četrtek, 8. januar 2009

Pahorjeva reprezentanca

Brez skrbi, 100 dni seveda še traja. Tole ni o vladni ekipi, pač pa o druge vrste reprezentanci. Tole je o plačevanju Pahorjevih zapitkov.
.
Najprej moram povedati, da mi je Pahorjeva pripravljenost, da daje zgled z lastnim ravnanjem, načelno zelo simpatična. Imam pa po tem, ko sem ga zadnjič po televiziji videl povedati, da plačuje zapitke uradnih obrokov, postreženih v vladni in parlamentarni palači, dva pomisleka.
.
Prvi pomislek
.
Glede na to, da neto plača predsednika vlade davkoplačevalce stane pičlih okoli 40k, ministrov pa okoli 35k ojrof/leto, jim pravico, da s tem denarjem ravnajo po svoje, povsem privoščim. Pustimo politične preference in strankarske bitke za trenutek ob strani - dejstvo je, da je delo Vlade, posebej predsednika, v resnici zelo odgovorno, zahtevno in pravzaprav slabo plačano. Sploh če upoštevamo, da bo Pahor davkoplačevalce letos stal tri do štirikrat manj kot kak popolnoma neizpostavljen direktorček kakega zakotnega zdravstvenega doma, in kar desetkrat(!) manj kot mladi nečak vplivnega lobista Dimnika, ki so ga pred leti postavili na čelo Petrola, podjetja v večinski lasti države.
Prav nobenega pametnega razloga ne vidim, da bi si Pahor in ministri morali uradna kosila in službene telefone plačevati iz zasebnega žepa. Navsezadnje nismo banana republika, navsezadnje za servisiranje Protokola in Reprezentance obstajajo službe in je za to predviden določen proračun. Država, Demokracija - nekaj stane. Cena je nizka.
Nesmotrno se mi zdi, da se Vlada ubada s tem, kako si bo znižala plače - namesto da bi se lotila dela, za katero jih dobiva. Ta čudna sla po zniževanju (že tako nizke) plače - izpade kot želja po diskreditacji funkcije. Zato Pahorju priporočam, da naj si pusti izplačati polno plačo, tistih 10% pa kasneje, že iz lastnega žepa, nakaže kot donacijo Karitasu, RK-ju, ali pa kar direktno v državni proračun.
Mene v resnici ne briga, ali je Pahor za uradne zapitke spičil že čez 1000, sam Cvikl pa, kot je zadnjič ponosno izjavil, kar 26 ojrof - zanima me, kako bo naša slabo plačana Vlada uspela obračati zaupane ji milijarde.
.
Drugi pomislek
.
Nobena skrivnost ni, da se v Parlamentu (in Vladi) dobro je izredno poceni. Tak nivo oskrbe, razglejta se malo po lokalih, na trgu stane trikrat več. Izgovor, da parlamentarna kuhinja posluje neprofitno, na stroškovnih cenah, je navaden bullšit.
V tem, da imajo poslanci in Vlada zagotovljeno kvalitetno in praktično zastonj prehrano, jaz v resnici ne vidim nič slabega. Tovrstno oskrbo, enako kot njihove plače, potne stroške ali majhna najemna stanovanja, prenosnike, telefone in dnevnice - razumem kot ceno Države, ceno Demokracije. Cena je mala.
Prehrana izvoljencev davkoplačevalce, ponovimo, STANE. Še na drug način, če vama še ni jasno: parlamentarna jedilnica je za rajo (razen za "goste Parlamenta") zaprta; v bližnji Maxim lahko gre jest vsak, v Parlament le Pukšič & Co. Zaprta je z razlogom - stane. Ni rentabilna. Je knjižena kot strošek. Strošek, ki ga kot del cene Države in Demokracije z veseljem krijemo davkoplačevalci.
.
Ker jedilnici Vlade in Parlamenta robo (resda interno) prodajata po dumpinških cenah, je tudi tistim z nedokončano osnovno šolo jasno, da več prometa pomeni - večji strošek.
Če Pahor poji svojo reprezentanco predvsem v prostorih Vlade in Parlamenta, ta reprezentanca davkoplačevalce nekaj stane, čeprav je izdan račun in se izmenja denar.
Četudi Pahor zapitke v teh prostorih plačuje iz osebnega žepa, z ustvarjanjem prometa v dumpinških lokalih davkoplačevalce stane.
Gospodu predsedniku Vlade priporočam da naj, če bi se v resnici rad izkazal z gesto, ki se ji ne bi dalo očitati prozorne demagogije, svojo reprezentanco oskrbuje v lokalih, ki tekmujejo na odprtem trgu. S tem, da bo konkreten osebni denar na trgu dostavljal v realni sektor, bo v resnici postregel z dobrim zgledom v smislu:
namesto da fičnike stiskate v nogavicah, poženite gospodarstvo s trošenjem!
.
Lahko noč.

2 komentarja:

  1. Zame je poglavitni probem tega pahorjevega razglasanja, kako kupuje sadje na mizi v svoji pisarni ta:

    ce se je clovek zazelel izkljucno s formo vladati tej drzavi, ce si je clovek s takimi simbolicnimi gestami brez prave teze zelel voditi drzavo, je ZGRESIL POKLIC ... moral bi iti za predsednika drzave, ne predsednika vlade. Od predsednika vlade se pricakuje, da bo sparal v proracunu, ocena velikosti prisparanega denarja pa se meri v procentih BDP. *TO* se od njega pricakuje, ne pa tistih par 10^{-5} % BDP-ja, ki jih bo s temi bebastimi ukrepi prisparal.

    OdgovoriIzbriši
  2. ja, tudi jaz predvsem težko gledam, kako neznosno veliko časa vladna ekipa porablja za te neumnosti, namesto da bi si zaslužila plačo z vladanjem.
    če pa Pahor že hoče delati zgled, je s plačevanjem močno subvencioniranih kavic po 55 centov (v razkošno opremljenih in vzdrževanih prostorih na elitnih lokacijah) še dodatno in zelo grdo falil.

    OdgovoriIzbriši