torek, 3. marec 2009

100 dni

Neverjetno, kako ob čofotanju med koralami Rdečega morja hitro izpuhtijo vsi Pahorji, Podobniki in Jorasi. Vsi TV dnevniki, vse cajtnge. Vse Stranke Slovenskega naroda, vsi referendumi, vsi Hrvati. Izpuhtijo kavice, še več - kakšna kriza?
Še predno pa se človek doma spet v redu aklimatizira, ga spet zalije omenjena močvara. No, 100 dni je torej minilo. Pa začnimo.
.
prvič
.
Pahorjev slog mi je simpatičen vsaj toliko, kot kardinalu Rodetu. Pahor ne debatira, pač pa je vedno pripravljen na diskusijo (razliko sem razložil že tule). Vseskozi je konstruktiven, za nasvete obrača ušesa na vse strani, želi prisluhniti in premisliti in biti dober, drugačen kot tisti prej. Želi pa biti tudi njegov prijatelj. Pravzaprav bi rad bil prijatelj z vsemi...
Resnično zanimivo pa je po sto dneh dejstvo, da ga drža, z obljubo kakršne je protijanševski trojček zmagal na volitvah, najbolj jebe pri njegovih. Pri svojih, se pravi "naših". Pri tapravih torej.
.
drugič
.
Da je neznosna socialna demagogija, v znamenju kakršne je minilo leto pred volitvami, po zmagi tapravih v trenutku izpuhtela, lahko pripišemo sposobnosti nove vlade. Dobro, BŽT ne maha več s položnicami, ker ji trenutno bolj ustreza potuhnjeno vleči dodatno leto zajetne poslanske plače za nedelo. Ampak - utihnila je tudi Kožuhova. Utihnil je DESUS, še več, v vlado je vstopil v zameno za piškave koncesije, kasneje pa se je v imenu penzionistov pohlevno odrekel še tem. Utihnil je Doro Hvalica - še lani tak junak, danes pa gredo vsi silni rezultati desetletnih pogajanj z Virantom - prostovoljno na hladno. Utihnili so sindikalisti - Kučanov zet je še najglasnejši, preostali so le blede sence lanskoletnih junakov. Semolič ni, razen v zvezi z Gazo (na Prešerca je zvabil le 5 mandeljcev) - organiziral še nobene Rdeče parade. Svet na Kanalu A ni od volitev sem z minimalno šiviljsko plačo primerjal še nobene novopečenih, "naših" funkcionarjev. In, nenazadnje - utihnil je celo Kozmus!
Kriza je, poslušamo 100 dni. Ampak če je revščine več - zakaj je socialna demagogija izginila iz medijev?
.
Če je v nadnaravne sposobnost nove vlade težko verjeti celo tapravim, razmišljajmo še drugače. V fiziki se ponavadi za pravilno - izkaže preprostejša rešitev.
Takole se zdi:
Socialna demagogija je izginila iz medijev zato, ker ista opcija poleg vlade obvladuje CELOTNO civilno družbo. (Razen morda Cerkve, ki si liže rane ker je pred volitvami odigrala izjemno slabo, predvsem pa ima njen Karitas pod novo vlado resnično polne roke dela). Srhljivo enoumje pa kozmetični medfrakcijski prepirčki kvečjemu poudarjajo.
.
Pred spanjem razmišljajta, kako bi skozi medije danes izgledala Slovenija, če na oblasti ne bi bili tapravi.
Lahko noč.

Ni komentarjev:

Objavite komentar