sreda, 21. januar 2009

Inavguracija

Sinoči so ustoličili novega ameriškega predsednika.
Zanj je volil manjši delež volilcev, kot za kateregakoli zmagovalca svobodnih predsedniških volitev v Sloveniji, odkar jih imamo. O rezultatih sem že pisal, tule.
.
Za obred ustoličenja je dal kljub temu porabiti neverjetnih 150.000.000$.
Odločitev o tem je bila sprejeta tako (Butale):
"Barrack, we can't spend 150 M$ on inauguration ceremony!!?"
"YES WE CAN!"
.
Million Men March
.
Dogodka se je menda udeležilo 2.000.000 ljudi. To je toliko, kot da bi si ustoličenje Tuerka (ali raje Pahorja) v živo ogledalo 13.333 ljudi.
Sam imam do nepreglednih ljudskih množic, ki osebno izražajo podporo Voditelju, hude načelne zadržke. Precej ljubše bi mi bilo, če bi Obama začel z low profile - low budget inavguracijo, enako kot bi, nimam razloga da ne bi tako mislil, na njegovem mestu ravnal Pahor (Tuerk seveda ne).
.
Rekla bosta, da narod poleg kruha rabi tudi igre. Da gre tu pravzaprav za razdajanje, da se je inavgurirani žrtvoval, da je sebe dal množici itd. Ampak popolnoma enako bi se dalo reči za na videz podobne, znane zgodovinske primere.
Nepregledne ljudske množice so z zastavicami v živo mahale Stalinu, Hitlerju, Mussoliniju, Titu, Mau, Kim Il Sungu, Ćaušeskuju, Hodži, Živkovu... in od nekdaj papežu.
Če se je še Hitler na podobnih slovesnostih med navdušenimi državljani vozil v odprtem mercedesu ali hrošču, pa se je Obama po Pensylvanijski aveniji vozil v grdi blindirani "Patriji" sredi kolone blindiranih črnih vozil, za varnost pa je skrbelo na desettisoče specialcev. Saj razumem - Kennedy se je tudi še vozil v kabrioletu, dokler ni dobil krogle v glavo... Tudi "papamobil" je novejša pogruntavščina.
Kaj jaz vem...
.
Ali je bila milijonska množica, ki je pred 14 leti zasedla isti prostor sredi Washingtona, tam proti svoji volji? Najlažje je reči, da je Nation of Islam Louisa Farrakhana z Million Man March udeležence zmanipulirala. Farrakhana nekateri označujejo za "črnega Hitlerja". Ampak jaz verjamem, da so tisti, ki so hodili za njim, to počeli enako prostovoljno, kot priče sinočnje inavguracije.
Ali je bila množica na Kosovem polju, ki je vriskala, mahala Slobi in nosila njegove portrete - tam proti svoji volji? Lahko rečemo, da so bili zmanipulirani. Ampak to je težje reči takrat, tam in njim v obraz. Iskreno verjamem, da med tistimi ljudmi ni bilo enega, ki bi takrat in tam verjel, da vriska proti svoji volji. Enako iskreno so bili pri stvari udeleženci jogurtnih revolucij Mihalja Kertesa itd.
.
Predstavljajmo si Marsovca, ki mu ni dano poznavanje ozadij, ampak samo gleda, posluša in se čudi. Jaz se rad naredim takega Marsovca. Kar se Marsovca tiče, bi lahko Obama v sinočnjem govoru po prisegi množico obkladal tudi z: "Niko neće da vas bije!" ali z: "Ne čujem dobro... Ne čujem dobro ali želim da vam odgovorim na ono što tražite!"... Ali pa Farrakhan, Tito, Hitler, Kennedy, Mussolini, Honecker, Castro, Martin Luther King,... , ali pač Sloba.
Psihologija množic je gnetljiva stvar in po moje ne sodi drugam kot na nogometne in podobne stadione. Na tekme, da se razumemo.
Nikakor pa na politične manifestacije, sploh take, kjer se opeva Voditelja.
.
.
Kako naj bolje opišem, kaj so med včerajšnjim prenosom inavguracije doživeli slovenski levičarji?
Biden in obama sta prisegla na isto Biblijo kot Lincoln leta 1861. Pustimo Lincolna - predstavljajta si naše levičarje, med tem ko Pahor ali Tuerk z roko na Svetem pismu izgovarjata "So help me God" (tega naši prevajalci po defaultu ne prevajajo, tako da pustimo v izvirniku).
Obama je med drugim prisegel, da se bo boril proti zunanjemu in notranjemu sovražniku (se spomnita časov JLA?).
.
Potem je spregovoril župnik. Po župniško. Omenjal Boga pa to.
Potem so molili. Čisto zares, kot del svečane inavguracije, vsi skupaj na glas.
.
Potem je imel novi predsednik govor. Poslušal sem ga na CNN, kjer ni bil kontaminiran z zdolgočaseno Blankino spremljavo (ta je bila res en mood killer). Med drugim je povedal, da bodo tudi recesijo premagali, tako kot so fašizem in komunizem.
Slovenskim naročnikom je javna TV seveda zagotovila levičarski prevod:
"fašizem in komunizem" so gledalcem slovenske televizije prevedli v:
"fašizem in nacizem" (!!!!???). Na srečo imamo LIBERTARCA, ki se je žrtvoval in slovenski prenos pozorno spremljal.
Novi predsednik je tudi večkrat omenil patriotizem. Domoljubje. Vsi vemo, kako poudarjanje takih vrednot zažge v Sloveniji.
... :))
*
"Obama" je zaradi specifičnosti ameriškega volilnega sistema, pa tudi dveh mandatov malega buša, trenutno še vedno predvsem medijski konstrukt. Kot ogledalo je, v katerem vsakdo vidi svojo sliko. Svojo predstavo.
Na srečo je z obredom inavguracije, kakršenkoli že pač je, heca konec. Obama je prevzel oblast in marsikdo, med drugim tudi kdo izmed naših nominalnih levičarjev, se bo hitro streznil.
.
Lahko noč.

Ni komentarjev:

Objavite komentar