta, preko RTV hiše vodena, izjemno dobro režirana predstava objokovanja žrtev.
    Čeprav smo te mrtve že enkrat objokovali in so že zajeti v popisu žrtev.
    Glej zbornik, ki je na to temo bil sprejet v času Janševe vlade:

    http://www.ds-rs.si/dokumenti/publikacije/Zbornik_05-1.pdf

    (str. 17, 18, 19)

    V njem so na podlagi razlike med predvojnim in povojnim popisom prebivalstva, popisane vse žrtve vojne in povojnih pobojev. Kako so padle, na kateri strani so padle, ipd.

    Pobiti v rovu Barbara so ali del 90.000 slovenskih žrtev, ali pa del 295.000 na Hrvaškem pobitih.

    Če se je Türk distanciral, je naredil pravilno!
    Spravna maša je bila v Kočevskem rogu že leta 1990. Od takrat so žrtve simbolno pokopane. Mlade generacije pa smo pred izzivi lastnega preživetja in ne bomo sodelovali pri manipulaciji političnih strank. Ali bomo dovolj zaslužili za preživetje in ali nas bodo jutri vrgli na cesto. To je pravo vprašanje.
    "Pojdite v rit ti in tvoji mrtvaki"

    OdgovoriIzbriši
  19. @Rado:
    s tem komentarjem si postal goden, da prebereš odgovor, ki sem ga namenil vsevedu. da ga boš lažje našel, ti citiram zaključek:
    > civilizirati se moraš le še do sorojakov, pa si na konju ;)

    zdaj pa še o Tuerku - skozi logiko, s katero si nas pravkar razsvetlil:
    od dneva žena se vsekakor ni distanciral. praznujemo ga v čast neki demonstraciji v ZDA pred 100 leti. ženske pri nas danes uživajo mnogo več pravic, kot so jih tiste zahtevale takrat, poleg tega pa so konkretne demonstrantke že davno mrtve. sem pa zdaj najbrž paše tvoj cenjeni citat: "Pojdite v rit ti in tvoji mrtvaki"

    ob takih zagovornikih Tuerk nasprotnikov sploh ne rabi :))

    OdgovoriIzbriši
  20. Türkove osorne izjave niso bušizmi (ampak türčizmi) tudi zaradi tega, ker so zakompleksane. Kot nasprotje bušizmov, ki so iskrene in poenostavljene. Temeljna značilnost türčizmov je zafrustriranost: prej zaradi osebnega kariernega neuspeha v OZN; zdaj zaradi neugodnega mnenja računskega sodišča in izbire slabega svetovalskega kadra; nazadnje zaradi tega, ker so ga v zvezi z enim največjih zločinov v povojni Evropi moralno nadkrilili vsi spodobni politiki, tudi njegov nekdanji protikandidat Peterle. Türkov problem torej ni le v politični podrejenosti opciji, ki se ji toži po totalitarizmu, ampak je zamejen tudi z lastnimi osebnostnimi kompleksi.

    OdgovoriIzbriši
  21. Mislim, da se spet ponavlja tisto, kar sem vsaj jaz slutil.
    Sedaj bodo nekari želeli vse zmetat v isti koš in zadevo obrnit tako, da je bila navsezadnje NOB okupacija Slovenije. In prav na živce mi gre, ker se spet gleda vse čez prizmo politike. Vaši pa naši, pa tardeči, pa tabeli.
    Naloga današnje generacije je da končno predstavi vsa objektivna dejstva. Si predstavljam, da bi to morala bit Dežmanova naloga.
    Iskanje neposrednih izvajalcev se mi zdi pa kar malce bolno početje. Pa ne zato, ker ni prav da bi bili kaznovani, ampak zato ker smo precej prepozni. Tisti, ki je bil leta 45 star 20 let, jih ima danes 84.
    Objektivne dokaze bo težko zbrat, ker očitno nihče ne bo spregovoril. Torej kaj bi s temi ljudmi? Jih bomo dali za 2 leti v arest?
    Prav je, da se ugotovi koliko je žrtev, kdo je naročil eksekucijo (imena teh naj se zapišejo v zgodovinske knjige), kdo so natančno te žrtve bile... Zato, da bo zgodovina objektivna.

    Ti poboji pač ne zanikajo nasprotnega dejstva, da so okupator in kolaboranti bili slabša opcija za Slovence. Eni pa bi radi iz te zgodbe radi potegnili prav to.

    OdgovoriIzbriši
  22. @anonimni:
    s kaznovanjem zločincev najbrž ne bo nič. lep primer je major Mitja, ki je bil zaradi nespretno zastavljene obtožnice pred kratkim na sodišču "opran", čeprav je vsem, tudi nekemu ustavnemu sodniku, jasno, da je to farsa. in je nedotakljiv do "spomeničarskega", "herojskega" TV pogreba.
    s tvojim uvodom in zaključkom pa se ne bi strinjal.

    kako danes kot starš otroku razložiti tovrstne prizore? na pamet padeta 2 opciji:

    1.
    otrokom dopovedati, da so to itak izdajalci slovenskega naroda, jim zrecitirati aktualno verzijo organizacije "Zveza borcev za vrednote NOB" (glede na najnovejšo varjanto predsednika te organizacije je za sistematične masovne eksekucije kriv izključno TITO (no, naslednji dan je za krivca razglasil že Ajzenhaverja)), in otroke nagnati na hrib Sabotin, kjer naj skupaj s starimi prdci, opremljeni s komunistično ikonografijo valijo kamenje v napis NAŠ TITO.
    to se dogaja, pa naj se meni zdi še tako noro, luknjičavo, polno paradoksov, tabujev in predvsem - preprosto narobe.

    2.
    otrokom razložiti da to ni prav, da pa je del naše zgodovine, iz katere se lahko marsičesa naučimo. denimo razlike med "partijsko državo" in normalno državo, kakršna je samostojna Slovenija.
    varjanta 2 je izrazito preprostejša - še tako radoveden otrok staršev s svojimi neskončnimi podvprašanji ne bo mogel ujeti v paradoks.

    .
    še o boljših in slabših opcijah in "vrednotah NOB".
    pred leti je Haider nespretno pohvalil "Hitlerjevo zaposlovalno politiko" - iz nacistične diktature je izvzel segment, ki mu je ustrezal (predvojna Nemčija se je iz recesije dejansko izvlekla z gospodarskim bumom). ampak ves svet je na tako poenostavljanje izjemno občutljiv - iz kompleta se holokavsta enostavno ne spodobi izvzeti.
    ker je Avstrijcem to jasno, južnega pobočja Pece danes ne krasi sproti vzdrževan napis "Naš Hitler". Ker je Italjanom to jasno, nad Trstom ni ogromnega napisa "Naš Mussolini".
    Jasno pa ni mnogim pri nas, niti danes.
    Iz zgodovine partijske države bi izpostavili "Titovo zaposlovalno politiko", izvzeli pa komunistično revolucijo, taborišča, prizorišča masovnih pobojev (partizani niso imeli krematorijev, zato po kraških jamah in v rudniških jaških še danes ležijo kosti), najbolj krčevito od vsega pa bi radi iz "zgodovine NOB" izvzeli (in ga pripisali Marsovcem?) novoodkriti simbol bistva partijske države: STOMETRSKI ČEP.
    tako preprosto je.

    OdgovoriIzbriši
  23. Povsem jasno je,
    da se za mrtvimi žaluje. To je integralni del človekove osebnosti. A vendar žaluje se 100 dni, potem pa se mora človek obrniti v lastno sedanjost in prihodnost.
    Obrniti se mora k ljudem, ki ga obkrožajo in z njimi vzpostavljati interakcije. Z njimi mora deliti radost življenja in upanje na prihodnost.

    Notorično vpletanje skoraj sedem desetletij stara okostja v aktualno politiko in s tem tudi v naš vsakdan, je patološko. Kje se bo to končalo? Zakaj prav ta okostja? In ali je 64 let meja? Bomo objokovali in preštevali še milijon nepotrebno padlih na Soški fronti (I. svet. vojna)?
    Kot vidiš Peter, lahko na tem področju vsak širi meje pietete do mrtvih, do nerazpoznavnosti!

    Dr. Türk nikakor ni hotel praznika naših žena smetiti s to temo. Novinar mu je pojem drugorazrednosti vsilil, široke ljudske množice pa ste pograbile priložnost in delate vik in krik do naslednje priložnosti.

    Če se poskušam vživeti v akt poboja je šlo nedvomno za grozljivo dejanje.
    Če pa se vrnem v sedanost in se ozrem v preteklost, pa do pobitih ustašev ne čutim bogve kakšne empatije.

    Mrtve na obeh straneh smo simbolno spravno pokopali v 1990 v Koćevskem rogu. Spregovorila sta predstavnika obeh ideološko sprtih strani, Kučan in nadškof Šuštaršič in to je to!
    Vse ostalo je patologija uma!

    OdgovoriIzbriši
  24. @Rado:
    vidiš, Rado, patološko bi bilo kvečjemu tole:
    če NOVOODKRITEGA stometrskega čepa (in tistega kar je skrival) kot SIMBOLA BISTVA PARTIJSKE DRŽAVE ne bomo takoj vključili v šolski kurukulum.

    to ti pišem jaz, ki se mi za to, da so mi leta 80, v prvem razredu osnovne šole, okrog vratu zavezali rdečo rutico, na glavo dali "titofko" z rdečo zvezdo, v roko knjigo najdebilnejših nebuloz z naslovom "Rdeči atom", peti pa so me prisilili "Druže Tito mi ti se kunemo" - ni še nihče opravičil.
    nihče se mi še ni opravičil še niti za to, da sem moral sodelovati v vsakoletnih nagravžnih bakanalijah, posvečenih praznovanju diktatorjevega rojstnega dne.
    nihče se mi še ni opravičil niti za to, da smo morali še preko srede osemdesetih risati risbice za državno organizirane natečaje z naslovom "Revolucija še traja".

    kdo bi, maš kako idejo, Rado? ampak povej mu:
    "say it like U mean it!"
    boš ti? bo Stanovnik?
    še bonus mu dam: za vse nedeljske dopoldneve, ko sem najprej poslušal "Pionirski tednik", takoj za tem pa še "Še pomnite tovariši" - se mi ni treba opravičevati. vsaj to je bilo na moč zabavno :))

    .
    ker vidim da si lepljiv, se bojim da te bo spet prijelo pisati. zato ti priporočam, da raje še enkrat prebereš tudi moj prejšnji komentar, ki mi je res uspel.
    ...
    tako preprosto je.

    OdgovoriIzbriši
  25. Ti nisi bral moje replike Peter.

    Zapisal sem, da smo žrtve že objokovali in zapisal sem tudi, da so že zajete v dokumentih (Zbornik) in torej ni prav nobene potrebe, da teh 300 za željo dnevne politike, zopet vlečemo ven.

    Rutico so ti dali leta 80?
    Izgleda, da so te z njo zares "kontaminirali".
    Poln zagrenjenosti si. Jaz sem, rutici navkljub zrasel v neobremenjenega in v prihodnost zazrtega človeka.

    Nekaj o pobojih sem zapisal tu: http://rado.blog.siol.net/2008/06/04/povojni-poboji-komunizem-ali-revansizem-kratka-razjasnitev-pojmov/

    OdgovoriIzbriši
  26. @Rado pravi:
    Jaz sem, rutici navkljub zrasel v neobremenjenega in v prihodnost zazrtega človeka.

    Ti to resno? Upam, da nisi na kakšnih močnih substancah.

    OdgovoriIzbriši
  27. @rado - tisti link - zbornik ki ga navajaš, je bil izdan leta 2005, nastal pa je kot referat novembra 2004.

    podatki na straneh 17, 18 in 19 pa so ZAGOTOVO NASTALI ŠE PRED 2004.

    kje oz. v katerih cifrah so zajeti pobiti iz barbarinega rova ?

    več kot očitno ne dojameš, da je slovenija eno samo prikrito grobišče.

    OdgovoriIzbriši
  28. Če bi si ti,
    anonimni bebec, prebral zbornik v celoti(oprosti, ampak malo me je jezi, da moram debatirati s polkvalificiranimi ljudmi, ki jim moraš pojasnjevati vse detajle),
    potem bi opazil, da je osnova za izračun žrtev predvojni popis Slovencev in povojni popis Slovencev. Vsa razlika je bila všteta v žrtve.

    Tu bistvenega odstopanja (razen v okviru statistične napake)že po definiciji ne more biti.
    V kolikor je bilo na ozemlju Slovenije pobitih še več ljudi, potem ni šlo za Slovence. Ampak za vse kolaborante in in nemške zaveznike, ki so bežali proti zahodu. In tudi pobijale so razne vojske - veliko*** jih je bilo na našem ozemlju tačas. (Saj se še spomneš, da se je celo Mesič hvalil, da so nam Hrvatje osvobajali Trst)


    ***
    Sem gledal včeraj oddajo "Otvoreno", na HTV, kjer je očividec iz tistega časa pripovedoval o vsemogočih vojskah . . .

    OdgovoriIzbriši
  29. @Rado: s tabo se mi da, ker poosebljaš določen tip - poučno je, skratka, za druge.

    eno, Rado, so (lepi) spomini na mladost, drugo pa je rdeča navlaka, v kateri se je dogajalo. jaz lepega otroštva ne enačim z rdečo rutico. rdeča rutica je, objektivno, odveč.

    žrtvi državne indoktrinacije sva, kot si dal vedeti, torej oba (vseh je, danes živih, tu poldrugi milijon). ampak jaz sem imel srečo, da sem bil vseskozi vzgajan tako, da se me ni prijelo - sproti, pa tudi za nazaj, sem komunistično indoktrinacijo veselo dojemal z zdravo dozo cinične distance. tebi očitno ni uspelo - podlegel si, za kar te pomilujem.

    stvar lahko enostavno testiraš - bi enak "pouk" privoščil danes (ali kadarkoli kasneje) svojim otrokom? ali v pravljičarstvu, zasnovanemu okoli tabujev,... in v petju srbohrvaških hvalnic diktatorju - res ne vidiš ničesar, kar je bilo narobe?
    in v tem smislu se meni tema zdi prvorazredna in jo dojemam osebno. in zaenkrat, žal, nimam še prav nikakršnega zagotovila, da mojemu otroku v šoli ne bodo prali možganov, kot so jih tebi, z "vrednotami NOB". in s selektivnim navajanjem, če parafraziram, "izjemnih uspehov Hitlerjeve zaposlovalne politike", če razumeš kaj hočem povedati.
    kar so s tabo, Rado, delali v osnovni šoli, se meni zdi zločin. tudi ta zločin, Rado, bi moral biti predmet sprave.

    poglej, Rado - jaz sem odrasel s sistemov vrednot, ki se mi z leti kvečjemu potrjujejo. mojega sveta, Rado, odkritja Barbarinih rovov - ne spodnašajo. opažam pa, da se ob takih stvareh mnogim svet podira.
    na plan prihaja vcepljen refleks, da je treba zločine, s katerimi nimajo nič, najprej zanikati, nato pa vzeti nase, jih relativizirati in omalovaževati.
    NI VAM TREBA, Rado(ti).

    OdgovoriIzbriši
  30. Saj lahko da je kdo že, pa sem spregledal:

    Moj "refleks" izgleda nekako takole:
    Kako daleč bo šla relativizacija dogodkov? Kje je meja od koder se novo Jugoslavijo priznava in kje ne? Tukaj se mi vztrajno dokazuje, naj se ne identificiram več z zmagovito stranjo. Saj 6. aprilska šala okoli OF ti da misliti, poboji so mi itak grozljivi.
    Samo kako naj danes živim, če pa mi pod vprašaj lahko postavijo vse za kar so nosili odgovornost zločinski komunisti: recimo to, da so so se dogovorili za mejo z Italijo. Recimo to, da ima Jugoslavija prste zraven pri Avstrijski državni pogodbi (Svobodnjaki so se ob Barbara rov dogodkih že spravili na noge in na še živeče koroške partizanske penzije).

    Kje je meja tega relativizma?

    OdgovoriIzbriši
  31. V zborniku DZ o rovu Barbara piše le vodja sedanje raziskave: "Raziskav v rudnikih še ni bilo, čeprav je preiskovalni sodnik za jašek sv. Barbara pred časom že naročil pripravo predračuna in tehničnih pogojev za podrtje štirih pregrad, obnovo dela zasutega rova, in dostop do dveh 40 do 50 m globokih jaškov, v katerih naj bi bili posmrtni ostanki." Naj bi bili ... Zdaj vemo, da so res tam. Nekaj več vemo tudi že o tem, kaj so ideološki norci naredili, da bi svoj zločin prikrili (množični poboji niso usmrtitve). Vemo, da se je takrat vsaj nekdo od najvišjega vodstva zavedal, da je to zločin. Vemo, da se kljub temu veliko Slovencev tega žal še danes ne zaveda (to v zborniku ugotovi tudi Spomenka Hribar). Izvedeli smo naprej, da imamo drugorazrednega predsednika ... Veliko pomembnih faktov pa še ne poznamo. Nekatere lahko komaj slutimo. Najpomembnejši nauki šele sledijo. ZATO se je s to temo treba ukvarjati, tako na nivoju zgodovine kot tudi politike. Zato to ni drugorazredna tema. Zato je treba vztrajati pri temeljni etiki človečnosti.

    Iz zbornika DZ: Osnovno odločitev o pomoru vrnjenih oz. izročenih ujetnikov je sprejel najožji jugoslovanski partijski vrh (1945 hkrati tudi vojaški in politični vrh), ki so ga zagotovo sestavljali Josip Broz-Tito, Edvard Kardelj in Aleksander Ranković (vključenost Milovana Đilasa je že vprašljiva). Vsi trije so konec maja 1945 prišli v Slovenijo in prepričali slovenski oblastniški partijsko-oznovski vrh, ki so ga poleg povezovalne osebe Kardelja zagotovo sestavljali še Boris Kidrič, Ivan Maček in Franc Leskošek, o nujnosti likvidacij. Tedaj je Maček, ki se je zavedal, kako težko bi bilo množični pomor nad Slovenci opraviti s Slovenci samimi, bržkone že tudi zaprosil za jugoslovansko pomoč pri likvidacijah; Aleksander Ranković kot šef jugoslovanske Ozne in Arso Jovanović kot šef jugoslovanskega Knoja sta sicer že prej izdala odlok, ki je omogočal uporabo posebnih enot, kakršna je bila enota (z Dubajićem na čelu) hercegovske divizije. Ukazovalno operativni vodja likvidacij v Sloveniji pa je bil slej ko prej Maček, kajti jugoslovanske enote so bile le pomožne sile, izvajalke, kar seveda pomeni, da odpade teza sedanjega slovenskega vodstva ZZB, po kateri naj bi bilo ravno narobe, tako da naj bi bilo »slovensko politično vodstvo« le izvajalec, ukazovalci pa naj bi stali nad njim in ga tako rekoč nadzorovali. To bi držalo kvečjemu, če Kardelj ne bi spadal v jugoslovansko vodstvo in če Maček kot Kardeljev svak ne bi bil tudi osebni Titov prijatelj. A kot je navsezadnje svoj dokument o izbrisu grobov podpisal Zoran Polič sam, tako se je navsezadnje slovenski partijsko-politični vrh sam odločil tudi o pomoru vrnjenih ujetnikov. S tem niso zakrivili le zločina, ampak so se vpisali tudi med zločince.

    OdgovoriIzbriši
  32. Verjetno se je vse začelo še prezgodaj, ker sta obe strani obremenjeni s svojimi dosedanjimi vedenji. Preveč ideološko vse skupaj da bi lahko bilo objektivno.

    OdgovoriIzbriši
  33. Ervinator,
    nisem prepričan, da je pobijati zločince (domobrance in ustaše) tudi bogvekakšen zločin.

    Med vojno so eni druge, potem so jim drugi vrnili.
    Tak je v življenju!
    Sve se vrača, sve se plača!

    OdgovoriIzbriši
  34. Stanovnikov cinizem, češ, priznajmo, da so imeli domobranci prav, je eno najskrajnejših ubesedenj totalne odsotnosti osnovne človeške etike. Stanovniški sindrom izhaja iz napačnega sklepanja, da: če domobranci niso imeli prav, so imeli prav komunisti. Ta "logika" je seveda zgrešena. Na obeh straneh so bili vojni zločinci. Ali pa je pomembno, kdo je bil huši? Pri osnovni, temeljni človeški pieteti do pobitih to ni pomembno. Pomembno je le tistim, ki niso zmožni dojeti. Če se danes komu kaj za nazaj vrača, se prav zaradi teh pacientov vrača narodu kot celoti.

    OdgovoriIzbriši
  35. Iz mojega zornega kota,
    je "zavezanost" domobranskim vrednotam nekaj najbolj sprevrženega.
    Dante je v svoji Božanski komediji postavil izdajalce v deveti krog.

    In danes smo v situaciji, ko lahko ideološki potomci okupatorjevih sodelavcev krojijo slovensko javno mnenje.
    Narobe svet.

    OdgovoriIzbriši
  36. Benjamin,
    kako so po tvojem mnenju na časovni premici razvrščeni dogodki:

    ?) komunistična revolucija (z umori ideoloških nasprotnikov)
    ?) organizacija vaških straž
    ?) sodelovanje Hitlerja in Stalina
    ?) sodelovanje Tita in Stalina
    ?) ustanovitev protiangleške organizacije
    ?) zaprisega domobrancev
    ?) prekinitev sodelovanja Hitlerja in Stalina
    ?) prekinitev sodelovanje Tita in Stalina
    ?) pogovori Titovih sil z nacisti, če bi se skupaj uprli morebitni angleški invaziji
    ?) povojni poboji

    Pustimo interpretacije, ki so, se strinjam, pogosto prav sprevržene. Zmenimo se najprej okrog dejstev. Lahko zgornje dogodke razvrstiš po letih? Boš zmogel? Če ne, se lahko javi kdo drug.

    OdgovoriIzbriši
  37. Danes smo žal še vedno v situaciji, ko javno mnenje vplivno krojijo ideološki nasledniki komunistov izdajalcev. Med njimi prevladuje stanovniški sindrom, ki žrtvam komunistične revolucije (med katerimi so bili sicer tudi komunisti, ne samo ideološki nasprotniki ter nedolžni) odreka celo pravico do svojega groba.

    OdgovoriIzbriši
  38. "...Jaz sem, rutici navkljub zrasel v neobremenjenega in v prihodnost zazrtega človeka." - neobremenjenega s preteklostjo, grehi, etiko, moralo in IQjem. Drugace povedano - brezvesten in emocionalno odtujen bebec.

    OdgovoriIzbriši
  39. To klanje je bila posledica sovražnosti, ki jo je prinesla vojna. Sovražnosti.
    Odpiranje teh grobov je odpiranje sovražnosti iz preteklosti.

    Občutek imam, da se ustvarja prostor za novo pošiljko.

    OdgovoriIzbriši
  40. Še en odličen zapis več, s katerim se lahko samo strinjam.

    Še enkrat več se pri debatah pokaže, kako neradi se Slovenci zazremo sami vase. Najlažje je reči, da se je to dogajalo povsod. Kar seveda ni res, nikjer se ni dogajalo v relativnem tako velikem številu. Predvsem pa je za razliko od nekaterih drugih držav, denimo Frnacije, kjer je pobijanje bilo delo Mob rules, pri nas pa je to sistematično počela oblast. Razlog namreč še zdaleč ni bil samo maščevanje, ampak predvsem iztrebljenje potencialnih političnih nasprotnikov.

    OdgovoriIzbriši
  41. Peter,
    mladosti in svojih rutic se niti ne spominjam. Bolj mi je ostal v spominu veronauk, zakramenti in cerkev, kamor so me silili starši. Po birmi sem cerkvi na čustveni ravni obrnil hrbet. Na razumski ravni sem ji odrekel šele nekaj let kasneje, ko sem svoj sum do RKC zmogel tudi razumsko opredeliti.

    Ideologija se me torej ni dotaknila, niti katoliška, niti tista druga, za tiste čase politično pravoverna. Bolj so me pritegnile knjige in različne filozofije. Dolgo časa sem se navduševal nad eksistencializmom, zdaj pa . . .
    Praviš Peter, da si bil vzgajan tako da se te "tisto" ni prijelo.
    Hm,
    torej se te je prijelo nekaj drugega. (najbrž nasprotno "tistemu"). Pa si na istem, indoktriniran tako, ali drugače.

    Ko berem tvoj zadnji tekst Peter,
    dojemam tvoje pisanje, kot da pišeš s stališča absolutnega prav. Vse kar je pa na drugi strani tvojega prav je pa absolutno narobe.
    Kdo si ti Peter, da poseduješ čisto resnico?

    V korelaciji s svojim eksistencialističnim pogledom na svet ne iščem absolutne krivde nekoga. Zadostuje mi, da vem, da je takrat obstajalo zlo in povojno zlo jemljem kot refleksijo veliko hujšega predhodnega zla.

    S tem sem torej opravil.
    In drugi spodaj, ki me vlečete za moje sočutje s 300 pobiti v Hudi jami, me na to past ne boste dobili.

    Ni jih šlo za 300, ampak za 14.000. In s tem sem se že seznanil in obžaloval sredi osemdesetih let ko nas je podrobneje seznanila s tem Spomenka Hribar.
    In potem v Kočevskem rogu na spravni slovesnosti (Kučan, Šuštaršič),
    pa kasneje ob postavitvi spomenika na Teharjah. In še in še.

    In zdaj ob vsakem novodprtem grobišču zahtevate od mene, da pokažem svojo empatijo do pobitih. Kajti, če je ne pokažem, potem veljam za slabega človeka. ???

    Dragi moji, to je cenena in umazana politična finta. Stalno me želite držati v čustveni zadregi, zato ker simpatiziram z levico. - ki naj bi bili ideološka naslednica morilcev.

    Ne dragi moji, te umazane politične igre si ne grem.

    OdgovoriIzbriši
  42. Kolikor vem, v Franciji po koncu vojne ni bilo pobojev s strani množic. Nasprotno, prav francoski primer je dokaz, da zverinskosti med in po vojni ni treba in je ne smemo sprejeti kot kaj normalnega ali pričakovanega, ali celo hudičevsko vzklikati, "gorje premaganim!" V Franciji so takoj po drugi svetovni vojni izpeljali množico sodnih procesov, na katerih so obsodili izdajalce (vichyjsko vlado). Sodili in obsodili pa so tudi komunistične norce, ki so ideološke nasprotnike pobijali brez sodnih procesov - tako kot v Sloveniji, le v manjšem obsegu.

    OdgovoriIzbriši
  43. @Rado:
    razumem kot da predpostavljaš, da so me silili hoditi kverouku? vidiš, s tem mi je bilo prizanešeno, so me pa resda dali krstiti. zakrament svete poroke pa sem si nakopal sam (mislim pa da sem knjižen kot nevernik, ker sploh nimam prvega obhajila in birme) - katoliško obredje mi je čisto všeč. drugače pa sem strog sekularist.

    rdeča rutica pa se me je očitno slabo prijela - menda so sprejemali v drugem in ne v prvem razredu in so mene torej leta 81 in ne 80, pa tudi Pionirski tednik so baje predvajali ob sobotah, jaz pa sem napisal nedelja.

    o drugem, torej o tem, kako opraviti z zgodovino, bom pa napisal poseben prispevek.

    OdgovoriIzbriši
  44. A novinarja, ki ob nepravem času na nepravem mestu ob nepravem dogodku sprašuje neumestne stvari pa nihče nebi okoli kepe (vsaj 2x2)!!!

    OdgovoriIzbriši